“Πώς περάσατε στη Λήμνο;”
Αυτήν την ερώτηση σου κάνουν όλοι όταν επιστρέφεις από εκδρομή ή διακοπές στη Λήμνο. Κάναμε κι εμείς ένα τέτοιο άτυπο “έξιτ πολ”, με την ερώτηση, “Τι σας άρεσε περισσότερο;” και πήραμε τις ακόλουθες απαντήσεις:
- 54% οι όμορφες παραλίες και η ρηχή θάλασσα.
- 38% οι αμμοθίνες, τα πετρόχτιστα σπίτια στα χωριά, οι ανεμόμυλοι, τα άσπρα εξωκλήσια, οι φιλόξενοι άνθρωποι, τα αρχαία, η πανοραμική θέα από το κάστρο, το μαγικό ηλιοβασίλεμα, κ.ά.
- 32% τα ψάρια και το καλό φαγητό.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τη Λήμνο την ήξεραν οι μερακλήδες από παλιά, απ’ την εποχή του Αντρέα Παπανδρέου, ο οποίος την επισκεπτόταν συχνά και έμενε στο υπερπολυτελές ΑΚΤΗ ΜΥΡΙΝΑ (Ελβετικά). Η κουζίνα του ξενοδοχείου αυτού ήταν ένας φανταστικός γευστικός παράδεισος. Σχεδόν κάθε μέρα έφταναν αυτό αεροπορικώς με τσάρτερ προμήθειες εκλεκτών τροφίμων από όλο τον κόσμο, αυτό που λέμε “του πουλιού το γάλα”. Στην πραγματικότητα τα εστιατόρια του δεν έκλειναν ποτέ και κάθε βράδυ είχε ελληνική βραδιά, δηλαδή θαλασσινά, αστακοί, σούβλες, κρασί και συρτάκι.
Από τότε μέχρι σήμερα τα ξενοδοχεία στη Λήμνο εξακολουθούν να προσφέρουν τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που ζητάει ο πελάτης τους: ωραία θάλασσα και καλό φαγητό. Η παρουσία μεγάλου αριθμού στρατιωτικών, φοιτητών και ξένων τουριστών έχει αυξήσει θεαματικά τον αριθμό και την ποιότητα των μονάδων εστίασης. Από γυράδικα, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες και κρεπερί, μέχρι τις γραφικές ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Αυτό που ανακαλύπτει κανείς όταν έρχεται στη Λήμνο, είναι το καλό φαγητό.
Και δεν είναι μόνον οι τεράστιοι μπουφέδες των 5/άστερων ξενοδοχείων LEMNOS VILLAGE, PORTO MYRINA PALLACE και VAROS RESORT HOTEL, με την παραδοσιακή τοπική και χωριστά τη διεθνή κουζίνα. Είναι όλες οι ταβέρνες, από τα Ρηχά Νερά μέχρι το Διαπόρι, από τον Κάσπακα μέχρι το Μούδρο, από το Πλατύ μέχρι τις Σαρδές, τον Κότσινα και το Κοντοπούλι.

Ψαρότοπος η Λήμνος, αν ρωτήσεις ποιο είναι το πιο νόστιμο τοπικό ψάρι, θα σου πουν, «το φρέσκο», απ’ την κουτσομούρα μέχρι το λαυράκι, απ’ τη μαρίδα μέχρι τον ξιφία φιλέτο στα κάρβουνα με λαδολέμονο.

Στη Λήμνο δεν σερβίρουν εκείνα τα περίεργα που βλέπουμε στην τηλεόραση, που γεμίζουν μόνο το μάτι. Στη Λήμνο θα απολαύσεις χορταστικές μερίδες φλομάρια (χυλοπίτες) με αλανιάρη κόκορα, πασπαλισμένα με μπόλικο τυρί μελίχλωρι, μύδια αχνιστά, φάβα, κασκαβάλι, φέτα καλαθάκι σαγανάκι, γεμιστά με μάραθο, μουσακά νησιώτικο, χορταστικές μερίδες παστίτσιο, φασολάκια και κολοκυθάκια ντόπια πεντανόστιμα, ντομάτες που μοσχοβολάνε μπαχτσέ.

Δεν θέλει πολλά για να ευχαριστηθεί ο άνθρωπος.
Όπως λέει κι η Μαρινέλλα, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και καλό φαγητό.
Γι’ αυτό, Θέλεις καλά να φας; – Στη Λήμνο να πας!





























