Πέμπτη 25 Φεβ 2021 17:52      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΒΗΜΑ...τίζοντας: 49 χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου

Ο ειλικρινής κος καθηγητής

Απόλυτα ειλικρινής, όπως πάντα άλλωστε, ήταν ο κ. Παντερμανής αναφερόμενος στις πρώτες ημέρες του Φεστιβάλ Ολύμπου, λέγοντας ότι όταν πριν πολλά χρόνια, έμπαιναν τα θεμέλια του Φεστιβάλ Ολύμπου, του είχε περάσει από το νου ότι αυτό που ονειρεύτηκαν οι Πιεριείς ήταν κάτι πέρα από τις δυνατότητές τους. Όμως εμείς τα καταφέραμε και δεν επιβεβαιώθηκε. Στην συνέχεια του λόγου του μας αποζημίωσε όταν είπε ότι η 20ετής θητεία του στο Δίον ήταν το εφόδιο για την επιτυχή πορεία του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ίσως η μικρή ιστορία που ο Περικλής Χατζηγιάννης επανέφερε στη μνήμη του με τους βοσκούς του Δίου ήταν τελικά σημαντική. Φαίνεται ότι μπορείς να ζεις και σε κόσμους που δεν ξέρεις και δεν θέλεις να αλλάξεις…

Οι παρακαταθήκες

Δύο άνθρωποι έθεσαν παρακαταθήκες για τα 50χρονα του Φεστιβάλ Ολύμπου. Ο ένας ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας Η. Χατζηχριστοδούλου, ο άλλος βουλευτής Πιερίας Φ. Μπαραλιάκος. Ο πρώτος υποσχέθηκε τη χρηματοδότηση της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια του φεστιβάλ (το 2021), και ο δεύτερος τη σθεναρή βοήθεια της πολιτείας στην επετειακή χρονιά.

Ο Σ. Χιονίδης είχε μια ωραία ιδέα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα έθεσε υπόψιν ο βουλευτής και τέως Δήμαρχος Κατερίνης Σ. Χιονίδης. Ζώντας το Φεστιβάλ από τα γεννοφάσκια του, υπηρέτησε ως έφορος το θεσμό, πρότεινε τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ με μια πολιτιστική επαφή με τους γειτόνους μας Σέρβους, Ρουμάνους, Σκοπιανούς, Βουλγάρους και άλλους. Σαν ιδέα ακούγεται πολύ καλή. Για τη υλοποίησή της απαιτείται αγώνας. Αλλά οι άνθρωποι του Φεστιβάλ απέδειξαν διαχρονικά ότι είναι χαλκέντεροι.

Η βράβευση που συγκίνησε

Συγκινητική η βράβευση δύο ανθρώπων από τους πρωτεργάτες, ίσως ο όρος τους αδικεί, συμπαραστάτες, αρωγούς, η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, του Κώστα Κωνσταντινίδη και του Αλέκου Τσιώτσιου, που μίλησαν λίγο για τα παλιά και έδωσαν πολλές ευχές για το μέλλον, ήταν ουσιαστικοί και καταχειροκροτήθηκαν.

Οι ΑΗΕΡΑ βοηθούν τον πολιτισμό

Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την αρωγή αυτού του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου, που η πρώτη του φροντίδα ήταν η παροχή ιατρικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο πολιτισμός στην Πιερία βρήκε στο πρόσωπό τους έναν αληθινό συμπαραστάτη. Ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης, γιατρός Παναγιώτης Ταρενίδης βρέθηκε στην εκδήλωση της έναρξης του Φεστιβάλ. Θα είμαστε παρόντες και αυτή τη χρονιά είπε χαρακτηριστικά. Ίσως γιατί τώρα υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος, αυτός της πανδημίας.

Ο Δήμος Κατερίνης

Εκ μέρους του Δήμου Κατερίνης μίλησε ο Νίκος Τσιαμπέρας πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, λέγοντας ότι ο Δήμος Κατερίνης και ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος βρίσκονται δίπλα στο ΟΡΦΕΟ και κάνουν αυτά που πρέπει και αυτή τη χρονιά. Παρόν ήταν και ο Αντιδήμαρχος Γ. Νταντάμης, ο οποίος με σεμνότητα αρνήθηκε να πάρει το λόγο και να στερήσει χρόνο από άλλους ομιλητές.

Το Φεστιβάλ είναι γνωστό στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι γνωστό στην Αθήνα. Αυτό είπε στους παρευρισκόμενους η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μπέτυ Σκούφα.

Ο πολιτισμός που παράγει η Πιερία

Τον πρώτο λόγο στην Αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου έδωσε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Π.Χατζηγιάννης, η οποία μίλησε για τον πολιτισμό που παράγει η Πιερία, αυτός ο ευλογημένος τόπος που έχει σκέπη τον Όλυμπο.

Ο τελευταίος λόγος

Η εκδήλωση έκλεισε κάπως αιρετικά, με τις ευχές του πατέρα Παύλου που εκπροσώπησε το Μητροπολίτη Κίτρους. Είναι γνωστή η αγάπη του πατέρα Παύλου στον πολιτισμό. Στον πνευματικό χώρο του Αγίου Φωτίου όπου ιερουργεί παράγεται πολιτισμός πρωτογενής. Εκτός από εκδηλώσεις πολιτισμού, παιδείας και θεάτρου, τελευταία υπάρχει ενασχόληση με κινηματογραφικά ντοκυμαντέρ και με συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το 49ο Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ θα γίνει και φέτος και το πρόγραμμα που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γ. Χανδολιας είναι ωραίο. Περιέχει σε σωστές δόσεις και θέατρο και μουσικές εκδηλώσεις και παιδικό θέατρο και τις γνωστές ομιλίες στο Αγιονέρι στο Δίον. Η επιδημία του κορονοϊού δεν επέφερε εκπτώσεις στην ποιότητα του .

Οι εθελοντές ανέλαβαν

Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Φεστιβάλ οφείλεται στους εθελοντές του, οι οποίοι και φέτος ήταν παρόντες, προσφέροντας ιατρικές μάσκες και νερό τους παρευρισκόμενους.

Το παρήγορο είναι ότι οι νέοι πλαισιώνουν το θεσμό. Είναι αυτοί που εγγυώνται το μέλλον του.

Η καλή πρέσβειρα Πιπίτσα Μακρίδου

Γκεστ σταρ του Φεστιβάλ Ολύμπου η Πιπίτσα Μακρίδου. Πιστή του θεσμού από παλιά, προσφέρει την υποστήριξή της με την πληθωρική παρουσία της. Τις προσκλήσεις για την έναρξη έκανε προφορικά και στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. Και όντως αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι παρακολούθησαν την τελετή έναρξης.

Η πικρία

Την πικρία του ΟΡΦΕΟ εξέφρασε ο Π.Χατζηγιάννης για τη μικρή χρηματοδότηση του Φεστιβάλ εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού. Τι να πούμε, ήταν στραβό το κλίμα.. το έφαγε και η πανδημία: Ή έχει προσωπικά με το φεστιβάλ η κ. Μενδώνη;

Οι χορηγοί

Ο ταλαντούχος ζωγράφος Θανάσης Καραμήτας, είναι ένας από τους χορηγούς του Φεστιβάλ. Η αφίσα που κοσμεί τις προσκλήσεις είναι έργο του που ευγενώς παραχώρησε για τους σκοπούς του ΟΡΦΕΟ.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top