Θετικό Φροντιστήριο
Hondos Center

Συμφωνία για σύγχρονη σιδηροδρομική κι οδική διασύνδεση Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Ελλάδας

Ένας σύγχρονος άξονας Ευξείνου Πόντου – Αιγαίου Πελάγους, που θα εξυπηρετεί τις ασφαλείς και ταχείες μετακινήσεις των εκατομμυρίων πολιτών των τριών χωρών, τόσο με το τρένο, όσο και οδικώς

ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Hondos Center

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
Spiroulina 300x250
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου

ADVERTISEMENT
Ακούστε το

Σημαντική συμφωνία για τη δημιουργία σύγχρονου άξονα ς και ς ς Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας, επετεύχθη στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας με τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών των τριών κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Επίτροπος και οι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Ρουμανίας Ionuț Săvoiu, Βουλγαρίας Grozdan Karadjov και Ελλάδας Χρίστος Δήμας, συμφώνησαν να επιταχύνουν τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα από τη Θεσσαλονίκη προς τη Σόφια και το Βουκουρέστι, ώστε να γίνει πραγματικότητα ένας σύγχρονος άξονας Ευξείνου Πόντου – Αιγαίου Πελάγους, που θα εξυπηρετεί τις ασφαλείς και ταχείες μετακινήσεις των εκατομμυρίων πολιτών των τριών χωρών, τόσο με το τρένο, όσο και οδικώς.

«Όλοι μαζί θα εργαστούμε πάνω σε ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων στους δύο διαδρόμους, σιδηροδρομικό και οδικό, που εντάσσονται άλλωστε στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Σήμερα δεσμευτήκαμε να εργαστούμε πάνω σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο, που θα ενώσει άλλωστε τον άξονα με τη Βαλτική, αλλά και με τον διάδρομο Ρήνου – Δούναβη και ενδιαφέρει όλη την Ευρώπη.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μεταφορών και μετακινήσεων υψηλής χωρητικότητας, σε μια γεωπολιτικά σημαντική περιοχή, συνδέοντας ταυτόχρονα ακόμα καλύτερα τα λιμάνια του Αιγαίου και του Ευξείνου Πόντου με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, στο πλαίσιο των συνδυασμένων μεταφορών. Ο συγκεκριμένος άξονας επηρεάζει όχι μόνο τις μετακινήσεις εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και το εμπόριο, την οικονομία, την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και τη στρατιωτική κινητικότητα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου είναι κρίσιμες πύλες μεταφοράς που συνδέουν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με βασικές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Ταυτόχρονα, η περιοχή έχει αυξήσει σημαντικά τη σημασία της από στρατιωτική άποψη, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση αποτελεσματικών, ανθεκτικών, βιώσιμων και διασυνδεδεμένων μεταφορικών συνδέσεων σε αυτό το σημαντικό τμήμα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.

«Είναι στρατηγικής σημασίας η καλύτερη σύνδεση των περιοχών του Ευξείνου Πόντου και του Αιγαίου, η τόνωση της διασυνοριακής κινητικότητας και η διευκόλυνση του εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρότυπο συνδεσιμότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου τα γνωστά σημεία συμφόρησης θα αντιμετωπιστούν από κοινού, δημιουργώντας αμοιβαία επωφελείς καταστάσεις και για τα τρία κράτη μέλη. Η συνεργασία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση μιας στενής συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών μελών με απτά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν οι κοινές προτεραιότητες:

  • Αναβάθμιση των διασυνοριακών οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων.
  • Ενίσχυση των υποδομών και της συνδεσιμότητας των λιμένων.
  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διέλευσης των συνόρων.
  • Συγχρονισμός των επενδύσεων για να διασφαλιστεί ότι θα αποκομίσουν το πλήρες όφελος το συντομότερο δυνατό.
  • Στήριξη της ανάπτυξης εναλλακτικών καυσίμων και της ψηφιοποίησης.

Μάλιστα, συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης της νέας στρατηγικής συμφωνίας, σύμφωνα με τον οποίο, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα γίνει ανάλυση του δικτύου που συνδέει τις τρεις χώρες, ως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουν ιεραρχηθεί τα έργα προτεραιότητας και στο τέλος του έτους θα υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας.

Ο Επίτροπος είχε ξεχωριστή διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, όπου συζητήθηκε η κατάσταση στον τομέα των αερομεταφορών στη χώρα και ειδικά στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας εν όψει της περιόδου τουριστικής αιχμής.

Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Δημιουργός περιεχομένου στο olympiobima.gr.
Καθημερινή Ενημέρωση για τοπικές ειδήσεις, με άρθρα - απόψεις, για την πολιτική, την οικονομία, τα αθλητικά, τον πολιτισμό, τον καιρό.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα

Μείνετε ενημερωμένοι με αξιόπιστες ειδήσεις από την Κατερίνη, την Πιερία, την Ελλάδα και τον κόσμο, καθημερινά στο olympiobima.gr.

Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε μας στο Google News

Σχετικά άρθρα

ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Hondos Center

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Spiroulina 300x250

ADVERTISEMENT
Θεσσαλοι
Σαρακατσάνικο Γλέντι
1ο Αντάμωμα Κρητών
Ανδρομαχη

Πιο Δημοφιλή

Μη χάσετε

Αγγελίες

Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα

Διαβάστε ακόμη...