«Κοινός τόπος στην ιστορία της τέχνης» γράφει η καθηγήτρια Λαμπράκη-Πλάκα «είναι η άποψη ότι η ζωγραφική προηγείται σε τόλμη και ανανεωτικό ζήλο πάντοτε σε σχέση με τη γλυπτική.
Το επιχείρημα μοιάζει εύλογο. Η ζωγραφική επιτρέπει στον καλλιτέχνη να εκφραστεί ευκολότερα, ταχύτερα· να αποτυπώσει το στοχασμό και τα συναισθήματά του αμεσότερα. Αντίθετα, η γλυπτική από την ίδια της τη φύση και τα υλικά της προϋποθέτει μακρά προετοιμασία, επεξεργασία, έλεγχο, οικονομία, περιορίζοντας έτσι τον αυθορμητισμό του δημιουργού» (Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ΧΕΝΡΥ ΜΟΥΡ – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ (άρθρο), Αθήνα 2004).
Σε αυτήν την μακρά διαδικασία προετοιμασίας αναφέρεται και το σημερινό μικροϊστορικό κείμενο το οποίο οφείλεται στην πολύτιμη αρχειακή συλλογή του Σπύρου Τσιλιγκιρίδη, συλλογή που περιλαμβάνει περί τις 6.000 φωτογραφίες του καλλιτέχνη και φιλότεχνου πατέρα του Σάββα Τσιλιγγιρίδη (1924-2004).
Στην πρώτη φωτογραφία από την επίσκεψη του φωτογράφου στο εργαστήρι του Καλεβρά βλέπουμε το σχηματισμένο πρόπλασμα (εξωτερικά γύψος και εσωτερικά φελιζόλ), στημένο απέναντι από το σπίτι του στον Καταχά, στο άλσος του χωριού, γύρω στα 1970. Στη δεύτερη φωτογραφία με το γλυπτό σε μετωπική θέση διακρίνουμε τον ακμαίο σαραντάρη γλύπτη με προτεταμένο χέρι να δείχνει το έργο του σε κάποιον φίλο. Η τρίτη μάς δίνει μια σπάνια αποτύπωση της οδού Ειρήνης κατά την εποχή των χωματουργικών εργασιών προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος όπου επρόκειτο αργότερα να τοποθετηθεί το σεμνό γλυπτό (φωτογραφία γύρω στα 1972).
Μικροϊστορικά του Αντώνη Κάλφα