Θετικό Φροντιστήριο
Hondos Center

Τα σκονάκια στις γραπτές εξετάσεις μαθητών

Κάθε χρόνο στις εξετάσεις η φαντασία χιλιάδων μαθητών οργιάζει για να φτιάξουν το τέλειο σκονάκι που θα τους εξασφαλίσει τον βαθμό που χρειάζονται για να περάσουν την τάξη!

ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Hondos Center

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
Spiroulina 300x250

ADVERTISEMENT
Ακούστε το

Οι έφηβοι χρησιμοποιούν τις σόλες των υποδημάτων τους, χαράζουν τα στυλό τους, μετατρέπουν την πλάτη του «μπροστινού» σε πίνακα SOS θεμάτων και έχουν απευθείας συνδέσεις χάρη στα κινητά τηλέφωνα με τον εξωσχολικό κόσμο.

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τα δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά, πρέπει να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει. «Διότι, αν το σκονάκι δεν είναι έξυπνο και πρωτότυπο, την έβαψες» λέει χαρακτηριστικά ο Θάνος Α., μαθητής Β’ λυκείου και ειδικός στα θέματα αντιγραφής και στα σκονάκια. «Το να βγάζεις σε πολύ μικρές φωτοτυπίες τα θέματα είναι παλιά ιστορία. Το ίδιο και τα στυλό πάνω στα οποία χαράζουν με την άκρη του διαβήτη θεωρίες ολόκληρες. Οι καθηγητές τα έχουν μάθει αυτά τα κόλπα και σε τσακώνουν εύκολα. Η καλύτερη μαγκιά είναι να είσαι κορίτσι, να φοράς φούστα και από μέσα να την έχεις γεμίσει με λευκά αυτοκόλλητα όπου πάνω έχεις γράψει όλα τα SOS θέματα. Ο καθηγητής, και να καταλάβει κάτι, αποκλείεται να πει στη μαθήτρια «σήκωσε ή βγάλε τη φούστα σου». Εμείς τα αγόρια έχουμε τα φαρδιά παντελόνια, που είναι και στη μόδα. Με ένα τράβηγμα του παντελονιού στο ύψος της ζώνης, αντιγράφουμε αυτά που γράψαμε πάνω στα αυτοκόλλητα. Ο καθηγητής δεν πρόκειται να πει «κατεβάστε τα παντελόνια σας» ακόμη και αν δει ότι κάτι κρύβουμε».

Οι μαθητές δείχνουν μεγάλη προτίμηση σε σκονάκια τα οποία, ακόμη και αν πέσουν στην αντίληψη του καθηγητή, είναι δύσκολο να τα αποδείξει. «Τα φαρδιά ρούχα και τα μακριά μανίκια είναι σώσιμο» λέει η Νέλλη Μ., επίσης μαθήτρια της Β’ λυκείου. «Ο κόσμος να καίγεται, 50 βαθμούς Κελσίου να έχει έξω, την περίοδο των εξετάσεων όλοι φοράμε μακριά μανίκια και φαρδιά ρούχα. Τίποτε δεν είναι τυχαίο».

Η Νέλλη και ο Θάνος μαζί με άλλους συμμαθητές τους αποκάλυψαν μερικούς έξυπνους τρόπους για καλό σκονάκι.

Απολαύστε τους όσοι έχετε τελειώσει το σχολείο και, αν είστε ακόμη μαθητές, ενημερωθείτε για τα νέα σκονάκια της σχολικής πιάτσας:

  1. Χαράζετε επάνω σε ένα στυλό (κατά προτίμηση Bic) με την άκρη ενός διαβήτη οτιδήποτε σας είναι δύσκολο να μάθετε. 2. Προμηθευτείτε λευκά αυτοκόλλητα χαρτάκια τα οποία μπορείτε να κολλήσετε κάτω από τη φούστα, από το πουκάμισο, από το πουλόβερ, μέσα από το μανίκι κτλ.
  2. Αγοράστε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό και χαράξτε επάνω τα SOS θέματα με την άκρη του διαβήτη. Τοποθετήστε το κατά τη διάρκεια των εξετάσεων πάνω στο θρανίο σας.
  3. Φορέστε τιράντες. Συμπληρώστε στο εσωτερικό τους τα δύσκολα θέματα.
  4. Η σόλα του παπουτσιού σας χωράει κατεβατά ολόκληρα. Με ένα λεπτό μαρκαδοράκι μπορείτε να κάνετε θαύματα. Καθήστε σταυροπόδι για να κάνετε πιο εύκολη την αντιγραφή.
  5. Οι μίνι αριθμομηχανές τελευταίας τεχνολογίας έχουν μεγάλη χωρητικότητα στη μνήμη. Περάστε μέσα θεωρίες μαθηματικών, φυσικής και χημείας.
  6. Η ζώνη του παντελονιού σας. Κολλήστε επάνω αυτοκόλλητα ή γράψτε με λεπτό μαρκαδοράκι.
  7. Το ρολόι σας. Αν και δεν είναι κατάλληλο για πολλά, τουλάχιστον γράψτε δυο-τρεις τύπους που σας είναι αδύνατον να μάθετε.
  8. Βάλτε γάζες στο χέρι σας. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα ξετυλίγετε τη γάζα και άνετα θα αντιγράφετε τα θέματά σας. 10. Βγάλτε σε μικρές φωτοτυπίες τις SOS σελίδες του βιβλίου σας. Να τα έχετε στην τσέπη σας, στο παπούτσι σας ή όπου αλλού σας εξυπηρετεί. Ζητήστε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων να επισκεφθείτε την τουαλέτα.
  9. Η πλάτη του μπροστινού σας μπορεί να κάνει θαύματα… 12. Προτού αρχίσουν οι μπείτε μία ώρα νωρίτερα στην αίθουσα και γράψτε πάνω στο θρανίο όπου θα καθόσαστε τα SOS θέματα. Προσοχή μη σας αλλάξουν θέση!
  10. Γράψτε στο κάτω μέρος της καρέκλας σας (και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μεριμνήσετε από νωρίς). Ανοίγοντας τα πόδια σας αντιγράφετε τις σωστές απαντήσεις. Και πάλι προσοχή μη σας αλλάξουν θέση!
  11. Ένα απαραίτητο αξεσουάρ είναι μια συσκευή walkman ­ κατά προτίμηση η μικρότερη που υπάρχει στην αγορά. Τοποθετείτε ένα μικρό ακουστικό στο ένα αφτί και αντιγράφετε αυτά που έχετε μαγνητοφωνήσει. Προσοχή, για να μη φαίνεται στα μάτια των καθηγητών το ακουστικό, πρέπει να έχετε απαραιτήτως μακρύ μαλλί, άρα η μέθοδος αυτή ενδείκνυται μόνο για μακρυμάλληδες μαθητές.
  12. Το κινητό τηλέφωνο την περίοδο των εξετάσεων μπορεί να κάνει θαύματα! Προμηθευτείτε ένα hands-free, βάλτε το στο αφτάκι σας και αφήστε τους άλλους να κάνουν τη δουλειά για σας. Δυστυχώς όμως και σε αυτή την περίπτωση το μακρύ μαλλί έχει τον πρώτο λόγο.

Πριν λίγες μέρες στο Λύκειο Αλιβερίου στην Εύβοια, καταγράφηκε περιστατικό μηδενισμού γραπτού κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έπειτα από προσπάθεια μαθητή να αντιγράψει στο μάθημα της Φυσικής. Ο μαθητής ζήτησε δύο φορές να πάει στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, κάτι που του επετράπη. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, είχε σημειώσει με στυλό στο δέρμα των ποδιών του διάφορους τύπους και χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με το εξεταζόμενο μάθημα.

Το συμβάν αποκαλύφθηκε όταν στη συνέχεια ο μαθητής έσκυψε να πιάσει το στυλό του από το πάτωμα και φάνηκαν τα σημειώματα κάτω από τη βερμούδα του. Οι επιτηρητές εντόπισαν την παράβαση και, βάσει του κανονισμού, προχώρησαν στον μηδενισμό του γραπτού.

Ακολούθησε ένταση μεταξύ των γονέων του μαθητή –οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί – και των επιτηρητών, με φραστικές επιθέσεις κατά των καθηγητών, υποστηρίζοντας πως «όλοι αντιγράφουν και όχι μόνο ο γιος τους».

Το περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση στο σχολείο, ενώ ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Συμπέρασμα: 

1)   Οι βερμούδες είναι κατάλληλες για την παραλία, αλλά όχι στο σχολείο για τις εξετάσεις.

2)   Τα σκονάκια πάνε σύννεφο! Για να το λένε οι εκπαιδευτικοί γονείς, κάτι ξέρουν.

 

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Άρθρα - Απόψεις» του Ολύμπιου Βήματος δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Ολύμπιου Βήματος.

Θόδωρος Δημητριάδης

Θόδωρος Δημητριάδης

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα

Μείνετε ενημερωμένοι με αξιόπιστες ειδήσεις από την Κατερίνη, την Πιερία, την Ελλάδα και τον κόσμο, καθημερινά στο olympiobima.gr.

Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε μας στο Google News

Σχετικά άρθρα

ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Hondos Center

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Spiroulina 300x250

ADVERTISEMENT
Θεσσαλοι
Σαρακατσάνικο Γλέντι
Ανδρομαχη
Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας

Πιο Δημοφιλή

Μη χάσετε

Αγγελίες

Διαβάστε ακόμη...