Τρίτη 20 Οκτ 2020 18:09      

Ο Αθωνίτης Πατριάρχης του Γένους και Μέγας Εθνοϊερομάρτυς Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄

Α. Το στιβαρό σε περιεχόμενο και ασύγκριτο σε κάλλος πόνημα του Αγιορείτου π. Μαξίμου του Ιβηρίτου με τίτλο: «Ο Αθωνίτης Πατριάρχης του Γένους και Μέγας Εθνοϊερομάρτυς Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄», ήδη αποτελεί εκδοτικό γεγονός για τους απανταχού Έλληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς. Αναφερόμαστε σε ένα βιβλίο σταθμό στη συγγραφική καταγραφή και αποτύπωση μιας από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες του γένους, που συνέβαλαν με τον λόγο, την σύνεση και το φυσικό θάρρος τους στον επιτυχή ξεσηκωμό και απελευθέρωση των υποδούλων στον τουρκικό ζυγό προγόνων μας.

Β. Τετρακόσιες εβδομήντα τρείς (473) σελίδες μεγάλων διαστάσεων (0,22Χ0,30) συνθέτουν ένα ρωμαλέο πόνημα, συγκείμενον από: σπάνια γραπτά ιστορικά κείμενα, γκραβούρες, δυσεύρετες εικόνες, φωτος, έτερο εικαστικό όλα στην κατηγορία "ντοκουμέντα". Η γλώσσα του ρέουσα κα γοητευτική, ευχάριστη και σαφής ευθέως αποδίδουσα το επιδιωκόμενο διανόημα.

Γ. Από την υπέρκομψη δεύτερη σελίδα της υπό παρουσίαση τελευταίας έκδοσης του βιβλίου μεταφέρω, ως ακριβώς έχει το καταστάλαγμα του συγγραφέα: «ΒΙΒΛΟΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ, 200 ΕΤΗΡΙΣ, 1821-2021. Εξιδανικευμένη βιογραφία εν επιτομή, μετά πολυτίμων μαρτυριών (βιβλιογραφικών, εγκυκλοπαιδικών, αρχειακών τε και προφορικών). Ιστορικά απανθίσματα εν εκτάσει. Κριτικά σημειώματα διάφορα. Άγνωστα στοιχεία του καλλινίκου της Ελευθερίας μας προμάχου. Ανδριάντες, μνημεία, προτομαί, χαρακτικά και επιγράμματα. Κατάλοιπα του αοιδίμου Πατριάρχου εν Άθω και αλλαχού (πρότυπος καταγραφή Ι. Ακολουθιών, Εικόνων, Ναών, θαυμάτων, συγγραμμάτων, εγγράφων, κειμηλίων φερωνύμων εντύπων, Συλλόγων και οδών). Θεοφόρων Νεομαρτύρων Θείος χορός. Βιογραφίαι ιστορικών προσώπων της Γρηγοριανής σχολής».

Δ. Ο Αμβροσίος Φραντζής, πρώτος ιστορικοός της Επαναστάσεως του 1821, γράφει για το Άγιον Όρος και τους Αγιορείτες: «Κηρύττουσι δε και μέχρι σήμερον οι Αγιορείται και κηρύξουσι δια παντός την οσιότητα της πολιτείας του Πατριάρχου, δι΄ήν ως κοινόν πατέρα και διδάσκαλον αυτόν εσέβοντο. Και αυτοί δε οι κατά καιρούς ερχόμενοι προσκυνητές εθεώρουν αυτόν ως άγιον άνθρωπον του Θεού».

Ε. Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το ΠΡΩΤΟΝ ΜΕΡΟΣ περιλαμβάνει τα νεανικά του χρόνια, την ανάρρησή του στο θρόνου ρου Πατριάρχου ΚΠόλεως τη σύλληψή του από τους Τούρκους και τον μαρτυρικό του θάνατο. Το ΔΕΥΤΕΡΟΝ την συμβολή της θυσίας του στην ευόδωση της Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821, την απήχηση της θυσίας του στην Ευρώπη και τη Ρωσία, την πάνδημο αναγνώριση της θυσίας του,την αγιοκατάταξή του Γρηγορίου του Ε΄. Το ΤΡΙΤΟΝ ΜΕΡΟΣ περιλαμβάνει τη ζωή του στο Άγιον Όρος και ιδίως και εν λεπτομερεία τον βίον του στη Ιερά Μονή Ιβήρων, στην οποία ασκήτευσε και υπήρξε "Αλείπτης Νεομαρτύρων", δηλαδή ο χρίζων νεομάρτυρες! Οι νεομάρτυρες: Κωνσταντίνος ο Υδραίος, Ιλλαρίων ο Αγιαννανίτης, Ευθύμιος ο Ιβηροσκητιώτης κ.α. υπήρξαν δικοί του μαθητές.

ΣΤ. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄ υπήρξε και πνευματικός σύνδεσμος μεταξύ αυτού του ιδίου και του Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτου, με τον οποίο υπήρξαν ομογάλακτοι, αφού αμφότεροι φοίτησαν στην λαμπρά Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης.

Ζ. Το πόνημα του π. Μαξίμου για τον Εθνομάρτυρα Άγιο, είναι μια πολυπρόσωπη υπεραξία. Μια γιγαντιαία πολύτιμη ανεξαργύρωτη θυσαυροθήκη. Άρα δεν εκτιμάται με τα συνήθη μέτρα και σταθμά της αγοράς. Είναι ένα βιβλίο με απολύτως θετική επίδραση επάνω μας.

Θα κλείσω με το παρακάτω Μεγαλυνάριον (εκ της Ακολουθίας του 1822, υπό Νικ. Κοκκίνη).

Της Πελοποννήσου θείος βλαστός

και της ορθοδόξου Εκκλησίας ο θησαυρός

και πάσης Ελλάδος το καύχημα το μέγα

Πατριαρχών το κλέος, μάκαρ Γρηγόριε.

Ιστορικά

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top