Δευτέρα 27 Μάιος 2019 6:08      

Μιχάλης Καρυοφυλλίδης: Σκοπός μας, να φέρουμε τα παιδιά και τους νέους κοντά στο χορωδιακό τραγούδι

Κύριε Καρυοφυλλίδη πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Από πού είστε και ποια είναι η σχέση σας με τη μουσική;
Γεννήθηκα στο Αιγίνιο Πιερίας όπου ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές στο πιάνο και στα ανώτερα θεωρητικά. Είμαι κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Διπλώματος Πιάνου με βαθμό Άριστα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας με ειδίκευση στο «ακορντεόν» και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με ειδίκευση στη «Διεύθυνση Παιδικής-Σχολικής Χορωδίας» του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη Δημοτική Χορωδία Αιγινίου «Canto Olympus»;
Η δημοτική χορωδία Αιγινίου "Canto Olympus" ιδρύθηκε το 2012 και λειτουργεί σε πέντε τμήματα. Το Junior Τμήμα (παιδιά ηλικίας  6-9 ετών), το Προπαιδικό Τμήμα (παιδιά ηλικίας 9-12 ετών), το Παιδικό-Νεανικό Τμήμα (παιδιά ηλικίας 12-18 ετών), το Μικτό Τμήμα Ενηλίκων και το Μικτό φωνητικό Σύνολο. Αυτή τη στιγμή πλαισιώνουν τη χορωδία πάνω από 50 ενήλικες και πάνω από 80 παιδιά και νέους που προέρχονται και από περιοχές εκτός του δήμου μας. 

Τα τμήματα της χορωδίας έχουν λάβει μέρος σε πλήθος χορωδιακών φεστιβάλ, συναυλίες αφιερώματα και μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως Αθήνα (Παλαιά Βουλή), Ναύπλιο, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Αρχαίο Θέατρο Δίου,  κ.α.
Από το 2012 διοργανώνει κάθε χρόνο το διήμερο Φεστιβάλ Χορωδιών Δήμου Πύδνας – Κολινδρού στο οποίο έχουν λάβει μέρος πάνω από 50 χορωδίες από όλη την Ελλάδα. 

Σημαντικοί σταθμοί της χορωδίας; 

  • Το Παιδικό-Νεανικό τμήμα έχει διακριθεί με τρία Χρυσά Βραβεία.  
  • Ά χρυσό Βραβείο και 1η θέση στον 25ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χ.Ο.Ν. (Χορωδίες και Ορχήστρες Νέων) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2015.
  • Ά Χρυσό Βραβείο και 1η θέση στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ & Διαγωνισμό Χορωδιών Κέρκυρας που διοργάνωσε η Interkultur. Με τη διάκρισή της σε αυτό το διαγωνισμό συγκαταλέγεται στις 1000 καλύτερες του κόσμου σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη της Interkultur.
  • Ά Χρυσό Βραβείο και 1η θέση στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών που διοργάνωσε η ARTIVA Cultural Management & Advertising στο Ναύπλιο το 2017.
  • Τραγούδησε στο Μέγαρο Μουσικής Θες/νίκης στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών χορωδιών. Έχει συμπράξει επί σκηνής με τους Μανώλη Μητσιά, Δημήτρη Μπάση και Γιώργο Χατζηνάσιο. 

- Ποιός είναι ο σκοπός της χορωδίας;
Ο σκοπός της χορωδίας είναι τόσο κοινωνικός όσο και καλλιτεχνικός. Σκοπός μας είναι να φέρουμε τα παιδιά και τους νέους κοντά στο χορωδιακό τραγούδι και μέσα από τη συστηματική διδασκαλία να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί η φωνητική τέχνη και γενικότερα η μουσική καλλιέργεια. 
Μόλις πρόσφατα, στις 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της γιορτής για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε μια μουσικό - αφηγηματική συναυλία με σύμπραξη των τριών δημοτικών σχολείων του Αιγινίου, τη Μουσική Σχολή και τη Φιλαρμονική Αιγινίου. Συμμετείχαν πάνω από 120 παιδιά, ενώνοντας έτσι όλες τις μουσικές δομές του δήμου μας για έναν κοινό στόχο: την προαγωγή της συνεργασίας για ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα. 

    - Τα σχέδια και οι στόχοι της χορωδίας;
Βασικός στόχος όλων των τμημάτων μας είναι να πραγματοποιούν ολοένα και πιο ποιοτικά βήματα ώστε να γίνει μια καταξιωμένη χορωδία όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.  
Ο σχεδιασμός μας για τη χρονιά αυτή περιλαμβάνει τη συμμετοχή μας σε πανελλήνιους αλλά και διεθνής διαγωνισμούς και φεστιβάλ χορωδιών.
Στα πιο άμεσα σχέδιά μας είναι η συμμετοχή του παιδικού τμήματος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών «Τάσος Παππάς» στη Θεσσαλονίκη την προσεχή άνοιξη ενώ το Μικτό Φωνητικό Σύνολο Ενηλίκων προβλέπεται να συμμετάσχει σε Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών στις αρχές του Καλοκαιριού.   
Η μικτή χορωδία ενηλίκων θα συμμετάσχει τον Νοέμβριο σε φεστιβάλ στη Χαλκίδα και κατά την περίοδο της Άνοιξης σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και το Junior τμήμα σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο νομό μας αλλά και στο πολιτιστικό καλεντάρι του δήμου. 

 

Μιχάλης Καρυοφυλλίδης Δημοτική Χορωδία Αιγινίου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top