Τη δεκαετία του 1960 με τη φτώχεια και την ανεργία που είχαμε στη χώρα μας, χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό, είτε για μόνιμη εγκατάσταση (Αμερική, Αυστραλία κ.ά.) είτε ως προσωρινοί εργάτες – Gastarbeiter όπως τους ονόμασαν στην Γερμανία.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Εκεί έκαναν μεγάλη οικονομία και στερημένη ζωή για να μπορέσουν να αποταμιεύσουν χρήματα, για να στείλουν στους δικούς τους στην πατρίδα και να έχουν ένα κεφάλαιο όταν θα επαναπατριστούν.
Έτσι, πολλοί μαγείρευαν μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα, συνήθως φασουλάδα και σούπες.