Το φθινόπωρο είναι η εποχή που μαζεύουμε τα καρύδια – όπως και τις ελιές και τα κάστανα. Υπάρχουν πολλές παροιμίες για τα καρύδια, όπως, για παράδειγμα:
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
- Μία χούφτα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουν πέρα.
- Κάθε καρυδιάς καρύδι (δηλαδή, διάφοροι, κάθε λογής)
- Πότε με τα καρύδια του, πότε με τον χαλβά του, ήφερε την καλόγρια εις τα θελήματα του. (Δηλαδή την κατάφερε με πειθώ)
- Είναι σκληρό καρύδι (δηλαδή είναι αδιάλλακτος)
- Ο θεός δίνει τα καρύδια, αλλά δεν τα σπάζει (δηλαδή χρειάζεται κι εμείς να προσπαθήσουμε – όπως λέει και η άλλη παρόμοια παροιμία «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»)
- Της ελιάς το μέσα και του καρυδιού το έξω (το κουκούτσι και το κέλυφος είναι άχρηστα και δεν τρώγονται)
- Τα κάστανα θέλουν κρασί και το καρύδι μέλι.
- Κούφια καρύδια πίτα δεν κάνουν.
Η καρυδιά είναι ένα ψηλό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα. Εκτός από τα καρύδια που μάς δίνει, χρησιμοποιούμε και το ξύλο της που είναι πολύ γερό, ανθεκτικό, όμορφο και πολύτιμο και χρησιμοποιείται για την κατασκευή ακριβών επίπλων.
Πολλοί θεώρησαν αυτό το δέντρο ότι είναι ιερό και στη Ρωσία η καρυδιά καλλιεργήθηκε στους κήπους των μοναστηριών πριν από 9 αιώνες. Μαζί με την Ορθόδοξη πίστη, οι Έλληνες ιεροκήρυκες έφεραν μαζί τους εκεί αυτό το υπέροχο φυτό.
Ο μύθος λέει ότι η κόρη του Έλληνα βασιλιά της Καρίας ήταν η αγαπημένη του θεού Διόνυσου, Όμως έγινε μια ατυχία και το κορίτσι πέθανε. Τότε ο Διόνυσος την μετέτρεψε σε μια καρυδιά, και η Άρτεμις έφερε τα θλιβερά νέα στον βασιλιά, Κι αυτός διέταξε την κατασκευή ενός ναού προς τιμήν της. Οι κίονες του ναού ήταν από δέντρο καρυδιάς με τη μορφή μιας νεαρής γυναίκας. Έτσι η διακόσμηση του ναού ονομάστηκε Καρυάτιδες, δηλαδή νύμφες καρυδιάς.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η ονομασία καρυδιά (καρύα των αρχαίων ελλήνων) προήλθε από το γεγονός ότι προκαλεί πονοκέφαλο σε εκείνους που θα κοιμηθούν στη σκιά του φυλλώματος της.
Τα καρύδια αποτελούν ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ, πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή, ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα Ωστόσο, όπως και για κάθε τροφή, είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες δυσάρεστες παρενέργειες.
Ωστόσο, ορισμένα άτομα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε ό,τι αφορά την κατανάλωσή τους, καθώς τα καρύδια μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτες αντιδράσεις, όπως στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή φούσκωμα στην κοιλιά. Η γιατρός Gita Dharmatti δίνει χρήσιμες συμβουλές για την κατανάλωση καρυδιών.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρύδια
- Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα
- Άτομα με αλλεργία στα καρύδια
- Μικρά παιδιά (κάτω των 7 ετών)
- Άτομα με έλκη στομάχου
- Άτομα που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα
Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, τα καρύδια μπορεί να είναι δύσπεπτα για άτομα που έχουν ευαίσθητο στομάχι ή υποφέρουν από γαστρεντερικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Άτομα με αλλεργία στα καρύδια
Οι αλλεργίες στα καρύδια είναι αρκετά συχνές. Εάν εμφανίσετε δυσκολία στην αναπνοή, εξανθήματα, φαγούρα στο λαιμό και το στόμα, βουλωμένη μύτη και πονοκεφάλους μετά την κατανάλωση καρυδιών, θα πρέπει να σταματήσετε να τα τρώτε. Η αναφυλαξία είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος αλλεργικής αντίδρασης, που μπορεί να συμβεί από αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Μικρά παιδιά (κάτω των 7 ετών)
Τα μικρά παιδιά (ηλικίας κάτω των 7 ετών) θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε καρύδια καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού. Λόγω του μεγάλου μεγέθους των ξηρών καρπών, είναι δύσκολο για τα παιδιά να τα μασήσουν και να τα καταπιούν με ασφάλεια.
Άτομα που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Σε άτομα με έλκος στομάχου, τα καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, αυτή η πτυχή απαιτεί περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αυτό με ακρίβεια.
Το κλειδί για να απολαύσετε τα καρύδια
Αν και τα καρύδια σε μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι ωφέλιμα και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη βάρους. Είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με μέτρο. Θυμηθείτε: το μέτρο είναι το «κλειδί» για να απολαύσετε τα καρύδια, χωρίς αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην υπερβαίνετε τα 7 καρύδια την ημέρα και να γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας ή τα αυγά. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη των καρυδιών, είναι καλό να τα συνδυάσετε με άλλες πρωτεΐνες.
Τα καρύδια έχουν συνδυαστεί με την γονιμότητα και την μακροζωίς. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αμέσως μετά το τέλος του μυστηρίου, του γάμου η μητέρα του γαμπρού συνηθίζεται να περιμένει το νιόπαντρο ζευγάρι στο κατώφλι του σπιτιού του για να τους γλυκάνει με μέλι και καρύδια; Πρόκειται για ένα έθιμο που στις μέρες μας τείνει να εκλείψει, καθώς τα περισσότερα ζευγάρια μετά την εκκλησία πηγαίνουν κατευθείαν στον χώρο της δεξίωσης όπου τους περιμένουν οι καλεσμένοι τους.
Τι συμβολίζουν το μέλι και τα καρύδια;
Το μέλι συμβολίζει τη γλυκιά ζωή και τα καρύδια την απόκτηση απογόνων. Η γλυκιά γεύση του μελιού σε συνδυασμό με την πικρή γεύση των καρυδιών συμβολίζουν τις κοινές χαρές και λύπες που καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καρύδια είθισται να προσφέρονται στο ζευγάρι σπασμένα σε 4 μέρη που συμβολίζουν τη νύφη, τον γαμπρό και τις δύο οικογένειες.
Στην Κρήτη συνηθίζεται να μοιράζουν καρύδια µε μέλι και στους ανύπαντρους κατά τη διάρκεια της τελετής και συγκεκριμένα τη στιγμή του «Ησαΐα χόρευε…».