Σάββατο 6 Μαρ 2021 7:24      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσακαλώτος: Τα κακά μέτρα θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς

Για το Eurogroup της 7ης Απριλίου μετέθεσε – για μια ακόμα φορά – το ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ παράλληλα ανέπτυξε διαφορετικό αφήγημα αναφορικά με τα λεγόμενα αντίμετρα, επισημαίνοντας ότι «ελληνική κυβέρνηση και Ντάισεμπλουμ λέμε το ίδιο».

Ειδικότερα, ο υπουργός εξήγησε ότι η ισορροπία μεταξύ μέτρων και αντιμέτρων θα ισχύσει μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5%. Πρόσθεσε δε ότι 2% «κακά» μέτρα θα εφαρμοστούν «βρέξει – χιονίσει» ενώ τα θετικά μέτρα θα «ψαλιδίζονται» όσο απομακρύνεται ο στόχος του πλεονάσματος.

Για τον Ντάισεμπλουμ

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε πως το ερώτημα που απασχολεί είναι «Πότε θα τα πάρουμε τα καλά μέτρα; Θα σας πω τι λέω εγώ και τι λέει ο Ντάισεμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup για να διαπιστώσετε ότι λέμε το ίδιο» για να εξηγήσει «εγώ λέω ότι το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2019. Ας πούμε ότι θα είναι 3,5%, αν είναι αυτή η πρόβλεψη τότε θα εφαρμοστούν καλά μέτρα 2% του ΑΕΠ και κακά μέτρα 2% του ΑΕΠ ώστε να είναι μηδενικό το αποτέλεσμα.

Τι λέει ο Ντάισεμπλουμ; Λέει ότι τα κακά θα παρθούν ούτως ή άλλως και τα βάζω στο σενάριο βάσης. Αρα, το 2018 αν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε τις ίδιες προβλέψεις τότε το πλεόνασμα για το 2019 θα φθάσει στο 5,5% (σ.σ. 3,5% προβλέψεων + 2% αρνητικά μέτρα). Άρα δημιουργείται χώρος για τα ληφθούν καλά μέτρα 2%. Αρα εμείς, η ελληνική κυβέρνηση λέμε ότι λέει και ο Ντάισεμπλουμ. Τα κακά μέτρα θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς και τα καλά αν πιάσουμε το στόχο. Αυτό λέμε και οι δύο».

Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών, επιχειρώντας να απαντήσει στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης των αντίμετρων, παραδέχθηκε ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν ποσοστιαία μόνο εάν το άθροισμα της πρόβλεψης για το ΑΕΠ του 2019 + 2% δημοσιονομικά μέτρα ξεπερνούν το 3,5% του ΑΕΠ.
 

7 Απριλίου… κι αν η συμφωνία

Αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης είπε «χθες και σήμερα συνομιλίες με τηλεδιασκέψεις μεταξύ των 5-6 τεχνικών κλιμακίων (για συντάξεις, μέτρα και αντίμετρα), Θα έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα βράδυ – αύριο πρωί. Στόχος είναι να κλείσουμε όσο πιο πολλά μπορούμε για να πάμε στο eurogroup με ελάχιστα ζητήματα ανοικτά. Η καλύτερα εκδοχή είναι ότι στις 20 Μαρτίου να έχουμε συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα».

Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι «είναι πολύ πιθανό να γίνει συζήτηση για όλο το πακέτο  - μέτρα, αντίμετρα, δημοσιονομικό μετά 2018, χρέος κ.α. - για να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στο Εurogroup στις 7 Απριλίου. Αυτός είναι ο στόχος και νομίζω είναι εφικτός».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «Θα είναι μια συμφωνία με ελπίζω  δυσκολίες και θετικές εκπλήξεις– θα την κρίνουμε όταν την δούμε – που υπό όρους θα ανοίξει δρόμο για QE. Εγώ αισιοδοξώ ότι θα το κάνει και θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση για επιστροφή στην ανάπτυξη και συγκεκριμένα στην βιώσιμη ανάπτυξη».

Στην συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι αν η αξιολόγηση έκλεινε τον περασμένο Δεκέμβριο τότε στο τραπέζι θα υπήρχε μόνο η λήψη αρνητικών μέτρων 2% του ΑΕΠ.

«Το ΔΝΤ που έχει δικαίωμα βέτο λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά και ζητά εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος. Δεν συμφωνώ με ΔΝΤ στις εκτιμήσεις. Λέει όμως μερικά που έχει δίκιο. Για παράδειγμα: αν πάρουμε τον κοινωνικό φάκελο στο σύνολό του τότε θα δούμε ότι δεν έχουμε βέλτιστη κατανομή δαπανών» συνέχισε σε άλλο σημείο.

Eurogroup Μέτρα Ευκλείδης Τσακαλώτος Ντάισεμπλουμ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top