Παρασκευή 3 Απρ 2020 10:22      

ΣΤΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΡΓΙΟ ΚΟΥΚΟΥΔΗ

Πρόταση για τη δημιουργία έδρας βλάχικης ιστορίας και διαλέκτου

ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΝΔΡΩΝ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν το Σάββατο και την Κυριακή δύο εκδηλώσεις: Η μία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων για την κοπή της πίτας και άλλη ως Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον αλησμόνητο Στέργιο Κουκούδη, με 8 εισηγήσεις καθηγητών του Α.Π.Θ., εκπαιδευτικών και ειδικών περί την Βλάχικη Ιστορία και διάλεκτο.

Ως γνωστόν, ο Α. Κουκούδης ήταν ο συγγραφέας του τετράτομου έργου για τους Βλάχους του Ελλαδικού χώρου, των εκδόσεων ΖΗΤΡΟΣ, που γνώρισε εξαιρετική υποδοχή από το αναγνωστικό κοινό. Το έργο προλόγιζε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αείμνηστος βλαχόφωνος Κωστής Στεφανόπουλος, διακεκριμένος για τη βαθιά του μόρφωση και την πολιτική του κατάρτιση.

ΕΔΡΑ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ

Στα πλείστα όσα καλά – συμπεράσματα και προτάσεις - ήταν και η πρόταση δημιουργίας στο Α.Π.Θ. έδρας για την Ιστορία και τη Διάλεκτο των Βλάχων, όπως θερμά υποστηρίχθηκε από πλειάδα καθηγητών και συνέδρων.

Σημειωτέον, ότι τόσο ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., όσο και ο κοσμήτορας του Πολυτεχνείου, που παραχώρησε το αμφιθέατρο για το εν λόγω Συνέδριο, καθώς και πλήθος καθηγητών – συνέδρων ή και λαβόντων μέρος στη συζήτηση που επακολούθησε ήταν ακρεφνώς Ελληνοβλάχοι.

Η ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας έδρας – όπως αυτή που δημιουργήθηκε – πολύ καλώς – για την Ποντιακή διάλεκτο με χρηματοδότηση του Ιβάν Σαββίδη, τονίστηκε ιδιαίτερα καθώς «όταν χάνεται μια γλώσσα ή διάλεκτος της, είναι να χάνεται ένας πολιτισμός», όπως με περισσή σοφία έλεγε εμφαντικά ο αείμνηστος συμπατριώτης μας Χρίστος Τσολάκης.

Βλάχοι

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top