Θετικό Φροντιστήριο
Hondos Center

Ταϊβάν: Ξεκινούν οι μεγαλύτερες πολεμικές ασκήσεις της Κίνας εδώ και δεκαετίες – Ανησυχητικές προβλέψεις για ξέσπασμα πολέμου

Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική

ADVERTISEMENT


ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Spiroulina 300x250
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος

ADVERTISEMENT
Ακούστε το

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία ξεκινούν σήμερα και θα είναι τα μεγαλύτερα εδώ και δεκαετίες.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια  που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν με αφορμή την κλιμάκωση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

ΗΠΑ: Η Κίνα δεν δείχνει υπευθυνότητα

«Η επιλογή της Κίνας να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν δεν δείχνει υπευθυνότητα», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», είπε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR. «Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει η Κίνα δεν είναι υπεύθυνο», συνέχισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Σάλιβαν κάλεσε την Κίνα «να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο και να αποφύγει κάθε είδους κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λαθεμένο ή κακό υπολογισμό στους αιθέρες ή στις θάλασσες».

Τα γυμνάσια «αυξάνουν τις εντάσεις στο στενό (σ.σ.: της Ταϊβάν)», επέμεινε.

Η Νάνσι Πελόσι, που αναχώρησε από τη νήσο την Τετάρτη, ήταν η πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ταϊπέι έπειτα από 25 χρόνια.

Διαβεβαιώνοντας πως πήγε «ειρηνικά» στην περιοχή ως «φίλη», η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων διεμήνυσε ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν, η οποία έχει δική της κυβέρνηση η οποία εκλέγεται δημοκρατικά και ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού.

Τα σημερινά γυμνάσια θα γίνουν σε σειρά τομέων γύρω από την Ταϊβάν —σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τις ακτές της— και θα διαρκέσουν ως το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν χθες ότι άλλα 27 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, έναντι 21 την προηγουμένη, παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το αρκτικόλεξο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά ευρύτερη από τον εναέριο χώρο της νήσου.

Καταδίκη από την ΕΕ

Για τα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν καταφέρθηκε και η ΕΕ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζουζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Δημιουργός περιεχομένου στο olympiobima.gr.
Καθημερινή Ενημέρωση για τοπικές ειδήσεις, με άρθρα - απόψεις, για την πολιτική, την οικονομία, τα αθλητικά, τον πολιτισμό, τον καιρό.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα

Μείνετε ενημερωμένοι με αξιόπιστες ειδήσεις από την Κατερίνη, την Πιερία, την Ελλάδα και τον κόσμο, καθημερινά στο olympiobima.gr.

Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε μας στο Google News

Σχετικά άρθρα

ADVERTISEMENT


ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Spiroulina 300x250
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Σχάρα & Λεμόνι

Επιδοτούμενα Πρόγραμματα
Επιδοτούμενα Πρόγραμματα



Μήνυμα Ζωής


Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange

Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ

ADVERTISEMENT
ΕΒΕΠ
Ένωση Ποντίων Πιερίας
Αντάμωμα στη Νέα Χράνη
Αντάμωμα Σφενδαμη
Platanakia
Σχολειο 2ης #1
ΑΛΩΝΙΑ

Πιο Δημοφιλή

Μη χάσετε

Αγγελίες

Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα

Διαβάστε ακόμη...