Δεν υπάρχει Ελληνίδα νοικοκυρά που να μην ξέρει να μαγειρεύει γεμιστά. Η καθεμιά με τον δικό της τρόπο και με τα δικά της υλικά.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Όταν λέμε «γεμιστά» ο νους μας πάει στις ντομάτες και τις πράσινες πιπεριές. Εντούτοις πολλοί προσθέτουν κι άλλα λαχανικά, όπως πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.ά.
Όπως και να έχει, η παλιά παροιμία λέει, «γηράσκω αεί διδασκόμενος» οπότε πάντα είναι χρήσιμο να ακούμε προτάσεις και μυστικά, όπως για παράδειγμα:
1) Χρήση της σάρκας της πιπεριάς στη γέμιση: Το λευκοπράσινο εσωτερικό μέρος της πιπεριάς, που συνήθως το πετάμε, καλό είναι να το καθαρίζουμε από τα σπόρια, να το τρίβουμε στο μούλτι και να το ενσωματώνουμε στη γέμιση. Έτσι, θα προσθέσει πιο πλούσια γεύση και αρώματα.
2) Προσθέτουμε κίτρινο τυρί: Προτιμάμε κασέρι, αν και και το γκούντα αποτελεί αξιόλογη εναλλακτική λύση. Το τυρί προσφέρει κρεμώδη υφή και στρογγυλεύει τη γεύση.
3) Μακρύκοκκο σπυρωτό ρύζι: Έχουμε συνηθίσει το ρύζι καρολίνα, εντούτοις οι νέες μαγείρισσες προτιμούν το μακρύκοκκο γιατί δίνει σπυρωτή υφή, κι όχι μαλακή, που μπορεί να θυμίζει φαγητό νοσοκομείου.
4) Κάνουμε μικρές τρύπες στη βάση των λαχανικών: Με το πιρούνι ανοίγονται μερικές μικρές τρύπες, ώστε η γέμιση να απορροφά υγρά και να διατηρείται ζουμερή ακόμα και τις επόμενες μέρες.
5) Μαϊντανός και δυόσμος: Αυτά τα δύο αρωματικά δίνουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά και αποφεύγουμε άλλα βότανα που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τη γεύση.
6) Πλούσια σάλτσα ντομάτας στο ταψί: Η σάλτσα προσφέρει υγρασία, δένει τις γεύσεις και διατηρεί τα γεμιστά αφράτα και ζουμερά.
7) Σκουρόχρωμες πράσινες πιπεριές. Δίνουν πιο έντονη γεύση.
8) Μικρές έως μέτριες ντομάτες και πιπεριές για καλύτερη ισορροπία μεταξύ περιβλήματος και γέμισης.
9) Τέλος, καλύτερα το καλοκαίρι. Βέβαια, ντομάτες και πιπεριές μπορούμε να βρούμε όλο το χρόνο, ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο, είτε εισαγωγής είτε από θερμοκήπια. Τα γεμιστά, όμως, είναι καλοκαιρινό φαγητό εποχής και τα υλικά το καλοκαίρι όχι μόνον δεν «νερουλιάζουν», αλλά διατηρούν και δίνουν έξτρα αρώματα και γεύση.
(Πηγή: Alfavita 8-6-25)