«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπό τον κ. Μητσοτάκη, αποκαταστάθηκε μια εικόνα κανονικότητας, στο βαθμό που πλέον η Ελλάδα δανείζεται μόνο κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από αυτό που δανείζεται η Γερμανία, κάτι που είναι εκπληκτικό», τονίζει ο υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα Κρις Λόκγουντ, στο καθημερινό podcast «The Intelligence» του γνωστού οικονομικού περιοδικού, «Τhe Economist».
«Η Ελλάδα πλέον θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα μία κανονική χώρα, μία υπεύθυνη χώρα, που διοικείται καλά και στην οποία μπορεί να επενδύσει κανείς. Έχει γίνει μια σειρά από επικερδείς ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό είναι το επίτευγμα του Μητσοτάκη και γι’ αυτό νομίζω ότι αξίζει αυτά τα τέσσερα χρόνια που πρόκειται να κερδίσει», προσέθεσε ο δημοσιογράφος.
«Πειστική νίκη»
Στο podcast σημειώθηκε ότι η ΝΔ πέτυχε «πραγματικά πολύ πειστική νίκη» στις εκλογές, πλησιάζοντας την αυτοδυναμία παρά το σύστημα της απλής αναλογικής, με τον Λόκγουντ να αναφέρει ότι ο 41% που απέσπασε το κυβερνών κόμμα συνιστά «εντυπωσιακό αριθμό», ο οποίος υπερβαίνει τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες του 2019.
Επισημάνθηκε ακόμα πως το ποσοστό της ΝΔ ήλθε μετά από μία τετραετία προκλήσεων και κρίσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.
«Παρόλα αυτά», ανέφερε ο Λόκγουντ, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κρατήσει το πηδάλιο της χώρας αρκετά σταθερό. Μείωσε τον πληθωρισμό, αύξησε την ανάπτυξη -πέρυσι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης- και αναμένεται ακόμη μια καλή χρονιά φέτος».
Σκιαγραφώντας το προφίλ του πρωθυπουργού, ο Λόκγουντ κάνει λόγο για έναν «πολύ ευφυή άνθρωπο» που έχει προϋπηρεσία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. «Είναι καλός. Έχει ηγηθεί μιας αρκετά ικανής, τεχνοκρατικής, λογικής κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
Το ζήτημα πλέον είναι οι δεύτερες εκλογές, σύμφωνα με το podcast, με τον Λόκγουντ να εκτιμά πως η ΝΔ οδεύει προς τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Μερικές μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά πολύ περισσότερες «βόλτες» σε πόλεις και χωριά περιλαμβάνονται στη γαλάζια στρατηγική για τη δεύτερη κάλπη με το σταθερό το μήνυμα της «αυτοδυναμίας».
«Καμπανάκια» και «αδειάσματα»
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κάλπη της περασμένης Κυριακής, παρά το νταμπλ σκορ, δεν έχει χτυπήσει κατά τόπους προειδοποιητικά «καμπανάκια» στους γαλάζιους, με χαρακτηριστικό το ειδικό βάρος που σκοπεύει να ρίξει εκ νέου η ΝΔ σε όλο τον Βορρά. Κάποια άλλα… καμπανάκια τα χτυπά στο μεταξύ ο ίδιος ο Μητσοτάκης προς τους δικούς του, δείχνοντας ότι κρατά την τσέπη του «κόκκινες κάρτες».
Αυτές θα σηκωθούν, σύμφωνα τις προειδοποιήσεις Μητσοτάκης, απέναντι σε όσους επιδείξουν αλαζονεία και γενικώς προκλητική συμπεριφορά αλλά και χαλαρότητα. Ενδεικτικό το «άδειασμα» στον Αδωνι Γεωργιάδη για τις αναφορές του περί 180 εδρών και αλλαγής Συντάγματος (τις οποίες και ο ίδιος επιχείρησε να επεξηγήσει και να διορθώσει) και συνολικά το «κάψιμο» κάθε συζήτησης που θα ενίσχυε τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί ενός «ηγεμόνα πρωθυπουργού».
Οι «πρωτοκλασάτοι» ζητείται να βγουν στο δρόμο και να τρέξουν περισσότερο απ’ όσο έκαναν κυνηγώντας τον σταυρό και ήδη κορυφαία στελέχη αναλαμβάνουν να καλύψουν συγκεκριμένες περιοχές. Και μάλιστα γειτονιές που δεν περιλαμβάνονται απαραίτητα στην εκλογική περιφέρειά τους. Είναι σαφές ότι η ΝΔ τρομάζει για τυχόν χαλάρωση τόσο των στελεχών της όσο και των ψηφοφόρων από μια προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Εξού και τον (αισιόδοξο πλην συγκρατημένο) τόνο της νέας περιόδου προτίθεται να δίνει ο ίδιος ο Μητσοτάκης, παρακολουθώντας στενά μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς ποιος… ακολουθεί τη «γραμμή» και ποιος βγαίνει εκτός.