Κυριακή 7 Μαρ 2021 14:15      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση του βουλευτή Κ. Κουκοδήμου με τα μέλη του Συλλόγου Τριτέκνων «Όλυμπος»

Τα θέματα που απασχολούν τους τριτέκνους στην Πιερία  και γενικότερα σε όλη τη χώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί του Σαββάτου στο πολιτικό του γραφείο ο βουλευτής Πιερίας Κ. Κουκοδήμος με τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Τριτέκνων  Πιερίας «Όλυμπος». Συγκεκριμένα το Δ.Σ. αναφέρθηκε:

-για την στήριξη της πρόταση νόμου της Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε[Ομοσπονδία πολυμελών οικογενειών με τρία τέκνα] στην βουλή με θέμα «Ένταξη των Τριτέκνων Οικογενειών ως πολυτέκνων στο νόμο 1910/1944 και την πλήρη εξομοίωσή τους με τις Πολύτεκνες».

- για την άρση του ηλικιακού ορίου που μπαίνει σήμερα στην τρίτεκνη οικογένεια

-για  θέματα παιδείας και υγείας όσον αφορά τους τρίτεκνους  γονείς και τα τέκνα αυτών [μοριοδότηση αναπληρωτών  εκπαιδευτικών ,αποσπάσεις-μεταθέσεις κατά προτεραιότητα,μεταγγραφές φοιτητών κ.α.]

αλλά και  για το πρόβλημα που προέκυψε με την ρύθμιση των άτοκων στεγαστικών δανείων που δόθηκαν από τον πρώην ΟΕΚ και αφορά 86.000 τρίτεκνες οικογένειες πανελλαδικά.

Η διοίκηση των Τριτέκνων Πιερίας τόνισε πως   42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν από 5 μήνες κατέθεσαν ερώτηση στην αρμόδια υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου για το θέμα της ρύθμισης των άτοκων δανείων, η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ. 

ΤΑ ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 

Με την υπ αριθμόν 50072 / 2007 ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 250 Β στις 27-02-2007 και με τον τίτλο : «Εφαρμογή προγράμματος χορήγησης ατόκων δανείων από κεφάλαια του Ο.Ε.Κ. σε δικαιούχους με έντονες κοινωνικές ανάγκες για αγορά κατοικίας, καθορισμός ποσών δανείων και λοιπών όρων χορήγησης» δόθηκε η δυνατότητα σε οικογένειες με τρία προστατευόμενα μέλη (τρίτεκνες οικογένειες), αλλά και σε άλλες ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας με κοινωνικές ανάγκες, να συνάψουν συμβάσεις δανείων με τον Ο.Ε.Κ για την ανέγερση κατοικίας ή την αγορά έτοιμης κατοικίας ώστε να εγκατασταθούν σε αυτή αυτές οι οικογένειες. 

Η χρηματοδότηση του δανείου έγινε αποκλειστικά από κεφάλαια του Οργανισμού και το ποσό του δανείου καθορίστηκε μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000 €) προσαυξανόμενο κατά είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €) για κάθε ένα (1) προστατευόμενο παιδί.

Για την δε, εξασφάλιση των χορηγουμένων δανείων εγγράφτηκε στο ακίνητο που αγοράστηκε υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΕΚ Πανελλαδικά τα δάνεια αυτά δόθηκαν σε 86.000 τρίτεκνες οικογένειες.

Το στεγαστικό αυτό δάνειο, αφορούσε το ποσό τον 160.000 ευρώ, ήταν άτοκο με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη, η δε μηνιαία δόση του ανέρχεται στο ποσό των 533 ευρώ. 

Προφανής σκοπός της ανωτέρω χρηματοδότησης ήταν η παροχή στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των τριτέκνων η δυνατότητα να αποκτήσει μια αξιοπρεπή κατοικία ώστε να εγκατασταθεί σε αυτή και να βοηθηθεί στην καλύτερη και δικαιότερη ένταξη της στην κοινωνία.

Τα δάνεια δόθηκαν στους δικαιούμενους σε μια περίοδο ξέφρενης και εύκολης δανειοδότησης κατά την οποία ουδείς είχε γνώση τι ακριβώς θα επακολουθήσει στην χώρα μας. 

Άφοβα λοιπόν, η κοινωνική αυτή ομάδα προχώρησε στην σύναψη των δανείων με τον ΟΕΚ τα οποία ήταν και άτοκα, δίνοντας σε αυτούς την πεποίθηση της εύκολης αποπληρωμής τους, χωρίς να μπορούσαν οι δανειολήπτες να γνωρίζουν τι θα επακολουθήσει στο κοντινό μέλλον.

Δεδομένης όμως της σφοδρής και διαρκούς οικονομικής κρίσης, επήλθε αδυναμία πληρωμής των υψηλών δόσεων του δανείου από την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των τριτέκνων αφού πλέον το ποσό της δόσης, ήτοι τα 533 ευρώ μηνιαίως, είναι υπέρμετρα υψηλό καθιστώντας την αποπληρωμή του δανείου αδύνατη από αυτούς.

Οι τρίτεκνοι ζητούν την ρύθμιση των δανείων τους, ορίζοντας δικαιότερους όρους και προϋποθέσεις ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του δανείου από τους δανειολήπτες ανάλογα με τα υποκειμενικά στοιχεία της κάθε οικογένειας. 

Ο κ. Κουκοδήμος από την πλευρά του δεσμεύθηκε στη διοίκηση πως άμεσα θα προχωρήσει σε κατάθεση ερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χ.Δάμπλιας, η Γραμματέας του συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. της ΟΠΟΤΤΕ  κα.  Ζ.Κοΐδου, ο κ.Ν.Καπουράνης Αντιπρόεδρος και η κα.Ξ.Μυρωτή-Καρφή  Ταμίας.

 

Συνάντηση Κώστας Κουκοδήμος Σύλλογος Τριτέκνων Δίουν Ολύμπου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top