Κατερίνη - Πιερία
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κατερίνη και την Πιερία
NewLetter
No #1 ραδιόφωνο της Κατερίνης!
  • Επικοινωνία
  • Κλιματική Κρίση
  • Πρωτοσέλιδα
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Θετικό Φροντιστήριο
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία

Αρχική » Επικαιρότητα » Συμβαίνει » Το «λευκό χρώμα» στο ούζο – Επιστήμονες βρήκαν απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα

Το «λευκό χρώμα» στο ούζο – Επιστήμονες βρήκαν απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς ακριβώς προκύπτει το αδιαφανές λευκό χρώμα στο εθνικό μας ποτό

Ολύμπιο ΒήμαΟλύμπιο Βήμα
Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023, 12:32
Συμβαίνει
0 0
A A
Το «λευκό χρώμα» στο ούζο – Επιστήμονες βρήκαν απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα

Αμερικανοί επιστήμονες «αντέγραψαν» τη συνήθεια των Ελλήνων να προσθέτουν παγωμένο νερό στο ούζο και αυτό που εντόπισαν ενδέχεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στον κλάδο της χημείας

Είτε το απολαμβάνουμε σκέτο, είτε προσθέτοντας παγωμένο νερό, το εθνικό μας ποτό, το ούζο, ανέκαθεν μας συνοδεύει σε ανέμελες στιγμές και έχει μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι με την παρέα μας, αλλά κυρίως στην καρδιά μας.

ADVERTISEMENT

Αν και αυτοί που «ξέρουν», διαφωνούν με την επικρατούσα άποψη και τάση ότι το ούζο πρέπει να το πίνουμε μαζί με πάγο, η απόλαυση παραμένει ίδια και το μόνο που αλλάζει στην ουσία είναι… το χρώμα.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, έπειτα από την προσθήκη παγωμένου νερού, το ούζο από διαφανές γίνεται λευκό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εκχύλισμα γλυκάνισου που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει το ούζο είναι δυνατό να διαλυθεί στο αλκοόλ αλλά όχι στο νερό.

Διαβάστε Ακόμη

Διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού προτείνει η Ε.Ο.Δ.Ν. Πιερίας

Προειδοποίηση ΟΗΕ για το νερό: «άμεσος κίνδυνος παγκόσμιας κρίσης»

Μπέττυ Σκούφα: Η διευρυμένη ΡΑΑΕΥ κλείνει το μάτι σε κοινοπραξίες και μεγαλοϊδιώτες και ιδιωτικοποιεί το νερό

Σάκης Γκούνας: «Καθαρές κουβέντες και ουσιαστικές προτάσεις για την διαχείριση των υδάτων στην Πιερία»

Το «λευκό χρώμα» στο ούζο – Επιστήμονες βρήκαν απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα

Πιο αναλυτικά, το εκχύλισμα μετατρέπεται σε σταγονίδια στα οποία πέφτει πάνω τους φως που αντανακλάται σε όλες τις κατευθύνσεις (φαινόμενο της διάθλασης) και έτσι προκύπτει η θολή, λευκή απόχρωση.

Αλλά αυτό που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης και βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών, είναι ο λόγος που τα συγκεκριμένα σταγονίδια αντιδρούν έτσι με το νερό και όχι με κάποιο άλλο υγρό.

Ακριβώς αυτό εξετάστηκε ενδελεχώς από μια ομάδα επιστημόνων της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας (ACS), η οποία στις 8 Μαρτίου δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε γενικότερη κλίμακα το «φαινόμενο» του ούζου.

Στόχος ήταν κατανοώντας τον τρόπο που αλληλεπιδρά το ούζο με το νερό, οι επιστήμονες να δημιουργήσουν μια φόρμουλα που θα παράγει πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ταχύτητα γαλακτώματα, όπως αρώματα και προϊόντα ομορφιάς-περιποίησης.

Στο παρελθόν είχε γίνει απόπειρα από άλλους ερευνητές να εξετάσουν τα σταγονίδια ούζου και να δουν πώς σχηματίζονται αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Έτσι ο Nathan Gianneschi και οι συνεργάτες του από το ACS θέλησαν με μια πιο λεπτομερή ματιά να αναλύσουν αυτό το φαινόμενο χρησιμοποιώντας μια τεχνική μικροσκοπίας υψηλής ανάλυσης γνωστή ως «ηλεκτρονική μικροσκοπία μετάδοσης υγρής φάσης» (LPTEM).

Αρχικά, οι ερευνητές σχημάτισαν σταγονίδια προσθέτοντας αργά νερό σε ένα προσομοιωμένο διάλυμα ούζου και στη συνέχεια τα παρακολούθησαν να αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας LPTEM.

Το «λευκό χρώμα» στο ούζο – Επιστήμονες βρήκαν απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα

Διαπίστωσαν ότι αντί να γίνονται συνεχώς μεγαλύτερα, τα σταγονίδια έτειναν να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και στη συνέχεια να αυξάνουν την «έντασή τους», με έναν σκούρο δακτύλιο στο εξωτερικό.

Τα σταγονίδια συγκεκριμένα απέκτησαν μορφή φυσαλίδας, με μεγάλη συγκέντρωση εκχυλίσματος γλυκάνισου στα άκρα και νερό με αιθανόλη στο κέντρο.

Το ίδιο μάλιστα διαπίστωσαν και έπειτα, χρησιμοποιώντας ούζο που διατίθεται στο εμπόριο, με τη μόνη διαφορά ότι τα σταγονίδια ήταν μικρότερα σε μέγεθος.

Το «λευκό χρώμα» στο ούζο – Επιστήμονες βρήκαν απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα

Οι ερευνητές σημειώνουν μεταξύ άλλων στη μελέτη τους, ότι ανάλογα σημαντικά ευρήματα εντοπίζονται για πρώτη φορά και αυτό έγινε πραγματικότητα χάρη στην τεχνική LPTEM.

Στη μελέτη τους εκφράζουν την ικανοποίηση τους αλλά και την αισιοδοξία τους ότι αυτή η τεχνική που ανέδειξε πώς λειτουργεί το «φαινόμενο» του ούζου, ανοίγει πράγματι τον δρόμο για τη δημιουργία άλλων εξαιρετικά σταθερών γαλακτωμάτων.

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια, υπήρχε πολλή έντονη δραστηριότητα και χρήση της τεχνικής για την απεικόνιση της μαλακής ύλης», τονίζει ο συγγραφές της μελέτης Nathan Gianneschi. «Ήταν πραγματικά μια από εκείνες τις φορές που η τεχνολογία διευκολύνει την επιστήμη», προσθέτει.

Ακόμα ελπίζει, όπως λέει, ότι η καλύτερη κατανόηση του «φαινομένου» του ούζου θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα σταθερά γαλακτώματα και για άλλες εφαρμογές, όπως η κατασκευή χρωμάτων, κολλών και πολλών πλαστικών. Η εμβάθυνση στο κομμάτι των γαλακτωμάτων είναι επίσης πολύτιμη για τη βιομηχανία πετρελαίου και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλείται από πετρελαιοκηλίδες.

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι μια από τις αγαπημένες και παραδοσιακές συνήθειες των Ελλήνων, να προσθέτουν δηλαδή νερό στο ποτήρι με το ούζο τους, έφτασε να γίνει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και μάλιστα να προσφέρει πολύτιμη τεχνογνωσία στον κλάδο της χημείας.

Πηγή: newsbomb.gr
Ετικέτες: γλυκάνισοςΝερόούζοχρώμα
Newsletter - Ενημέρωση κάθε ημέρα στο email σας με νέα από το olympiobima.gr.
Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Κατερίνη και Πιερία - Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες, ο καιρός.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Καθημερινή ενημέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας, με Τοπικά Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT

Ενημέρωση - Νέα και Ειδήσεις

Ένα Μουσικό Υπερθέαμα  στον Ιερό Ναό Τίμιου Σταυρού  Κατερίνης

Ένα Μουσικό Υπερθέαμα  στον Ιερό Ναό Τίμιου Σταυρού  Κατερίνης

27 Μαρτίου 2023
Καιρός: Αλλαγή σκηνικού με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

27 Μαρτίου 2023
Το πιο ακριβό πρωτάθλημα του κόσμου η Premier League

Το πιο ακριβό πρωτάθλημα του κόσμου η Premier League

27 Μαρτίου 2023
Απεργίες στην Ευρώπη: Εκατομμύρια διαδηλωτές λένε «όχι» στις πολιτικές των κυβερνήσεων τους

Απεργίες στην Ευρώπη: Εκατομμύρια διαδηλωτές λένε «όχι» στις πολιτικές των κυβερνήσεων τους

27 Μαρτίου 2023
Έρευνα: Οι δουλειές που δεν απειλούνται καθόλου από το Chatgpt

Έρευνα: Οι θέσεις εργασίας που δεν απειλούνται καθόλου από το ChatGPT

27 Μαρτίου 2023
ADVERTISEMENT
  • 23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
  • Χαλβάς ΑΒΑΚΙΑΝ
  • Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
  • Elegant Decorations
  • Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
  • Spiroulina 300x250
  • Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange
  • Σχάρα & Λεμόνι
ADVERTISEMENT
Φαρμακεία Κατερίνης

Δημοφιλή Άρθρα (7 Ημερών)

  • Μακρύγιαλος Πιερίας: Πιάστηκαν στα «πράσα» με αρμαθιές από μύδια

    Μακρύγιαλος Πιερίας: Πιάστηκαν στα «πράσα» με αρμαθιές από μύδια

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως (εικόνες)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Από την Κατερίνη και εθελοντές, ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο (trailer)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κατερίνη – Εθνική Επέτειος του 1821: Δηλώσεις Επισήμων μετά το πέρας της παρέλασης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Όλυμπος: Τέσσερα γραφικά χωριά για εκδρομές και εξερευνήσεις όλες τις εποχές

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT
Μάθε ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης
  • Κλιματική Κρίση

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media

No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In