Είναι μια ανατολική ασιατική σάλτσα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Κορέας και είναι αναπόστασπο μέρος της διατροφής στις περιοχές αυτές.
Το κίμτσι έχει ευρέως χρησιμοποιηθεί στη Κορέα εδώ και αιώνες και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της κορεατικής κουζίνας. Η γεύση του είναι δυνατή και πικάντικη, με ποικίλες αποχρώσεις ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του.
Συνήθως σερβίρεται σε μικρά μπολάκια ως dip για κρέας, ψάρι, λαχανικά και διάφορα άλλα φαγητά. Επιπλέον, χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά πιάτα της κορεατικής κουζίνας ως μαρινάδα ή συνοδευτική σάλτσα.
Οι παραδοσιακές συνταγές για το κίμτσι ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά. Για παράδειγμα, το πιο δημοφιλές κίμτσι στην Κορέα είναι το κίμτσι του Πουγκόνγκ, που παρασκευάζεται από κόκκινη πιπεριά, σκόρδο και φαγόπυρο. Άλλες δημοφιλείς παραλλαγές περιλαμβάνουν κίμτσι με παντζάρια, κίμτσι με κολοκύθα, κίμτσι με αγκινάρες, και κίμτσι με καρότα.
Τα λαχανικά συνήθως μουλιάζουν πρώτα σε αλατόνερο και ξεβγάζονται. Στη συνέχεια προστίθενται τα μυρωδικά. Τέλος, το μίγμα αφήνεται να ζυμωθεί σε κλειστά δοχεία.
Εκτός από την κορεατική κουζίνα, το κίμτσι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στη διεθνή κουζίνα. Πολλοί σεφ και λάτρεις της κουζίνας χρησιμοποιούν το κίμτσι για να προσθέσουν γεύση και πικάντικο αρωμα σε διάφορα πιάτα, όπως κρέας, ψάρια και λαχανικά. Επιπλέον, το κίμτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό για την παρασκευή διαφόρων σάλτσων και μαριναδών.
Το κίμτσι μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά και συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Το κίμτσι περιέχει βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C, βιταμίνη K, βιταμίνη B6, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη K συμβάλλει στη διατήρηση υγιεινών οστών και στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.
Επιπλέον, το κίμτσι περιέχει καψαϊκίνη, ένα συστατικό που δίνει στη σάλτσα την πικάντικη γεύση της και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το κίμτσι βελτίωνε τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Μείωνε επίσης τα επίπεδα λίπους στο σώμα, βελτίωνε την υγεία του παχέος εντέρου και δρούσε κατά της παχυσαρκίας.
Επίσης, σύμφωνα με τις μελέτες, το κίμτσι φάνηκε να καταπραΰνει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Κίμτσι (kimchi), το κορεάτικο – Συνταγή
Ένα υπέροχο τουρσί από διάφορα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση. Σας έχουμε τη συνταγή για να το ετοιμάσετε σε 30 λεπτά!
Κόβουμε 1 κινέζικο λάχανο σε μακριές φέτες, κατόπιν σε κομμάτια των 8 εκ. Τα ρίχνουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με 1 κουτ. σούπας αλάτι θαλασσινό και ανακατεύουμε καλά. Ανά 30 λεπτά ανακατεύουμε, για τις επόμενες 2-3 ώρες. Ξεπλένουμε με νερό και στραγγίζουμε καλά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας ρυζάλευρο μαζί με 100 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια πάστα.
Στο μούλτι πολτοποιούμε 1 κρεμμύδι, 4 σκελίδες σκόρδο και 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 5 εκ. χωρίς φλούδα (αν χρειαστεί, αραιώνουμε με λίγες κουτ. γλυκού νερό). Αδειάζουμε σε μπολ μαζί με 50 ml σάλτσα ψαριού και 60 γρ. νιφάδες τσίλι. Με τα 3/4 αυτής της πάστας κάνουμε μασάζ στο λάχανο (θα δείτε ότι λίγο υγρό θα αρχίσει να βγαίνει στο μπολ). Προσθέτουμε 1 μέτριο καρότο κομμένο σε στικ μεγέθους σπιρτόξυλου και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε κομμάτια των 3 εκ. Αναμειγνύουμε μαζί με την υπόλοιπη πάστα.
Ρίχνουμε τα υλικά σε ένα αποστειρωμένο βάζο του 1 λίτρου στριμώχνοντάς τα για να φύγει ο αέρας και απογεμίζουμε με υγρό από το μπολ. Καθώς πιέζουμε τα υλικά προς τα κάτω, θα ανέβει υγρό προς τα πάνω και θα τα καλύψει. Αν όχι, διαλύουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό σε 100 ml βραστό νερό και απογεμίζουμε. Καλύπτουμε με ένα φύλλο λάχανου ή ένα μικρό πιατάκι την επιφάνεια του μείγματος και προσθέτουμε από πάνω ένα βαρίδι, όπως μια πέτρα που έχουμε αποστειρώσει βράζοντάς τη σε νερό για 10 λεπτά. Κλείνουμε το καπάκι και καλύπτουμε με μια πετσέτα στερεωμένη με λάστιχο. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ημέρες, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, δοκιμάζοντάς το δύο φορές την ημέρα, μέχρι να αρχίσει να γίνεται ξινό και να έχει περίεργη όψη. Μεταφέρουμε σε πλαστικό μπολ με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο.