Παλιά, που δεν υπήρχαν οι καφέδες όπως σήμερα, εσπρέσο, καπουτσίνο, φραπέ, φρέντο κλπ., το χαμομήλι το μάζευαν, το αποξεραίναν και το χρησιμοποιούσαν πολύ σαν τσάϊ. Ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Γι΄αυτό και ο Γιώργος Ζαμπέτας στο γνωστό του τραγούδι λέει, «Τα νιάτα θέλουν έρωτα, ενώ οι γέροι χαμομήλι».
Η λέξη «χαμομήλι» προέρχεται από την αρχαία ελληνική «χαμαίμηλον», σύνθετη από τις «χαμαί» (κάτω, χάμω) και «μήλον», επειδή το άρωμα του μοιάζει με του μήλου.
Από ιατρική άποψη έχει ενδιαφέρον γιατί θεωρείται γενικά ασφαλές ως προς την κατανάλωσή του και αποτελεί συστατικό πολλών παραδοσιακών, ομοιοπαθητικών και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων.
Από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι
- 1) Βοηθάει στον ύπνο,
- 2) Μειώνει τις φλεγμονές,
- 3) Βοηθάει στο σακχαρώδη διαβήτη,
- 4) Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, όπως ο πονοκέφαλος, η ρινική συμφόρηση ακόμα και ο πονόλαιμος,
- 5) Βοηθάει στο έλκος στομάχου,
- 6) Αποτελεί πλούσια πηγή φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, που μπορεί να παίζουν ρόλο στη βελτίωση της καρδιακής υγείας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης,
- 7) Χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, τα προϊόντα στοματικής υγιεινής που το περιέχουν μειώνουν σημαντικά την ουλίτιδα και την πλάκα,
- 8) Συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων δερματικών προβλημάτων, όπως η ακμή, η αναδόμηση του ευαίσθητου δέρματος, και η μείωση της αφυδάτωσης του δέρματος. Αυτό οφείλεται, πιθανότατα, στις αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, και ανακουφιστικές ιδιότητες του χαμομηλιού. Τα καλλυντικά προϊόντα με χαμομήλι, όπως, λοσιόν, κρέμες και σαπούνια, έχουν αναφερθεί ότι προσφέρουν ενυδάτωση και μπορούν να είναι χρήσιμα για τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος. Πάντως, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται μια μικρή δοκιμή σε κάποιο σημείο (π.χ. εσωτερικό του καρπού), πριν την εφαρμογή σε μεγαλύτερη περιοχή, προκειμένου να ελεγχθούν πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ειδικά σε ευαίσθητα δέρματα.
- 9) Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντισπασμωδικές, ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος και τη δυσφορία που σχετίζεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
- 10) Ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα, μειώνει τις φλεγμονές και τις κράμπες στο έντερο, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη κινητικότητά του.
- 11) Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό βότανο σε αρκετές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ουρολοίμωξης.
- 12) Καταπραΰνει πιθανό τη γαστρεντερίτιδα τον εμετό και τη διάρροια και να ανακουφίσει δυσπεψία, ναυτία, αέρια κ.λπ.
Θεωρείται ασφαλές το να πίνει κανείς καθημερινά 1-2 φλιτζάνια τσαγιού χαμομηλιού, που το βράζει 3-5 λεπτά.
Παρενέργειες
Η κατανάλωση χαμομηλιού θεωρείται γενικά ασφαλής, όταν χρησιμοποιείται για σύντομα χρονικά διαστήματα. Παρόλο που δεν είναι γνωστές όλες οι πιθανές παρενέργειες, διακόψτε τη χρήση του και επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα εξής σημάδια αλλεργικής αντίδρασης μετά την κατανάλωσή του ή την εφαρμογή του στο δέρμα: κνησμό, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα ή στο λαιμό, ερυθρότητα και εξάνθημα.
Το τσάι χαμομηλιού θεωρείται γενικά ασφαλές, αλλά δεν συνιστάται για βρέφη κάτω των 6 μηνών, καθώς μερικά μωρά μπορεί να είναι αλλεργικά σε αυτό. Επιπλέον, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, που ενδεχομένως να λαμβάνει ένα βρέφος.
(πηγή: Vita4you 19-12-23)