Δευτέρα 28 Σεπ 2020 12:18      

ΤΡΙΕΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Τ. Τασιούλας: «Η κατάργηση του ΦΠΑ ήταν επιβεβλημένη»

ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Από τις αρχές του 2020 και για τρία χρόνια δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων. Το νέο μέτρο θα ενισχύσει την κτηματαγορά αλλά και την αντιπαροχή για την ανέγερση οικημάτων, καθώς θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι οικοπεδούχοι για τα διαμερίσματα που λαμβάνουν.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Πιερίας

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Πιερίας Τάσος Τασιούλας,  το μέτρο θα συμβάλει στην αναθέρμανση της κτηματαγοράς και των οικοδομικών εργασιών. «Δεν είναι μόνο η αγορά πρώτης κατοικίας από Έλληνα είναι και η αγορά από ξένους εξοχικής κατοικίας. Εκεί ανταγωνιζόμαστε σε διεθνές επίπεδο και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι από το 2009 έχει καταργήσει το ΦΠΑ η Ισπανία, το 2010 η Ρουμανία και η Βουλγαρία μείωσαν τον ΦΠΑ μέχρι τις 100 χιλιάδες ευρώ, επομένως ήταν κάτι επιβεβλημένο» επισημαίνει.

Οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ν. Πιερίας, ο κλάδος των κατασκευαστών δεν έχει αντίρρηση στην επιβολή του ΦΠΑ απλώς ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε στην οικοδομή στην Ελλάδα, δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά. «Για παράδειγμα υπάρχει θεσμός του ευκαιριακού κατασκευαστή, κάποιος μπορεί να κατασκευάσει πέντε σπίτια να πουλήσει τα τρία χωρίς ΦΠΑ την ώρα που δίπλα ο κατασκευαστής πρέπει να πουλήσει με ΦΠΑ. Υπάρχει το θέμα της πρώτης κατοικίας όπου το ΦΠΑ στην ουσία δεν πληρώνει ο αγοραστής τον επιβαρύνεται ο κατασκευαστής άρα όχι το κράτος, και κάνει κοινωνικής πολιτική στις πλάτες του κατασκευαστή» υπογραμμίζει. Ωστόσο, όπως λέει ο ΦΠΑ από το 2006 έως το 2009 δεν υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας στην κατασκευή. Η κρίση που επήλθε όμως, έκανε επιβεβλημένη την κατάργηση του ΦΠΑ.

Χρήσιμα συμπεράσματα από τη εξαγγελία

«Η δοκιμή για τρία χρόνια είναι κάτι πολύ καλό και πιστεύω ότι από αυτό θα προκύψουν συμπεράσματα να δούμε κατά πόσο πρέπει να συνεχίσει ο θεσμός ή όχι» επισημαίνει ο κ. Τασιούλας

Ακίνητα ΦΠΑ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top