Κατερίνη - Πιερία
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κατερίνη και την Πιερία
NewLetter
No #1 ραδιόφωνο της Κατερίνης!
  • Επικοινωνία
  • Κλιματική Κρίση
  • Πρωτοσέλιδα
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Θετικό Φροντιστήριο
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία

Αρχική » Τεχνολογία » Τεχνητή νοημοσύνη: Τα επαγγέλματα που απειλούνται

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα επαγγέλματα που απειλούνται

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν από την επέλαση της…τεχνητής νοημοσύνης

Ολύμπιο ΒήμαΟλύμπιο Βήμα
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023, 16:10
Τεχνολογία
0 0
A A
Τεχνητή νοημοσύνη: Τα επαγγέλματα που απειλούνται

Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι χρηστική σε πολλές παραμέτρους της καθημερινότητας μας. Δεν είναι λίγες οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, ενώ έχει μπει σε τόσο μεγάλο βαθμό στη ζωή μας, που πλέον η εξέλιξή της απειλεί επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Ήδη η Google ανακοίνωσε την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας, καθώς οι νέες τεχνολογίες πρόκειται να αντικαταστήσουν τους εργαζομένους. Άραγε, το γεγονός αυτό μας προετοιμάζει για το μέλλον; Θα δούμε τις μηχανές να κυριεύουν, όπως έχουν «προφητεύσει» αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, βιβλία ακόμη και ψαγμένα κόμικ;

ADVERTISEMENT

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα επαγγέλματα που απειλούνταιΑς βάλουμε τα δεδομένα με την σειρά. Η τεχνητή νοημοσύνη – Artificial Intelligence (AI)– «μαθαίνει» στις μηχανές και τα υπολογιστικά συστήματα να αποκτούν εμπειρία και να προσαρμόζονται άμεσα σε νέα μεταβαλλόμενα δεδομένα.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο ΜΙΤ σε ομιλία του στην Ελλάδα είχε δώσει έναν ορισμό την τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα ευρύτερο πεδίο με μεγάλη ιστορία, που ξεκινά ήδη από το 1950. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μία πολύ ευρεία στόχευση. πώς να φτιάξουμε νοήμονες μηχανές χρησιμοποιώντας τους αλγορίθμους.

Διαβάστε Ακόμη

Ποιοι λαοί φοβούνται περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη της Meta ξεκλειδώνει εκατομμύρια πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις;

GPT-4: Η τεχνητή νοημοσύνη παίρνει δίπλωμα δικηγόρου

Οι αλγόριθμοι και η επόμενη ημέρα

Τους τελευταίους μήνες διαβάζουμε δεκάδες αναλύσεις για το μέλλον σε συνάρτηση με την τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι πολλές θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από υπολογιστές. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό δεν θα συμβεί στο μακρινό μέλλον, αλλά μέσα στην επόμενη 20ετία ο επαγγελματικός χάρτης θα είναι πολύ διαφορετικός.

«Οι μηχανές προβλέπεται να είναι καλύτερες από εμάς στη μετάφραση γλωσσών έως το 2024, στη συγγραφή εκθέσεων επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως το 2026, στην οδήγηση φορτηγού έως το 2027, στην εργασία στο λιανεμπόριο έως το 2031, στη συγγραφή ενός μπεστ σέλερ βιβλίου μέχρι το 2049, στις χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το 2053», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στη Βρετανική Telegraph o παγκοσμίου φήμης μελλοντολόγος και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού, Νικόλας Μπάντμιντον.

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα επαγγέλματα που απειλούνταιΟι εξελίξεις φαίνεται να τον δικαιώνουν καθώς η Google καρατόμησε 12.000 εργαζομένους που αναμένεται να αντικατασταθούν από μηχανές. Την ίδια ώρα αναμένεται «καταιγίδα» εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και από τη Google, αρχής γενομένης από το Google Search το οποίο αποκτά και ΑΙ έκδοση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοινό μυστικό ότι στην Alphabet εργάζονται νυχθημερόν για την παρουσίαση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης από ένα πρόγραμμα ΑΙ το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να δημιουργούν αντίστοιχα δικά τους για τη δοκιμή πρωτοτύπων προϊόντων, τη δημιουργία εικόνων και εφαρμογών για κινητά, κ.ά., γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο.

Ποιες δουλειές κινδυνεύουν από την επέλαση της…τεχνητής νοημοσύνης

 

Το φρούριο των ανθρωπιστικών επιστημών

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι δεν σταματά στις θετικές επιστήμες. Το στοίχημα της είναι οι ανθρωπιστικές επιστήμες, αυτές που εμπεριέχουν ενσυναίσθηση. Τώρα πώς ένα ρομπότ θα το κατορθώσει αυτό, παραμένει γρίφος αλλά τα πειράματα ευδοκιμούν μέχρι στιγμής.

Συγγραφείς και δημοσιογράφοι by AI

«Ήταν εννέα και δεκαεπτά το πρωί και το σπίτι ήταν “βαρύ”». Έτσι ξεκινά το μυθιστόρημα «1 ο Δρόμος», που εκδόθηκε το 2018. Μια όχι και τόσο κακή πρόταση εισαγωγής, και σίγουρα όχι χειρότερη από πολλές άλλες που έχουν γραφτεί σε αμέτρητα best sellers. Η βασική διαφορά, ωστόσο, είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει γραφτεί από συγγραφέα. Και αυτό επειδή το «1 the Road» είναι πνευματικό «τέκνο» ενός υπολογιστή. Για την ακρίβεια, αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα που δημιουργήθηκε από ένα νευρωνικό δίκτυο Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πηγή έμπνευσης ήταν ένα ταξίδι στην αμερικανική ενδοχώρα, όπως το «είδαν» κάμερες παρακολούθησης και άλλοι αισθητήρες τοποθετημένοι σε ένα φορτηγό που ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη έως τη Νέα Ορλεάνη. Οι εικόνες μεταφράστηκαν σε πληροφορία και οι αλγόριθμοι ανέλαβαν το έργο να μετατρέψουν την πληροφορία σε λογοτεχνικό κείμενο.

Επομένως η τεχνητή νοημοσύνη θέλει να ανταγωνιστεί τους συγγραφείς και τους ρεπόρτερ και φαίνεται να έχει μια βάση. Θα μπορέσει όμως να αγγίξει την πολυπλοκότητα της λογοτεχνίας και να αποδώσει όσο αυτή εκπέμπει;

Από την άλλη πλευρά, συντάσσοντας ένα δημοσιογραφικό άρθρο έχοντας ως πηγή τις κάμερες του οδικού δικτύου φαίνεται εφικτό, ωστόσο το «παιχνίδι» μπορεί να χαθεί στη διασταύρωση των ειδήσεων και στην έρευνα που αποφέρει συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι οι μηχανές μέσω των Γνωσιακών Τεχνολογιών μπορούν να «μαθαίνουν» συνεχώς μέσω των αλληλεπιδράσεων με το περιβάλλον τους, αποκτώντας γνώση ή ακόμα και «ανάμνηση» με το πέρασμα του χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να θεωρούν το επάγγελμά τους «αλώβητο» από την επέλαση της αυτοματοποίησης. Άλλωστε αλγόριθμοι που αξιολογούν και διαθέτουν περιεχόμενο βρίσκονται ήδη στη διάθεσή μας.

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα επαγγέλματα που απειλούνται

Γραφίστες και καλλιτέχνες

Η γραφιστική είναι μια τέχνη πολύ ιδιαίτερη, καθώς εκτός από δεξιότητα, απαιτεί αντίληψη και φαντασία. Μελλοντολόγοι όπως ο Νίκολας Μπάντμιντον θεωρούν πως τα επόμενα χρόνια η γραφιστική θα είναι μια κατάκτηση της τεχνητής νοημοσύνης και οι γραφίστες θα χάσουν τις εργασίες τους από τα ψηφιακά προγράμματα.

Προγραμματιστές θα είναι μόνο οι υπολογιστές

Αφού η τεχνητή νοημοσύνη ετοιμάζεται να εκτοπίσει ακόμη και επαγγέλματα που εμπεριέχουν φαντασία και μια κουλτούρα πολύ διαφορετική από αυτή, μπορεί εύκολα να καταργήσει επαγγέλματα που έχουν σχέση με τους υπολογιστές.

Επαγγέλματα όπως ο μηχανικός λογισμικού, ο προγραμματιστής ιστού, ο αναλυτής δεδομένων κ.ά, θα αντικατασταθούν από υπολογιστές σύμφωνα με την Anu Madgavkar.

Στην πραγματικότητα, οι προηγμένες τεχνολογίες όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να παράγουν κώδικα πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι η δουλειά μπορεί να γίνει με λιγότερα άτομα, είπε από την πλευρά του ο Μαρκ Μούρο της Brookings Institution.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η ChatGPT OpenAI εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τους προγραμματιστές λογισμικού με AI.

Ωστόσο, ο Oded Netzer, καθηγητής στο Columbia Business School, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους προγραμματιστές αντί να τους αντικαταστήσει.

Αυτοποιημένα όλα τα επαγγέλματα τα επόμενα χρόνια

Μελέτη της Deloitte κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100.000 νομικοί ρόλοι θα αυτοματοποιηθούν έως το 2036. «Στην πραγματικότητα», τονίζει ο Μπάντμιντον, «όλα τα επαγγέλματα θα αυτοματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 120 χρόνια»!

Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει, «οι βαθείς ανθρώπινοι δεσμοί, η ενσυναίσθηση, η περιέργεια -πολύ ανθρώπινες ιδιότητες- θα είναι ζωτικής σημασίας».

Κρίσιμοι παράγοντες, τονίζουν ειδικοί, θα είναι η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητά μας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι αναλυτές προβλέπουν ποιες θέσεις εργασίας θα είναι οι πιο περιζήτητες και, ως εκ τούτου, υψηλότερα αμειβόμενες το 2040.

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα επαγγέλματα που απειλούνται

Μικτή πραγματικότητα και avatars, αντικαθιστούν επαγγελματίες

«Θα ζήσουμε σε έναν κόσμο μικτής πραγματικότητας, ώστε να μπορώ να φοράω φαινομενικά κανονικά γυαλιά και να κοιτάζω τον κόσμο επαυξημένο με πληροφορίες για αντικείμενα», λέει ο Μπάντμιντον.

Αυτός ο εικονικός κόσμος της σύνδεσης με avatar, ακόμη και με 8G θα κατασκευαστεί από πολυπληθείς ομάδες. Κεντρικό ρόλο θα έχουν οι αρχιτέκτονες metaverse και σχεδιαστές παγκόσμιων εμπειριών online-offline για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, κυβερνήσεις, τεχνολογικές πλατφόρμες και διαφημιστικές εταιρείες.

Θεωρείται ότι θα είναι η μετεξέλιξη για αρχιτέκτονες, σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών, καλλιτέχνες οπτικών εφέ, εικαστικούς, μουσικούς και μηχανικούς ήχου, σχεδιαστές μόδας, ειδικούς λιανικών πωλήσεων.

Πηγή: newsbomb.gr
Ετικέτες: ΕπαγγέλματαΕπαγγελματίεςεργαζόμενουςΤεχνητή Νοημοσύνη
Newsletter - Ενημέρωση κάθε ημέρα στο email σας με νέα από το olympiobima.gr.
Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Κατερίνη και Πιερία - Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες, ο καιρός.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Καθημερινή ενημέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας, με Τοπικά Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT

Ενημέρωση - Νέα και Ειδήσεις

Έλληνες, Κρυπτοχριστιανοί και Γενετική, η νέα «βόμβα» στα θεμέλια του τουρκικού εθνικισμού

Έλληνες, Κρυπτοχριστιανοί και Γενετική, η νέα «βόμβα» στα θεμέλια του τουρκικού εθνικισμού

26 Μαρτίου 2023
Μακρύγιαλος Πιερίας: Πιάστηκαν στα «πράσα» με αρμαθιές από μύδια

Μακρύγιαλος Πιερίας: Πιάστηκαν στα «πράσα» με αρμαθιές από μύδια

26 Μαρτίου 2023
Η Δίκη του Καραϊσκάκη

Η Δίκη του Καραϊσκάκη

26 Μαρτίου 2023
Φορολογικές δηλώσεις: 10 + 1 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Φορολογικές δηλώσεις: 10 + 1 σημεία που πρέπει να προσέξετε

26 Μαρτίου 2023
Ελληνοτουρκικά: Το Timing που ο Ερντογάν άλλαξε στάση απέναντι στον Μητσοτάκη

Ελληνοτουρκικά: Το timing που ο Ερντογάν άλλαξε στάση απέναντι στον Μητσοτάκη

26 Μαρτίου 2023
ADVERTISEMENT
  • 23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
  • Χαλβάς ΑΒΑΚΙΑΝ
  • Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
  • Elegant Decorations
  • Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
  • Spiroulina 300x250
  • Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange
  • Σχάρα & Λεμόνι
ADVERTISEMENT
Φαρμακεία Κατερίνης

Δημοφιλή Άρθρα του Μήνα

  • Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως (εικόνες)

    Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως (εικόνες)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Από την Κατερίνη και εθελοντές, ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο (trailer)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Δηλώσεις Επισήμων μετά το πέρας της παρέλασης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Μακρύγιαλος Πιερίας: Πιάστηκαν στα «πράσα» με αρμαθιές από μύδια

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Χριστίνα Μόσχη: Από το σκοπευτήριο στην Κατερίνη αγγίζοντας το όνειρο και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT
Μάθε ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης
  • Κλιματική Κρίση

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media

No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In