Χάθηκαν, όπως χάθηκαν και τα κόκκινα γλιφιτζούρια «κοκοράκια», το μαλλί της γριάς και άλλες παιδικές μας αναμνήσεις.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Το κόκκινο μηλαράκι ή καραμελωμένα μήλα σού τραβούσε αμέσως το βλέμμα με το κατακόκκινο χρώμα του. Ήταν βουτηγμένο σε κατακόκκινη καραμέλα ζάχαρης και γυαλοκοπούσε στα μάτια των παιδιών. Τότε αποτελούσε το ιδανικό γλύκισμα για πολλούς καθώς συνδύαζε την καραμέλα και το φρούτο.
Πώς δημιουργήθηκε το πρώτο μηλαράκι
Στην Αμερική, κατά λάθος εξυπηρετώντας σκoπούς…marketing!
Ο Ουίλιαμ Γ. Κολμπ, που έφτιαχνε γλυκά στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι, έψαχνε τρόπους να κάνει πιο χρωματιστή και ενδιαφέρουσα τη βιτρίνα με τις σοκολάτες του. Για να της δώσει έναν πιο γιορτινό τόνο, σκέφτηκε να βουτήξει ένα μήλο με στικ μέσα στο κόκκινο ρευστό σιρόπι της καραμέλας από κανέλα με την οποία πειραματιζόταν.
Όταν η καραμέλα στέγνωσε, ο Κολμπ τοποθέτησε τα μήλα στη βιτρίνα, για να τη διακοσμήσει. Πού να ήξερε ότι οι περαστικοί θα έβλεπαν το διακοσμητικό ως αληθινό προϊόν προς πώληση;
Άρχισε, λοιπόν, να πουλάει κάθε candy apple προς 5 σεντς το καθένα και σύντομα αύξησε την παραγωγή τους, πουλώντας τα στην ακτή του Νιου Τζέρσι. Από τότε, τα καραμελωμένα μήλα έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο!
Στην Αμερική μάλιστα καθιερώθηκαν ως βασικό γλύκισμα στα Halloween.
Στην Ελλάδα μόνο τα Χριστούγεννα μπορεί κανείς να βρει καραμελωμένα κόκκινα μήλα. Ίσως και σε κάποιο πανηγύρι τώρα το καλοκαίρι.
Να και μια συνταγή-βίντεο πώς γίνονται: