Μια συγκλονιστική ιστορία μίας ηλικιωμένης γυναίκας, που ζούσε από τα συσσίτια αλλά είχε κριμένες στο σπίτι της χρυσές λίρες αξίας άνω των 200.000 ευρώ, αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν ξέσπασε φωτιά στη μικρή μονοκατοικία στα Τρίκαλα, όπου ζούσε η γυναίκα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Σύμφωνα με το trikalaidees.gr η ρακένδυτη γιαγιά, γνωστή για τη λιτή της ζωή και τη σίτισή της από το συσσίτιο της Μητρόπολης Τρίκκης, αποδείχθηκε πως φύλαγε έναν ανεκτίμητο θησαυρό στο σπίτι της: εκατοντάδες χρυσές λίρες.
Οι πυροσβέστες, που έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς, έμειναν άναυδοι όταν εντόπισαν μέσα στο καμένο σπίτι δεκάδες πλαστικές σακούλες γεμάτες λίρες. Από την πρώτη μέτρηση βρέθηκαν 270 λίρες το Σάββατο, ενώ άλλες 120-130 ανακαλύφθηκαν την Κυριακή.
Οι λίρες αφού καταμετρήθηκαν, παραδόθηκαν στη γυναίκα, αφού αποδείχθηκε ότι ήταν η νόμιμη κάτοχος.
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Πύραρχος Ευάγγελος Τσιορλίδας, παρέδωσε τις λίρες στο Ανακριτικό Τμήμα, όπου καταγράφηκαν παρουσία εισαγγελικής αρχής και επιστράφηκαν στη γυναίκα.
Ανάμεικτα συναισθήματα έχει προκαλέσει στη κοινωνία των Τρικάλων η είδηση. Από τη μία πλευρά, η συγκλονιστική αποκάλυψη του κρυμμένου θησαυρού και από την άλλη, η τραγική αντίθεση με τις συνθήκες διαβίωσης της ηλικιωμένης γυναίκας, που επέλεγε να ζει ρακένδυτη και να σιτίζεται από την εκκλησία, ενώ έκρυβε έναν τέτοιο πλούτο.
Η φωτιά που ξέσπασε τελικώς κατέστρεψε το σπίτι της ρακένδυτης, πλην πλούσιας γριούλας.
Σαν την γριούλα αυτή υπάρχουν πολλοί άλλοι ηλικιωμένοι, οι οποίοι αν και έχουν πολλά λεφτά, «τα κρατάνε για τα γεράματά τους», χωρίς να αντιληφθούν ότι τα γεράματα έχουν έλθει ήδη και τώρα είναι πλέον ο καιρός να τα χρησιμοποιήσουν.
Σε όλους αυτούς είναι αφιερωμένο το τραγουδάκι του Γρηγόρη Μπιθικώτση:
Όταν πεθάνω σ’ ένα γλέντι μια βραδιά
να μην κλάψετε μα τραγούδια να μου πείτε
και στο σταυρό μου να μου γράψετε παιδιά
ένας μπατίρης ευτυχής ενθάδε κείται
Ενθάδε κείται ο μπατίρης ο Λουκάς
που είπε τούτη την κουβέντα την μεγάλη
πως τα λεφτά σου όσο ζεις αν δεν τα φας
όταν πεθάνεις θα στα φάνε κάποιοι άλλοι
Γι’ αυτό γλεντήστε μες στον ψεύτικο ντουνιά
μη σας σκλαβώνει η κακία και το χρήμα
και να θυμάστε την κουβέντα του Λουκά
πως ούτε φράγκο δεν θα πάρετε στο μνήμα
Ενθάδε κείται ο μπατίρης ο Λουκάς
που είπε τούτη την κουβέντα την μεγάλη
πως τα λεφτά σου όσο ζεις αν δεν τα φας
όταν πεθάνεις θα στα φάνε κάποιοι άλλοι.