Ωραίες είναι οι εκδρομές, αλλά τώρα με την μεγάλη ακρίβεια και την κρίση για τους περισσότερους στοιχίζουν και είναι απαγορευτικές. Οπότε μια λύση είναι και τα πικ-νικ.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Όπως δηλαδή τον καιρό των παππούδων μας, πριν από χρόνια, που δεν είχαν λεφτά.
Ξεκινούσαν τότε με το κάρο έχοντας μαζί τους από το σπίτι τα κεφτεδάκια, τις ντομάτες και τα αγγουράκια, τα βραστά αυγά, το τυρί και την σπιτική κομπόστα, κι όταν έφταναν στην παραλία ή τα δέντρα με τη σκιά, έστρωναν καταγής την κουρελού κι ένα πρόχειρο σκίαστρο.
Είναι μια κοντινή μετάβαση στη φύση, σαν εκδρομούλα, π.χ. στο πάρκο, κοντά στη θάλασσα, δίπλα στο ποτάμι κλπ.
Πολύ συνηθισμένο στην Αμερική, αλλά και στην βόρεια Ευρώπη, όπου μάλιστα υπάρχουν και ξύλινα κιόσκια με τραπεζάκια και πάγκους.
Εκεί βάζεις τα σάντουιτς, καμιά πίτα, το θερμός με τον καφέ ή το φορητό ψυγειάκι με τα αναψυκτικά.
Αν ο καιρός είναι καλός, π.χ. την άνοιξη, μπορείς να στρώσεις καταγής στο χορτάρι.
Στην περιοχή μας έχουμε αρκετά τέτοια μέρη, όπου μπορούμε να κάνουμε την εκδρομούλα μας για το πικ-νικ. Εκτός από το μεγάλο δημοτικό μας πάρκο, έχουμε κοντινούς προορισμούς κατάλληλους, όπως π.χ. τις παραλίες, το Πλατανόδασος στην Νεοκαισάρεια και τον Άγιο Βασίλειο της Καρίτσας με τους ξύλινους πάγκους και τα κιόσκια δίπλα στο ποταμάκι, τον πευκόφυτο λόφο της Σεβαστής με την εκπληκτική θέα, την Άνω Μηλιά μέσα στο καταπράσινο δάσος και την παιδική χαρά κ.ά.
Σαν λαός δεν είμαστε συνηθισμένοι στο πικ-νικ. Γενικά δεν είμαστε συνηθισμένοι σε ήσυχες και μοναχικές εξόδους και εκδρομούλες. Μας αρέσει η πολυκοσμία, η φασαρία, ο τζερτζελές. Κυρίως όμως, θέλουμε να μάς σερβίρουν άλλοι, δηλαδή σε ταβέρνα, και μετά το φαγητό να μην έχουμε να πλύνουμε πιάτα
Αυτά όμως που ξέραμε μέχρι τώρα μάλλον πρέπει να τα ξεχάσουμε, γιατί η ταβέρνα στοιχίζει λεφτά που δεν έχουμε και δεν μας περισσεύουν πλέον..
«Φέρε ένα χταποδάκι, γεμιστά καλαμάρια, μία τυροκαυτερή, τρεις πατάτες τηγανητές, ένα μπουγιουρτντί, κασεροκροκέτες, μία μύδια αχνιστά, μία κουτσομούρες, ένα σαγανάκι, βάλε και δύο τσιπούρες αλανιάρες, σύνολο μαζί με τις μπύρες 128 ευρώ».
Ενώ με το πικ-νικ τη βγάζουμε οικονομικά. Με τρία κιλά κιμά ανάμικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό (που στοιχίζουν μόνο 18 ευρώ) φτιάχνεις 40 χορταστικά κεφτεδάκια, κι άλλα 10 ευρώ στοιχίζουν τα υπόλοιπα το τζατζίκι και η σαλάτα, σύνολο μόνον 28 ευρώ.
Και τρως παραδοσιακά, σπιτικά και οικολογικά, όπως οι παππούδες μας, που αντί για μπύρες είχαν αριάνι και σπιτική κομπόστα.