Τετάρτη 21 Οκτ 2020 11:19      

«Τα μεγάλα κεφάλια καπηλεύονται τις αγωνίες των αγροτών»

Το υψηλό  κόστος  παράγωγης, το φορολογικό, αλλά και το ασφαλιστικό  είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου ο διαχωρισμός αγρότη και καλλιεργητή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας κ. Γιάννης Δημαλής.

Μπροστά στο ενδεχόμενο των νέων κινητοποιήσεων με κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, ο κ. Δημαλής αναγνωρίζει το δίκαιο των πολιτών που αγανακτούν κάθε φορά που κλείνουν οι δρόμοι, αλλά δυστυχώς όπως λέει είναι επιλογή ανάγκης.

Υψηλό κόστος παραγωγής- φορολογικό ασφαλιστικό

Για τους νέους αγρότες όπως ο ίδιος η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά ζητημάτων για τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι.

Το κόστος παραγωγής όπως τονίζει ο κ. Δημαλής  είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα  στα γεωργικά  φάρμακα, στα  εργαλεία, στα  φυτοφάρμακα με  διπλάσιες τιμές σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, που η τιμή τους είναι στο ένα τρίτο. «Πως μπορούμε εμείς να καλλιεργήσουμε, και πως μπορούμε να ανταγωνιστούμε την αύξηση του ΦΠΑ σε σχέση με τα προϊόντα  που μπαίνουν στην Ελλάδα» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών.Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως λέει το τριφύλλι που πουλάει σε κτηνοτρόφους το οποίο  φορολογείται πλέον ως μεταποιημένο προϊόν με ΦΠΑ 24%  .

Εθνικές οδοί και τρακτέρ

Ο κόσμος δεν φταίει σε τίποτα και οι δρόμοι δεν είναι δικοί μας τονίζει ο κ. Δημαλής αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα οι αγρότες και στις οποίες θα συμμετέχει η Ένωση Νέων Αγροτών, ωστόσο είναι μια αναγκαία επιλογή, γιατί πάντα έτσι γινόταν. Παραδέχεται όμως σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύουν οι αποφάσεις των «μεγάλων κεφαλιών» των ηγετών που αναδεικνύονται στα αγροτικά μπλόκα που συμβαδίζουν με «αριστερές» ή «δεξιές» νοοτροπίες και όχι με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών.

«Μεταξύ μας οι αγρότες είμαστε ενωμένοι,  ξέρουμε ποιοι  είμαστε, αλλά δυστυχώς έχουν μπει αυτά τα «μεγάλα κεφάλια» μπλέκουν με την εξουσία και έτσι  εμπλέκεται και η πολιτική» επισημαίνει.

Η μόνη επιλογή σύμφωνα με τον Πρόεδρο είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι, αγρότες και μη,  ότι τα προβλήματα ενός κλάδου  αγγίζουν και άλλους κλάδους που ακολουθούν στη σειρά. «Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε το ακριβώς γίνεται. Είναι θέμα παιδείας και αντίληψης» καταλήγει. 

Νέοι αγρότες Γιάννης Δημαλής Ένωση Αγροτών

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top