Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής θεατρικής ομάδας μας παρουσίασαν το έργο: <<Ο ΑΡΧΩΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ>> του Μολιέρου (σε διασκευή).
Το έργο παρακολούθησαν στο Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης μαθητές από γυμνάσιο της περιοχής του Ρέντη. Υπήρξε θερμή υποδοχή και χειροκρότημα για τους μαθητές μας που χάρηκαν το αποτέλεσμα της θεατρικής δημιουργίας τους. Στο σχολείο μας αποδόθηκε έπαινος συμμετοχής και αναμνηστικό χαρακτικό έργο, ένα από τα εξήντα συλλεκτικά αριθμημένα αντίγραφα της Σχολής Χαρακτικής του δήμου Νίκαιας. Οι μαθητές μας έλαβαν έπαινο για την συμπεριφορά τους από τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου διαμονής τους και από τον οδηγό του λεωφορείου που τους μετέφερε. Με αφορμή τη διδακτική επίσκεψη στον Πειραιά, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς, το μουσείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια και το αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά. Επιπλέον έγινε περιήγηση σε αρκετά σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μάθουν βιωματικά την ιστορία της από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα.
Όσον αφορά στο έργο που έπαιξε η θεατρική ομάδα, ο <<Αρχοντοχωριάτης>> είναι μία κοινωνική κωμωδία σε πρόζα που σατιρίζει τη φιλοδοξία του κυρίου Ζουρντέν στο πρωτότυπο, της Βιβιάν , δηλαδή της Παρασκευούλας στη δική μας διασκευή ,μιας νεόπλουτης γυναίκας που προσπαθεί να αναρριχηθεί στην υψηλή κοινωνία, παρά την ταπεινή μόρφωση και τη λαϊκή καταγωγή της. Η Παρασκευούλα λοιπόν , επιδιώκει εναγωνίως με εντατικά μαθήματα ,πληρώνοντας δασκάλους , να «καλλιεργήσει» την εικόνα μιας μεγαλοαστής αντάξιας της ΄΄καλής΄΄ κοινωνίας παρασύροντας όλους γύρω της τις περισσότερες φορές σε αστείες και ενίοτε σε γελοίες καταστάσεις.
Στο τέλος, η Παρασκευούλα αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια της για να αποκτήσει μόρφωση είναι ανεξάρτητη και πιο ισχυρή από τίτλους ευγένειας και οποιαδήποτε άλλη ματαιοδοξία.
Η παράσταση μας ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με το πρωτότυπο έργο, με χαρακτήρες που υπογραμμίζουν την αντίθεση μεταξύ της αριστοκρατίας και της επίπλαστης κοινωνικής εικόνας. Έτσι η διασκευή επικεντρώνεται στα κωμικά στοιχεία προσαρμοσμένα στις σημερινές κοινωνικές σχέσεις και δοσοληψίες, διατηρώντας όμως τα νοήματα και την αυθεντική σατιρική διάθεση του έργου μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση. Άλλωστε , όπως έχει δηλώσει και ένας μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού Θεάτρου: αναλύοντας τον Μολιέρο, γινόμαστε καλύτεροι .
Το θεατρικό έργο πρόκειται να ξαναπαίξουν οι μαθητές μας 21 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο <<Εκάβη>> της πόλης μας.
Θα σας περιμένουμε.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΣΕΝΑΡΙΟ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ: κ,Καπετανάκου Ευτυχία
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κ.Καπετανάκου Ευτυχία, κ.Πολυζοπούλου Ελένη
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ:κ.Πολυζοπουλου Ελένη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;κ.Καπετανάκου Ευτυχία
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΦΙΣΑ: κ.Ντάμου Μαρία, Βελλή Παναγιώτα
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ ΙΝΔΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ: Εξάρχου Αναστασία
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΚΗΝΗΣ-ΥΠΟΒΟΛΕΑΣ: Βελλή Παναγιώτα
ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: Αντωνίου Στεργιανή ,Ηλία Βασιλική
ΠΑΙΖΟΥΝ:
κ. Παρασκευή ή Βιβιάν η ΄΄Αρχοντοχωριάτισσα: Λιάκου Παρασκευή
ο σύζυγος, ο κ. Ιορδάνης; Λιόντας Αλέξανδρος
Η λαίδη Hamilton, η φίλη της ΄΄Αρχοντοχωριάτισσας΄΄: Νέστορα Αναστασία
Λουκία, η κόρη της Παρασκευής: Τσάμι Αναστασία
Ο φίλος της Λουκίας ο Κλεομένης: Παπαρώσσος Απόστολος
Ο φίλος του Κλεομένη: Ρουκάς Απόστολος
Νικολέτα, η υπηρέτρια: Τσουτσλή Μαρία
Σωτηρία, η υπηρέτρια: Γραμμένου Κατερίνα
Διακοσμήτρια: Κεδρά Θεοδώρα
Ενδυματολόγος: Κεδρά Μαγδαληνή
Καθηγητής Αγγλικών: Παυλίδης Θεόδωρος
Καθηγήτρια ζωγραφικής: Τζιόλη Γεωργία
Καθηγήτρια Γαλλικών: Παπαδημητρίου Αφροδίτη
Δασκάλα Yoga: Τσιούπρου Ελένη
Δασκάλα χορού: Αβραμίδου Ειρήνη
Μαθήτριες χορού: Μυλωνά Μαρία , Τσιούπρου Ελένη
Καθηγητής Μουσικής: Ρουκά Απόστολος
Μαθήτριες μουσικής: Δουρουκλάκη Μαριάνθη, Κουλού Ραφαηλία
Χορεύτριες ινδικού χορού: Εξάρχου Αναστασία ,Δεβελέγκα Κατερίνα