Πριν από χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο του Κράτους, το ΣΤΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας), όπου είχε θητεύσει και η μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ξεκίνησε να συνεδριάζει, να μελετά, να ξαναμελετά, και δώσ’ του πάλι να ξαναμελετά και να εξετάζει επί χρόνια ολόκληρα, κάτι πολύ απλό.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Εάν οι καημένοι οι συνταξιούχοι της χώρας μας δικαιούνται να πάρουν πίσω κάτι παράνομες κρατήσεις και περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις τους.
Δεν μιλάμε για χιλιάδες ευρώ, π.χ. 10.000 ή 20.000, αλλά για μικροποσά στις έτσι κι αλλιώς πετσοκομμένες και κουτσουρεμένες και κουρεμένες συντάξεις τους, δηλαδή στο Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων για μερικούς μόνο μήνες (11). Κι όχι πάνω σε όλη τη σύνταξη, αλλά μόνο στην επικουρική – εάν κάποιος έπαιρνε επικουρική. Κι αφού πέρασαν τα χρόνια των συσκέψεων και των μελετών, και των διαβουλεύσεων – στο μεταξύ μερικοί συνταξιούχοι είχαν πεθάνει! – έβγαλε στο τέλος δύο τελικές, τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις, που έλεγαν πανηγυρικά ότι «Ναι, τα δικαιούνται».
Και για να μην υπάρχει καμία τυχόν αμφιβολία, μετά από μερικά χρόνια ξανασυνεδρίασε, ξαναμελέτησε, ξαναμελέτησε. και τελικά έβγαλε και δεύτερη τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση, που επικύρωνε την προηγούμενη.
Χάρηκαν οι καημένοι οι συνταξιούχοι ότι έστω, στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι και άρχισαν να κάνουν όνειρα.
Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή ένα άλλο Ανώτατο Δικαστήριο, τον Άρειο Πάγο. Ο Άρειος Πάγος λοιπόν συνεδρίασε κι αυτός, μελέτησε, ξαναμελέτησε κλπ. και έβγαλε ακριβώς αντίθετη απόφαση, ότι δεν δικαιούνται.
Μετά από όλα αυτά, ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, συνεδρίασε κι αυτό για να αποφασίσει, επιτέλους, εάν τα δικαιούνται ή όχι. Κι όπως λέει κι η παροιμία, «όταν μαλώνουν οι ελέφαντες την πληρώνουν τα βατράχια». Νέα επίσημη απόφαση, κι αυτή τελεσίδικη και αμετάκλητη: «Ούτε Ναι ούτε Όχι. Δεν είμαστε αρμόδιοι να αποφασίσουμε»! Έτσι, το σήριαλ με τα αναδρομικά συνεχίζεται.
Η χώρα μας, γενικά, είναι πρωταθλήτρια στα σήριαλ μακράς διάρκειας. Να θυμηθούμε μερικά από αυτά, τα τηλεοπτικά:
Η ΛΑΜΨΗ
του Νίκου Φώσκολου, που μεταδόθηκε από ΑΝΤ1 σε 14 σεζόν από τις 14 Σεπτεμβρίου 1991 μέχρι τις 29 Ιουλίου 2005, έχει μείνει στην ιστορία για τις μακροβιότερες σειρές και κατάφερε να μπει στο βιβλίο Guinness. Μέσα στα 3.457 επεισόδια βλέπουμε την ιστορία του Γιάγκου Δράκου (Χρήστος Πολίτης ) και της πολύπλοκής οικογένειας με τα πολλά του εξώγαμα παιδία και τους παράνομους έρωτες. Στην σειράς πέρασαν 1.500 ηθοποιοί και προβλήθηκαν 190 διαφορετικά storylines με σενάρια διαλόγων που ξεπέρασαν τις 150.000 σελίδες.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΖΩΗ
Ο Νίκος Φώσκολος κατάφερε να δημιουργήσει όχι μόνο την «Λάμψη» αλλά και δεύτερη μεγάλη σειρά. Το «Καλημέρα Ζωή» βγήκε στον αέρα στις 26 Νοεμβρίου 1993 και κράτησε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2006.
ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ
Η Αγγελική Νικολούλη, από ρεπόρτερ στην εκπομπή του Νίκου Χαρδαβέλλα στην εκπομπή «Ρεπορτάζ στην Ομίχλη», κατάφερε να δημιουργήσει την δική της εκπομπή. Στις 13 Οκτωβρίου του 1995 βγήκε στον αέρα του ΣΚΑΙ το θρυλικό «Φως στο τούνελ». Μετά από 29 χρόνια στην τηλεόραση η Αγγελική Νικολούλη έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εκπομπές, που οδήγησαν στον εντοπισμό περισσότερων από 1.740 ατόμων και στην αποκάλυψη δολοφονιών. Η εκπομπή καταχωρήθηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες δύο φορές, πρώτα το 1998 που βρέθηκαν 85 αγνοούμενοι μέσα σε 75 εκπομπές και το 1999 όταν σε 130 εκπομπές βρέθηκαν 210 άτομα που είχαν δηλωθεί στην αστυνομία ως αγνοούμενα.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
Η σειρά που βασίστηκε στο γερμανικό format Verbotene Liebe κατάφερε να μείνει στον αέρα για 8 σεζόν από τις 5 Οκτωβρίου 1998 μέχρι 23 Ιουνίου 2006, προβάλλοντας συνολικά 1798 επεισόδια. Μια κλασική σαπουνόπερα που προβλήθηκε στο MEGA, κυρίως με σκοπό να καταφέρουν να ανταγωνιστούν με τις σειρές του Νίκου Φώσκολου με κύριο θέμα τον απαγορευμένο έρωτα μεταξύ δύο αδερφών, του Δημήτρη Ζαχαρίου και της Αλεξάνδρας Μακρή, που ωστόσο δεν γνώριζαν την βιολογική μεταξύ τους σχέση, επειδή χωρίστηκαν μετά τη γέννα.
ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΕΣ ΠΕΘΕΡΕΣ
Μια από τις πιο γνωστές και μακροβιότερες τηλεοπτικές σειρές του Mega, όπου η ιστορία κάθε μίας από τις αρχικές επτά πεθερές ξεδιπλώνεται σε τρία επεισόδια ώστε να συμπληρωθεί ο επιθυμητός για να βγάλει μια σεζόν. Μετά την μεγάλη επιτυχία οι πεθερές από 7 έγιναν 59.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μία από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στην Ελληνική τηλεόραση είναι ο Γιώργος Παπαδάκης αφού παρουσιάζει την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» επί 32 χρόνια. Βγήκε στον αέρα στις 28 Απριλίου του 1992 και από τότε χωρίς να σταματήσει βρίσκεται καθημερινά ζωντανά στις οθόνες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
Μια από τις πιο αξέχαστες μουσικές και ψυχαγωγικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Αρχικά προβλήθηκε στο κρατικό κανάλι από τις 23 Οκτωβρίου 2004 μέχρι το 2013, μετά όταν έκλεισε η ΕΡΤ μεταφέρθηκε στον ALPHA από το 2013 μέχρι το 2017 και τέλος πήγε στον ΣΚΑΙ από το 2017 μέχρι το 2021. Η κάθε εκπομπή είναι αφιερωμένη σε έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη ή σε ένα είδος ή μια περίοδο. Οι εκπομπές έχουν ταυτιστεί με τις γιορτές, τα ρεβεγιόν τις Πρωτοχρονιάς και την Ανάσταση του Πάσχα, καθώς κάθε σπίτι σε κάθε γιορτινό τραπέζι η τηλεόραση έπαιζε «Στην υγειά μας ρε παιδιά».
ΜΗΝ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ
Η μακροβιότερη κωμική σειρά προβάλλεται στον ALPHA και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Βασίζεται στην ισπανική σειρά Σκηνές γάμου (ισπανικά: Escenas de Matrimonio) και περιγράφει τις ζωές 3 ζευγαριών από διαφορετικές ηλικίες..
ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ
Μετά από 16 χρόνια η παρέα από την Θεσσαλονίκη έγιναν μοναδικοί στο είδος τους και κρατάνε ζωντανή την σάτιρα και την κωμωδία στην ελληνική τηλεόραση. Η κοινή πορεία των Αντώνη Κανάκη, Γιάννη Σερβετά, Χρήστου Κιούση, ξεκίνησε στις 14 Απριλίου 2008. Πολλά από τα κωμικά τους βίντεο που σχολιάζουν την επικαιρότητα ή παράξενες ειδήσεις έχουν γίνει viral με πάνω από ένα εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο. Παρόλο που και αυτή η εκπομπή άλλαξε πολλές φορές ζώνες και κανάλια διατήρησε το φανατικό κοινό της και μέχρι και σήμερα συγκεντρώνει 10 με 20% τηλεθέαση καθημερινά.
Πάμε τώρα στο νέο επεισόδιο της σειράς ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ…
Στις δικαστικές αίθουσες θα συνεχιστεί για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους το «σίριαλ» των αναδρομικών, ύστερα από την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), ενώ το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης διαμηνύει πως δεν θα γίνει οριζόντια ρύθμιση για όλους. Ουσιαστικά, αναδρομικά θα καταβάλλονται μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια (εάν, βέβαια, και υπό την προϋπόθεση ότι κάποτε ίσως δικαιωθούν στα δικαστήρια).
Οι αποζημιώσεις όσων συνταξιούχων έχουν προσφύγει στα δικαστήρια έως τον Ιούλιο του 2020 για αναδρομικά δώρων και επικουρικών και δικαιώνονται θα καταβάλλονται κατά περίπτωση, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, διευκρινίζει υψηλόβαθμη πηγή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίσταται θέμα καταβολής τους για το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή και όσων δεν προσέφυγαν. Υπενθυμίζει ότι το 2020 με νόμο που ψηφίστηκε, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά των κυρίων συντάξεων, ορίζοντας ταυτόχρονα ότι η πληρωμή αυτή αποσβένει άλλες απαιτήσεις.
Ενδεχόμενη γενίκευση της καταβολής αποζημίωσης στο σύνολο των συνταξιούχων θα έθετε πιθανώς σε κίνδυνο το όριο αύξησης δαπανών του προϋπολογισμού που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028, αναφέρουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Διευκρινίζουν ότι ορισμένοι συνταξιούχοι έχουν ήδη δικαιωθεί από τα δικαστήρια και αποζημιώνονται από το κράτος. Αυτό θα εξακολουθήσει να γίνεται και στο μέλλον. «Αν οι αποφάσεις βγαίνουν σταδιακά, δεν θα έχουμε θέμα με τον προϋπολογισμό», σχολιάζει η πηγή.
Ήλθε λοιπόν η ώρα να βγει η απόφαση, αλλά το ΑΕΔ στην πράξη δεν παίρνει θέση ως προς το ποια απόφαση πρέπει να υπερισχύσει, αυτή του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος δεν δικαιούνται αναδρομικών ή του ΣτΕ που δικαίωσε τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως προς την επιστροφή των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα – επιδόματα κύριων και επικουρικών, μόνο όμως για το διάστημα από 11.6.2015 έως 11.5.2016, και μόνο για όσους είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα έως τον Ιούλιο του 2020.
Αποζημιώσεις για το επίμαχο 11μηνο θα λάβουν 300.000 με 350.000 συνταξιούχοι. Όπως επισημαίνουν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, με τη φράση «στερείται σχετικής δικαιοδοσίας» το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν λαμβάνει καμία απόφαση για τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.
Ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος που ασχολείται με τα συνταξιοδοτικά θέματα, ξεκαθαρίζει στην «Κ» ότι με την κρίση του το ΑΕΔ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις των δύο δικαστηρίων δεν συγκρούονται, ώστε να κληθεί να επιλύσει τη διαφορά μεταξύ τους, με συνέπεια να είναι και οι δύο ισχυρές. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συνεχίσουν τον δικαστικό τους αγώνα και εφόσον δικαιωθούν θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά.
Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο και πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, Λουκά Αποστολίδη, η εκδίκαση της υπόθεσης στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μόνο βάρη και καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων έφερε. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι πάνω από 1.200 αγωγές ανεστάλησαν το 2024 είτε αορίστως είτε για τα επόμενα χρόνια. «Σε δουλειά να βρισκόμαστε για τα αναδρομικά του 11μήνου, με ατελεύτητο χρόνο για τους παράγοντες των δικών (Δημόσιο – δικαστές – δικαιούχοι)», λέει.
Όσο για το πρακτικό σκέλος της υπόθεσης, ξεκαθαρίζει ότι δικαίωμα να λάβουν αναδρομικά του επίμαχου 11μήνου, σε επικούρηση και δώρα, όπως έχει αποφασίσει το ΣτΕ, έχουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως το τέλος Ιουλίου του 2020. Όλοι; Όλοι, πλην αυτών της Τράπεζας της Ελλάδος, για τους οποίους ισχύει η απόφαση του Αρείου Πάγου. Βέβαια, ο κ. Αποστολίδης υποστηρίζει πως η δικαστική απόφαση του ΑΕΔ ηθικά και πολιτικά (όχι νομικά) δεσμεύει την κυβέρνηση να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των αναδρομικών, σεβόμενη τις αποφάσεις των πιλοτικών αποφάσεων του ΣτΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε η κυβέρνηση, πολιτικά, να αποφασίσει άμεσα την καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου σε όσους ξοδεύτηκαν και υπερασπίστηκαν ενεργά τα δικαιώματά τους και έκαναν αγωγές. Όσο γι’ αυτούς που δεν έκαναν αγωγές, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, θα μπορούσαν να επιστραφούν τα αναδρομικά σε έναν ορίζοντα τριετίας.
Μια «πολιτική απόφαση» αναμένει και ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, επισημαίνοντας στην «Κ» ότι μετά την απόφαση του ΑΕΔ οι επιλογές είναι: α) να εξακολουθήσουν οι δίκες όσων είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη μέχρι τον Ιούλιο του 2020, β) να αποδοθούν σε αυτούς χωρίς δίκες τα αναδρομικά του 11μήνου και γ) –σύμφωνα με τον έγκριτο νομικό είναι και το πλέον ορθό– να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως αν προσέφυγαν ή δεν προσέφυγαν, καθώς οι τελευταίοι ήταν αυτοί που πίστεψαν την τότε υπόσχεση της πολιτείας ότι το αποτέλεσμα των δικών του ΣτΕ θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων.
«Κρυφό» χρέος 409% του ΑΕΠ στις συντάξεις «βλέπει» το ΚΕΦίΜ
Το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που αντιστοιχεί στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων και επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές, μόνο για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον άμεσα και εφάπαξ, όπως επισημαίνουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει.
Στον αντίποδα, πιθανότητες να λάβουν αναδρομικά, έπειτα όμως από την εκδίκαση των υποθέσεών τους, έχουν περίπου 300.000 με 350.000 συνταξιούχοι. Κάποιοι βέβαια από αυτούς έχουν ήδη κερδίσει τις σχετικές υποθέσεις. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι τις έχουν χάσει, με τις εκτιμήσεις για τους τελικούς δικαιούχους αναδρομικών να περιορίζονται στους 250.000 συνταξιούχους.
Η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την ανάλυση της κ. Σοφίας Σπίγγου, καμία αλλαγή δεν επιφέρει, καθώς έκρινε πως είναι αναρμόδιο να εκδώσει απόφαση επί της συνταγματικότητας των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 που έγιναν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Το ΑΕΔ με αυτή του την κρίση οδηγεί στην αναβίωση των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, και κατά συνέπεια αναδρομικά χρήματα θα λάβουν μόνον όσοι συνταξιούχοι δημοσίου τομέα είχαν προσφύγει μέχρι τις 21/7/2020 στα διοικητικά δικαστήρια για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις το επίμαχο 11μηνο.
Μπορεί να αυξήθηκε η μέση σύνταξη την τελευταία διετία, ωστόσο όσοι συνταξιούχοι δεν προσέφυγαν και δεν υπερασπίστηκαν ενεργά τα δικαιώματά τους στη Δικαιοσύνη μέχρι την ορισθείσα ημερομηνία, δεν καλύπτονται από την απόφαση και δεν θα λάβουν χρήματα. Ταυτόχρονα, η απόφαση του ΑΕΔ «ενεργοποιεί» και την απόφαση του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι του μετοχικού ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδος, για τους οποίους είχε εκδοθεί η απόφαση που έκρινε συνταγματικές τις περικοπές τους, δεν δικαιούνται χρήματα.
Το ΑΕΔ έκρινε πως είναι αναρμόδιο να εκδώσει απόφαση επί της συνταγματικότητας των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο του ΑΕΔ, αφού προηγουμένως το Συμβούλιο της Επικρατείας στο πλαίσιο αποφάσεων της Ολομελείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε δώρα (Χριστούγεννα, Πάσχα και αδείας) για τις επικουρικές συντάξεις μόνο για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, ενώ ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα για δώρα και επιδόματα, αλλά επί των επικουρικών συντάξεων για λόγους που αφορούσαν μέτρα γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.
«Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι στερείται σχετικής δικαιοδοσίας, λόγω μη αντιθέσεως μεταξύ της αποφάσεως 1509/ 2023 του Αρείου Πάγου και των 2287 και 2088 / 2015 του ΣτΕ. Και τούτο, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφανθέν υπέρ της αντισυνταγματικότητας, περιόρισε την κρίση του επί των συνταξιούχων δημόσιων φορέων κοινωνικής ασφαλίσεως, στηριζόμενο στην υποχρεωτικότητα της (επικουρικής) κοινωνικής ασφάλισης και «στη συνακόλουθη παροχή της αποκλειστικώς από το κράτος ή από ΝΠΔΔ», έλαβε υπόψη κατά τρόπο καταλυτικό το σωρευτικό αποτέλεσμα της ένδικης περικοπής με το σύνολο των προηγηθεισών, κατά τα έτη 2000 έως 2012, πολλαπλών διαδοχικών νομοθετικών περικοπών των συντάξεων, κρίνοντας ότι επιβαλλόταν συνταγματικώς, αλλά δεν εχώρησε η εκπόνηση ειδικής επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης ως προς την επιρροή της ένδικης ρύθμιση στον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος των εν λόγω συνταξιούχων», εξηγούν στο σκεπτικό τους οι δικαστές.
Στον αντίποδα, ο Άρειος Πάγος, «υπό το πρίσμα του νομικού πλαισίου της παρεχομένης από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος, ήτοι από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, επικουρικής ασφαλίσεως των συνταξιούχων της, συνεκτιμώντας μεν τις προηγηθείσες περικοπές συντάξεων, οι οποίες, όμως, δεν αφορούσαν το σύνολο, και δη στην πλειονότητά τους, τους συνταξιούχους της τράπεζας, και λαμβάνοντας, επίσης, υπ’ όψιν ότι το ύψος των πληττόμενων συντάξεων των ασφαλισμένων στην ως άνω τράπεζα παραμένει υψηλότερο της μέσης κυρίας και επικουρικής συντάξεως του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, έκρινε συνταγματική την ως άνω διάταξη».
Από την ανάλυση των δικαστικών αποφάσεων προκύπτει κατά το ΑΕΔ ότι τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας δεν έκριναν το ίδιο ζήτημα και κατά συνέπεια δεν χωρούσε απόφαση του ΑΕΔ που έδινε τη λύση. «Επομένως, κατά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, λόγω ουσιώδους διαφοροποιήσεως του νομικού και πραγματικού υποβάθρου των υποθέσεων και των αντιστοίχων, φερομένων ως αντίθετων, αποφάσεων του Αρείου Πάγου αφενός και του Συμβουλίου της Επικρατείας αφετέρου, δεν καθίσταται κρίσιμη και αναγκαία για τη μία υπόθεση η γενομένη από το άλλο δικαστήριο ερμηνευτική προσέγγιση του ζητήματος της συνταγματικότητας ή μη της αυτής νομοθετικής διατάξεως».
(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12-2-25)
Συμπέρασμα, με δύο λόγια:
Συγκρατημένη αισιοδοξία!
Υπάρχουν τρεις γνώμες, η δική σου, η δική μου και η σωστή.
Ίξης αφίξης… έχεις δίκιο μεν, αλλά…
Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι… Ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα…
Εάν τυχόν πεθάνει κάποιος, και δικαιωθεί μετά («Ο αποθανών δεδικαίωται»), τα λεφτά θα τα δικαιούνται οι κληρονόμοι…