«Γεια! Χρειάζεται να συστηθώ; Εντάξει θα συστηθώ. Είμαι η Λούσι, η φίρμα του Πάρκου της Κατερίνης και είμαι γύρω στα επτά. Μπήκα στο Κυνοκομείο Κατερίνης τον Φεβρουάριο του 2024. Πολύ κάθισα εδώ μέσα».
«Γειααααα. Είμαι ο Ερμής! Κι ας είμαι μόνο δύο ετών, έχω ζήσει τόσα που άλλος με τα διπλάσια χρόνια ούτε τα έχει φανταστεί! Δεν θα με βαρεθείτε ποτέ».
Αυτά είναι μερικά από τα αν μη τι άλλο πλούσια βιογραφικά των ζώων που φιλοξενεί το Κυνοκομείο Κατερίνης, τα οποία συνοδεύουν τις φωτογραφίες τους στη νέα ιστοσελίδα του δήμου για τα αδέσποτα.
Η ιστοσελίδα adespotakaterinis.gr παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον δήμαρχο Κατερίνης, Γιάννη Ντούμο και τον αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Θωμά Αναστασιάδη, με την ελπίδα να δώσει περισσότερες πιθανότητες στα ζώα του Κυνοκομείου να βρουν ένα σπιτικό και μια οικογένεια να τα αγκαλιάσει. Εξερευνώντας την πρωτότυπη ιστοσελίδα μπορεί να βρει κανείς το προφίλ του κάθε ζώου, μαζί με πληροφορίες, αλλά και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις περί υιοθεσιών. Ταυτόχρονα, σε πραγματικό χρόνο μπορεί να δει κάποιος τον αριθμό των εθελοντών του Κυνοκομείου, καθώς και τον αριθμό των στειρώσεων και των υιοθεσιών που έγιναν στο δήμο Κατερίνης το 2024 (μέχρι την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ είναι 285 οι στειρώσεις και 22 οι υιοθεσίες).
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πλέον ο καθένας μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την όμορφη Λούσι που συμπλήρωσε 122 μέρες στο Κυνοκομείο, να γνωρίσει την ιστορία της γλυκιάς Φιόρα που βρίσκεται 384 μέρες στο Κυνοκομείο, ή να χαμογελάσει αντικρύζοντας τη Χάννα να «ποζάρει» δείχνοντας τη γλώσσα της. «Ούτε ο εγκλεισμός, ούτε η έλλειψη ανθρώπινης επαφής έσβησαν τη χαρά και την αγάπη από μέσα μου γιατί εγώ αυτά τα χρόνια της φυλακής δεν τα μετράω και παραμένω κουτάβι όπως μπήκα», γράφει το δικό της βιογραφικό, καθώς συμπληρώνει 2009 (!) μέρες στο Κυνοκομείο.
«Ένα ερώτημα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί ήταν: “Πού μπορώ να δω τα ζώα προς υιοθεσία;” Δεν υπήρχε κάποια απάντηση. Θα έπρεπε να ψάξει κάποιος να βρει τον χώρο του Κυνοκομείου, ο οποίος ήταν μη επισκέψιμος και να συνεννοηθεί με κάποιους ανθρώπους. Όλο αυτό ήταν αποτρεπτικό στο να ευαισθητοποιηθεί κάποιος και να πάει να υιοθετήσει. Τώρα έχουμε την πλατφόρμα για να έχει μια εικόνα. Μπορεί κάποιος να κάνει ηλεκτρονική αίτηση. Ένας άνθρωπος του δήμου επικοινωνεί μαζί του για να ελέγξει κάποια βασικά στοιχεία που χρειαζόμαστε. Εν συνεχεία τον γνωρίζουμε. Θα έρθει και στο Κυνοκομείο να γνωρίσει το ζωάκι και εφόσον είναι όλα καλά να το υιοθετήσει», αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Αναστασιάδης.
Και προσθέτει: «Συλλέγοντας πληροφορίες, οι εθελοντές προσπαθούν να βρουν τον κατάλληλο σκύλο για τον κάθε άνθρωπο. Αν κάποιος αποφασίσει να υιοθετήσει έναν σκύλο κι εμείς κρίνουμε ότι ο σκύλος που διάλεξε είναι μια επιλογή που θα του δημιουργήσει προβλήματα, θα προσπαθήσουμε να του δώσουμε μια άλλη εναλλακτική, ούτως ώστε να μην γίνει μια υιοθεσία και καταλήξει αυτό το σκυλάκι πάλι στον δρόμο. Να μην έχει δηλαδή μια δεύτερη ή τρίτη απόρριψη στη ζωή του».
Η νέα δημοτική αρχή, όπως υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος στην Karfitsa, έθεσε εξαρχής ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της διαχείρισης των αδεσπότων. Σημαντικός είναι ο παράγοντας των υιοθεσιών, ως εκ τούτου μέσω της ιστοσελίδας, ο δήμος στοχεύει να φέρει σε επαφή τους πολίτες με τα αδέσποτα ζώα του Κυνοκομείου. «Αυτό που έλειπε από τον δήμο και από πολλούς δήμους ανά την Ελλάδα είναι να μπορεί κάποιος να δει ποια ζώα αυτή τη στιγμή αναζητούν οικογένεια. Να δει δηλαδή τα ζώα που έχουμε στο καταφύγιο και να μπορέσει να επιλέξει την υιοθεσία ενός τέτοιου ζώου παρά να προτιμήσει την αγορά κάποιου άλλου καθαρόαιμου», συμπληρώνει.
Δείτε την ιστοσελίδα adespotakaterinis.gr εδώ
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου