Υλικά για 4 μερίδες
1 ½ κιλό φρέσκα φασολάκια (ή 1 φακελάκι κατεψυγμένα του κιλού)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κιλό ώριμες ντομάτες στον τρίφτη ή μια κονσέρβα χοντροκομμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 πατάτες χοντροκομμένες
1 φλιτζάνι νερό (για την κατσαρόλα) ή ½ φλιτζάνι νερό (για τη χύτρα)
αλάτι, πιπέρι, Προαιρετικά έναν κύβο ζωμό βοδινού (σ’ αυτήν την περίπτωση, για να μη γίνουν πολύ αλμυρά, το αλάτι είναι μισό).
Εκτέλεση
Στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι. Όταν μαραθεί προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (και το νερό, ζεστό), και ανακατεύουμε ελαφρά.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 30-40 λεπτά.
Στη χύτρα ταχύτητας αντί για 1 φλιτζάνι νερό βάζουμε μισό και τα αφήνουμε να βράζουν 10-15 λεπτά.
Συνοδεύονται με ελιές, φέτα κατά προτίμηση καλαθάκι Λήμνου και 1 ποτηράκι ρετσίνα ή λευκό κρασάκι.
Και για επιδόρπιο, χαλβάς βανίλιας πασπαλισμένος με μπόλικη κανέλα.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης