Παρασκευή 5 Ιουν 2020 13:22      

«Ταφόπλακα» η νέα αύξηση στα τσιγάρα

Ακύρωση του νόμου που φέρνει νέα αύξηση στα καπνικά προϊόντα "και εκτιμάται ότι θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στην καπνική αλυσίδα σε όλη τη χώρα", ζητούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού.  

Την ίδια στιγμή όμως, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε, σχετικά απέκλειε κάθε ενδεχόμενο να μην ισχύσουν οι αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα από την 1.1.2017.
 
Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι φορείς της αγοράς, οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση ενώ με λουκέτο απειλούνται πάνω από τα μισά περίπτερα της χώρας.
 
Επικαλέστηκαν στοιχεία που δείχνουν πως μετά από οκτώ αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια, η φορολογία στα τσιγάρα έχει φτάσει ήδη στο ποσοστό-ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής, με αποτέλεσμα τα καπνικά να αποτελούν τα προϊόντα που υπόκεινται στη μεγαλύτερη φορολόγηση στη χώρα.
 
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Μάλλιος «για κάθε ένα ευρώ λοιπόν που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ' όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι. 

Επιπλέον, εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης τα περιθώρια κέρδους των επαγγελματιών έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ ήδη 12.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής έχουν κλείσει».

Όπως τόνισε ο κ. Μάλλιος, «με δεδομένο ότι τα 2/3 του τζίρου του κλάδου βασίζονται στα καπνικά προϊόντα, η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτο λουκέτο πάνω από τα μισά περίπτερα της χώρας».

Τσιγάρα Αύξηση τιμών Έμμεσοι φόροι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης περιπτεριούχοι Καπνοπαραγωγοί

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top