Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, την αρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το Καρναβάλι.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από την λέξη «τσίκνα», δηλαδή την μυρωδιά του ψημένου κρέατος, και από την λέξη «Πέμπτη». Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα με το κρέας και με το κρασί. Έτσι η Τσικνοπέμπτη μάς θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Ανάστασης του Κυρίου.
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Τα έθιμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας
Στην Κέρκυρα γίνονται τα λεγόμενα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια». Η λέξη Πετεγολέτσια σημαίνει κουτσομπολιό. Πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα» τής Κέρκυρας.
Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.
Στην Κομοτηνή, οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε μια κότα, για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Η παράδοση αναφέρει, επίσης, ότι την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα, και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.
Στη Θήβα, αρχίζει ο «βλάχικος γάμος», που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.
Στην Ίο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.
Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα… μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.
Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.
Στη Σκόπελο, οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.
Στην Κατερίνη έχει καθιερωθεί η Τσικνοπέμπτη να γιορτάζεται στον Καπνικό Σταθμό, δίπλα από το ελεύθερο πάρκινγκ των δικαστηρίων.
Την διοργανώνει η πολύ δραστήρια Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, που έβγαλε ανακοίνωση:
Ζωντανή Μουσική με τους: Μιχάλη Καμανατζή, Ηλία Χαρισόπουλο και Ηρακλή Τοστσίδη. Φιλική συμμετοχή: Θανάσης Κουστιάνης
Μόνο με διαδικτυακή κράτηση (first come first serve)!
Θα υπάρξει μπουφές αυτοεξυπηρέτησης (πιάτο με τρία κρεατικά, σαλάτα, ρύζι, αλοιφές, ψωμί από τον ξυλόφουρνο, πουτίγκα γλυκό και απεριόριστο κρασί (λευκό και κόκκινο), αναψυκτικά).
Τα έξοδα ρεφενέ (σύνολο εξόδων/αριθμό ατόμων).
Ώρα έναρξης 19:00.
Στο θερμαινόμενο και πλήρως ανακαινισμένο «Αράνι» μπορούν να καθίσουν περίπου 90 άτομα σε 7 μεγάλα τραπέζια. Στον εξωτερικό χώρο θα υπάρχουν άλλα 6 τραπέζια, πάγκοι και καρέκλες.
Στην αυλή θα έχουμε αναμμένη μια μεγάλη φωτιά (για τους καπνιστές).
Θα τοποθετηθούν εξωτερικά ηχεία.
Καλοδεχούμενοι κάθε είδους μασκαράδες!