Οι κρεοπώλες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές: «Κάντε έγκαιρα τις παραγγελίες σας, γιατί φέτος δεν φτάνουν τα αμνοερίφια για όλους», λένε χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν την αγωνία των κτηνοτρόφων για ένα μέλλον που γίνεται ολοένα και πιο δυσοίωνο για τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής.
Το φετινό Πάσχα φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο το κόστος αλλά και το βάθος της ελληνικής παράδοσης. Παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές συνεχίζουν να στηρίζουν το έθιμο, έστω και με λιγότερα κιλά ή διαφορετικές επιλογές στο τραπέζι τους. Οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν ποιότητα και εξυπηρέτηση και καλούν την Πολιτεία, αλλά και τους καταναλωτές, να δείξουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά προϊόντα.
Έλλειψη 250.000 αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά
Κάθε χρόνο για να καλυφθεί η ζήτηση του Πάσχα απαιτούνται περίπου 700.000 αμνοερίφια στην ελληνική αγορά. Φέτος, όμως, η διαθεσιμότητα εκτιμάται πως μετά βίας θα φτάσει τις 450.000, αφήνοντας ένα σοβαρό έλλειμμα της τάξης των 200.000 με 250.000 ζώων. Ο λόγος; Μια σειρά από δυσμενείς συγκυρίες, όπως οι ασθένειες στα ζώα, οι πλημμύρες του χειμώνα, αλλά και η φετινή χρονική ταύτιση του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, που προκάλεσε τεχνητή αύξηση της ζήτησης.
Οι κτηνοτρόφοι αρνούνται να πωλήσουν κάτω από 9 ευρώ το κιλό, τονίζοντας πως το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατακόρυφα. Η τιμή παραγωγού σήμερα κυμαίνεται ήδη στα 9-10 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται νέα άνοδος μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα.
Το Ολύμπιο Βήμα μίλησε με τους κρεοπώλες της Κατερίνης
📍Κρεαταγορά «Φουρκιώτη»: Οι νέοι αρχίζουν να φεύγουν από το παραδοσιακό τραπέζι
Ο Κωνσταντίνος Φουρκιώτης, δηλώνει στο «Ολύμπιο Βήμα»
«Η κίνηση έχει ξεκινήσει, κάποιοι πελάτες έχουν ήδη από νωρίς προμηθευτεί το αρνάκι και κατσικάκι, συκωταριές και έντερα, γιατί οι τιμές αυτήν την εβδομάδα είναι χαμηλότερες από ό,τι θα κινηθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Θα υπάρξει αύξηση τις επόμενες μέρες και αυτό οφείλεται στις αρρώστιες που αντιμετωπίσαμε όλο τον χειμώνα, στις πλημμύρες, και στο ότι το Πάσχα το δικό μας πέφτει με αυτό των καθολικών και δημιουργείται μια τεχνητή έλλειψη στα αμνοερίφια».
«Θα υπάρχει επάρκεια μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη. Ο κόσμος προτιμάει το παραδοσιακό κατσικάκι και αρνάκι και κοκορέτσι. Λόγω των τιμών, πολλοί συνδυάζουν αρνάκι στον φούρνο, με σούβλα χοιρινή, χοιρινά παιδάκια, μπριζόλες, μπιφτέκια. Είναι η τάση της εποχής. Οι νέοι αρχίζουν να φεύγουν από το παραδοσιακό τραπέζι. Οι τιμές γενικότερα στα κρεατικά θα παραμείνουν σταθερές. Αύξηση θα έχουμε στο αρνάκι, που θα κυμανθεί σε σχέση με πέρσι 1,5 ευρώ παραπάνω. Η τιμή σήμερα κυμαίνεται στα 16 ευρώ στην επαρχία, στην Αθήνα μπορεί να φτάσει τα 17-18 ευρώ, απαγορευτική τιμή για τους περισσότερους».
📍Κρεοπωλείο «Τα Πιέρια»: Είμαστε υπέρ του καταναλωτή
Ο Νικόλαος Νατσιόπουλος, ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου «Τα Πιέρια» στην Κατερίνη, αναφέρει
«Διάφορα παρασκευάσματα, το καθιερωμένο αρνί και κατσίκι, το αγαπημένο κοκορέτσι σε παραγγελίες και άλλα πολλά θα βρείτε στο κρεοπωλείο “Τα Πιέρια” σε μεγάλη αφθονία. Οι τιμές στα αμνοερίφια, όταν έχουν ζήτηση στις γιορτές, πάντα έχουν τάση προς τα επάνω. Πανικοβάλλουν τον κόσμο τον τελευταίο μήνα. Εμείς είμαστε υπέρ του καταναλωτή, ωστόσο υπάρχει έλλειψη αγαθών στην αγορά και ανεβαίνουν οι τιμές».
«Πολύς τηλεοπτικός χρόνος δόθηκε στο γεγονός ότι θα είναι 1 ευρώ πάνω το αμνοερίφιο. Το έθιμο θα το τηρήσει ο κόσμος, απλά υπάρχει πρόβλημα στο ότι δεν θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι φέτος πριν το Πάσχα. Έχουμε προσωπική επαφή με τον πελάτη και διευκολύνουμε και βοηθάμε τους καταναλωτές μας».
📍 Κρεοπωλείο «Τουλίκα»: «Όλα ντόπια, στηρίζουμε τον τόπο μας»
Η Κωνσταντίνα Τουλίκα ανέφερε στο «Ολύμπιο Βήμα»
«Στο κρεοπωλείο μας θα βρείτε ντόπια προϊόντα, με προμηθευτές από τον Νομό Πιερίας. Στηρίζουμε τον τόπο μας και οι καταναλωτές και αυτές τις γιορτές πρέπει να στηρίξουν τα συνοικιακά κρεοπωλεία για τις αγορές τους για το καλύτερο ποιοτικό τραπέζι. Οι τιμές έχουν μια μικρή άνοδο σε σχέση με πέρσι. Ο κόσμος προτιμάει αρνάκι και κατσικάκι, και φυσικά το κοκορέτσι μας – ποιοτικό και μερακλίδικο».
Όσον αφορά τις τιμές, εξηγεί:
«Οι τιμές θα κυμανθούν περίπου στα 15 ευρώ, σε σχέση με πέρσι που ήταν στα 14 ευρώ. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διευκολύνουμε τους πελάτες μας. Προς το παρόν η προσέλευση δεν είναι ικανοποιητική – ευελπιστούμε ότι θα πάει καλύτερα».
📍 Χρήστος Δήμτσας: «Οι καταναλωτές προσαρμόζονται»
Ο κρεοπώλης Χρήστος Δήμτσας σημειώνει:
«Η τιμή των αμνοεριφίων θα είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Η ζήτηση είναι στα ίδια επίπεδα από άποψη παραγγελιών. Ο κόσμος ζητάει παρασκευάσματα, κοκορέτσια, το καθιερωμένο κατσίκι. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος προτιμάει τα σπαστά αρνιά και κατσίκια. Το κόστος για αγορά 10 κιλών κατσικιού είναι μεγάλο. Βάζουν στον φούρνο 3 κιλά για να γιορταστεί το έθιμο».
Οι εξαγωγές, οι ελληνοποιήσεις και το «Καλάθι του Πάσχα»
Παρά τη μειωμένη διαθεσιμότητα, οι εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων κινούνται στα περσινά επίπεδα, λόγω της σύμπτωσης των δύο Πάσχα. Αυτό έχει προκαλέσει επιπλέον πίεση στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία των κρεοπωλών για τις ελληνοποιήσεις κυρίως με εισαγωγές από την Ουγγαρία, τη στιγμή που άλλες χώρες τις περιορίζουν. Η ένταξη του οβελία στο «Καλάθι του Πάσχα» δέχεται επίσης έντονη κριτική. «Είναι ένα λάθος που το πληρώνουμε όλοι στην Ελλάδα», τονίζουν κρεοπώλες.
Στήριξη της αγοράς και των ελληνικών προϊόντων
Εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας, οι κρεοπώλες καλούν τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά για αποφυγή φαινομένων παραπλάνησης και ελληνοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη διαφημιστική καμπάνια για τη στήριξη της ελληνικής αγοράς και των ντόπιων προϊόντων.