Η υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε τους ανθρώπους του πολιτισμού στους δρόμους, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με μία ανελέητη επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα. Συγχρόνως, η μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, υπηρετεί το συμφέρον λίγων και «κολλητών» της, απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, αφού πλέον τα διοικητικά συμβούλια αυτών των μουσείων, που θα διορίζονται από την/τον υπουργό Πολιτισμού, θα διαμορφώνουν την πολιτική σε ό, τι αφορά την πολιτιστική κληρονομιά.
Δυστυχώς η απερχόμενη κυβέρνηση επέλεξε μία αδυσώπητη επίθεση στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του, με πρώτη την απαξίωση της εργασίας τους, αλλά και ενάντια στην ίδια την πολιτιστική μας ταυτότητα, έχοντας ως βασικό σχέδιο την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, προωθώντας την αγοραία αντιμετώπιση του πολιτισμού. Απέναντι σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη εμμονή των κυβερνόντων, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρέθηκε δίπλα στα κινήματα των καλλιτεχνών και των φορέων του πολιτισμού και έχει δεσμευτεί στο πρόγραμμά του για τη γενναία χρηματοδότηση του πολιτισμού αλλά και των πολιτιστικών υποδομών που απαιτούνται.
Οι βασικές προτεραιότητές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βρίσκονται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα για τον πολιτισμό στοχεύουν στη θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με κατάργηση όλων των μορφών άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισής της, στην ένταξή της στο νέο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά και στη σύνδεσή της με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ακόμη, στην ανασυγκρότηση και ενίσχυση της μουσειακής πολιτικής και της διαχείρισης μνημείων και μουσείων εντός των δομών του Υπουργείου Πολιτισμού, με την επιστροφή των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Προτείνουμε την:
Ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση σε κρίσιμους τομείς, που σχετίζονται με την έρευνα, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κυρίως των μορφών πολιτισμού που προέρχονται από μικρές ανεξάρτητες ομάδες, και οι οποίες αφορούν τη σύνδεση ανάμεσα στις τέχνες, τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες.
Αναβάθμιση του θεσμού των επιχορηγήσεων έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο την παρουσίαση έργου, αλλά και την καλλιτεχνική έρευνα.
Ενίσχυση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες.
Διαβάθμιση των τίτλων σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (μουσικής, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου) σε βαθμίδα αντίστοιχη με ΤΕ. Μεταφορά της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση του ΠΔ 85/2022. Ένταξη των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στην βαθμίδα ΤΕ διά νόμου.
Ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων στον πολιτισμό, με δημιουργία προστατευτικού πλαισίου. Ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους δημόσιους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας. Επιλογή των καλλιτεχνικών, γενικών και διοικητικών διευθυντών με διαφάνεια, μέσα από αδιάβλητους διαγωνισμούς.
Πολιτική αποκέντρωσης στον πολιτισμό, με δημιουργία νέων θεσμών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αναβάθμιση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, με τη δημιουργία μίας τουλάχιστον Εθνικής Σκηνής στην περιφέρεια, δημιουργία Περιφερειακών θεάτρων αξιοποιώντας συνέργειες του ΥΠΠΟΑ με δήμους και Περιφέρειες.
Θεσμοθέτηση πολιτικών στήριξης νέων δημιουργών-καλλιτεχνών, για τη συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων και την ανάληψη καλλιτεχνικής διεύθυνσης σε φορείς της επικράτειας.
Συγκρότηση εθνικής πολιτικής για το βιβλίο, τις βιβλιοθήκες και τις εκδόσεις. Νέος φορέας για το βιβλίο. Ενιαία πολιτική για τις βιβλιοθήκες, με συγκέντρωση της ρυθμιστικής και εποπτικής αρμοδιότητας στο υπουργείο Πολιτισμού. Πανελλαδικό δίκτυο βιβλιοθηκών, εμπλουτισμός τους, αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών τους και ενίσχυση του πολιτισμικού ρόλου τους.
Δημιουργία υποδομών και στήριξη της παραγωγής πολιτισμού στην Πιερία
Η Πιερία, ενώ διαθέτει μία πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται ενεργά με την παραγωγή πολιτισμού, στερείται των απαραίτητων υποδομών τις οποίες οφείλουμε να δημιουργήσουμε. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ένα οργανωμένο πλαίσιο μέσα από το οποίο τόσο οι καθιερωμένες μορφές τέχνης, όσο και οι πειραματικές, αλλά και οι ερασιτεχνικές, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ελεύθερα. Είναι απαραίτητο να δρομολογήσουμε μεταξύ άλλων την ίδρυση σχολείων πάσης φύσεως, σύγχρονων βιβλιοθηκών, θεματικών μουσείων, θεατρικών και συναυλιακών χώρων, υποδομών για τη διάσωση των αρχείων, κινηματογραφικών αιθουσών κ.α.
Για να γίνουν αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση και διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων για τον πολιτισμό και συγχρόνως ουσιαστική χρηματοδότηση της παραγωγής του, με βελτίωση των υπαρχόντων θεσμών αλλά και τη δημιουργία νέων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των πολιτιστικών δράσεων.
Γι’ αυτό λοιπόν τα μεγάλα έργα, οι μεγάλοι μας στόχοι, για τα επόμενα χρόνια για την Πιερία θα πρέπει να είναι: η γενναία χρηματοδότηση των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, η απόκτηση ενός Δημοτικού Θεάτρου στην Κατερίνη, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των προοδευτικών ανθρώπων της πόλης ήδη από τη δεκαετία του 1960, αξιοποιώντας παράλληλα αξιοποίηση των δυναμικών πολιτιστικών στελεχών της πόλης σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, την οργάνωση και τους εμψυχωτές του.
Επίσης, η ενίσχυση των Πολιτιστικών Συλλόγων της Πιερίας, η αξιοποίηση και ολοκλήρωση αδρανών μέχρι σήμερα πολιτιστικών χώρων (Χατζόγλειο Μέγαρο), η ενίσχυση με προσωπικό της Αρχαιολογικής Αποθήκης Μακρυγιάλου κάτι που αποτελεί αίτημα πολιτών της περιοχής, η διαρκής προσπάθεια διάδοσης του σύγχρονου πιερικού πολιτισμού και διασφάλισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
του Ζήση Ζάννα
υποψήφιου βουλευτή Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ