Παρασκευή 5 Μαρ 2021 15:02      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλιματική δυστοπία ορατή από το Διάστημα

Αν ρωτούσε ένας… εξωγήινος «ποια είναι τα τρέχοντα νέα του πλανήτη Γη;» σίγουρα κάποιος θα απαντούσε ότι αυτή τη στιγμή τα δύο σημαντικότερα είναι η πανδημία του κορονοϊού και οι θηριώδεις (και ορατές φυσικά από το διάστημα) πυρκαγιές που κατακαίνε για ακόμα μία περίοδο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και αν για τη δεύτερη είδηση καταφανώς ενοχοποιείται η κλιματική αλλαγή και για την πρώτη (πανδημία από έναν ιό) έχω ξαναγράψει με προσέγγιση οικολογική για το πώς φτάσαμε στους ιούς θηρία που απειλούν την ανθρωπότητα. Και προσέξτε την ημερομηνία καθώς είναι περίπου 25 μέρες πριν το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα στη χώρα μας.

Έκτοτε για τον κορονοϊο γράφονται πάρα πολλά και στην Ελλάδα οπότε ας δούμε τι γίνεται στις ΗΠΑ με τις wildfires που σαρώνουν.

Ο καπνός πό τις πυρκαγιές στις ΗΠΑ όπως φαίνονται από το διάστημα την Παρασκευή 11/9/2020

Προηγήθηκε μία περίοδος υψηλών θερμοκρασιών και στη συνέχεια ξέσπασαν περισσότερες από 900 πυρκαγιές όπου καταστρέφουν 6 φορές μεγαλύτερη έκταση από ότι το 2019 και υποχρεώνουν 100.000 Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 34 από αυτούς κάηκαν αυτές τις μέρες και δεκάδες αγνοούνται.  Ένα τουιτ  μάλιστα του κατοίκου του Σαν Φρανσίσκο Terry Tsai έγινε viral στο Διαδίκτυο, καθώς πρόσθεσε το σάουντρακ του Hans Zimmer από την ταινία «Blade Runner 2049» σε πλάνα της πόλης που τράβηξε με drone.  Ένα βίντεο δείχνει πως η επιστημονική φαντασία δεν απέχει πολύ από την σύγχρονη δυστοπική κλιματική πραγματικότητα.

Οι κυβερνήσεις υποβαθμίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αλλά αυτό που συμβαίνει στον αναπτυσσόμενο κόσμο με τους ευάλωτους πληθυσμούς να προσπαθούν να γλιτώσουν από τους αέναους πολέμους για τους υδρογονάνθρακες και τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης αναζητώντας καλύτερο κλίμα περισσότερο νερό και ασφάλεια φτάνει τώρα και στις ΗΠΑ.

Η θάλασσα «καταπίνει» σιγά σιγά το Μαϊάμι

Στην καρδιά δηλαδή του προηγμένου  δυτικού κόσμου. Υπολογίζεται ότι πάνω από 162 εκατομμύρια Αμερικανοί Θα υποστεί υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του εξαιτίας της υπερθέρμανσης και της λειψυδρίας. Για 93 εκατομμύρια από αυτούς οι αλλαγές θα είναι άμεσες και σκληρές ενώ μέχρι το 2070 τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Αμερικανοί θα ζουν σε σημεία ακατάλληλα για ζωή κινδυνεύοντας από πυρκαγιές, ερημοποίηση, ή και βύθιση όπως στην ακτή από το New Jersey μέχρι και τη Florida.

Αυτές οι αλλαγές θα διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις μη ανθεκτικές μεγαλουπόλεις και θα δημιουργήσουν μία δυστοπία που μπροστά της τα σενάρια του Hollywood ενδεχομένως να ωχριούν.

Γιώργος Καραμέρος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top