Δευτέρα 25 Ιαν 2021 8:47      

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με την ευχή να βιώσουμε το φετινό Πάσχα ως πέρασμα, ως υπέρβαση από τη φθορά σε μια νέα ζωή, ο Μητροπολίτης απάντησε στους προβληματισμούς μας για την πανδημία, την αμαρτία, το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Μας έδωσε την ελπίδα, όσο δύσκολες και αντίξοες και αν είναι οι σημερινές συνθήκες υπάρχει πάντοτε στο τέρμα το φως της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Εύχεται η Χάρη του Παναγίου Πνεύματος να μας αξιώσει όλους, με ταπείνωση και συγχωρητικότητα, να βιώσουμε ιδιαίτερα την περίοδο αυτή τη χαρμολύπη, χαρά για την ευλογία, λύπη για τα λάθη, τα οποία συγχωρεί ο Σωτήρας Χριστός.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μεγάλη εβδομάδα χωρίς  τους πιστούς στην εκκλησία. Οι πανδημίες λένε αλλάζουν τον κόσμο. Πόσο  η σημερινή μπορεί να μας αλλάξει; Θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο κόσμο; 

Στο τέρμα αυτής της δύσκολης πορείας που διανύουμε λόγω της πανδημίας, βρίσκεται το χαρμόσυνο κι ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της μεγάλης σημερινής δοκιμασίας.

Το μήνυμα της Εορτής του Πάσχα σηματοδοτεί το πέρασμα από τη φθορά του θανάτου στην αιώνια ζωή. Πάνω απ’ όλα είναι μήνυμα πίστης στον Θεό. Ωστόσο, αποτελεί μήνυμα αγάπης προς τους ανθρώπους και ελπίδας για τη ζωή που μέσα από τις δυσκολίες ανασταίνεται.

Ο συμβολισμός της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης μας διδάσκει ότι, όσο σκληρά κι αν δοκιμαζόμαστε, αν σταθούμε με δύναμη, αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, πίστη και αισιοδοξία, θα βρούμε τη διέξοδο από τη δεινή αυτή δοκιμασία που βιώνουμε σήμερα. Όσες δυσκολίες και αντιξοότητες κι αν υπάρξουν, ακόμα και στις πιο άσχημες στιγμές, υπάρχει πάντοτε στο τέρμα το φως της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

Η Εκκλησία ταλανίστηκε να πάρει μια απόφαση ορθολογιστική. Και υπάρχουν ακόμη οι πολέμιοι της άποψης αυτής.  Δηλαδή  της υπακοής στην επιστημονική  άποψη και της αποχής από τα θρησκευτικά καθήκοντα.   Πως απαντούμε σ’ αυτούς  που λένε ότι ο Θεός  μπορεί να μας σώσει;

Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία μας λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα και καλώντας τους πιστούς να απέχουν από κάθε συνωστισμό. Μείζον ζήτημα για όλους μας είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και γι΄ αυτό η Εκκλησία μας μέσω της Ιεράς Συνόδου συντάχθηκε με το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές με μοναδικό σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Με συναίσθηση ευθύνης απέναντι σε εκείνους πού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσπαθήσαμε να τους προστατεύσουμε από τη δοκιμασία της νόσου. Ο Μέγας Βασίλειος με τη σειρά του αναφέρει ότι ο άνθρωπος είναι ένα ον το οποίο προέκυψε από την σύνθεση της ψυχής και του σώματος. Τα δυο αυτά χαρακτηριστικά δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους αλλά το ένα φροντίζει το άλλο, από τη δημιουργία τους. Η διδασκαλία του Μεγάλου Βασιλείου ταυτίζεται μ’ αυτή του Απόστολου Παύλου σε πολλά σημεία γιατί και οι δυο σέβονται το σώμα, το οποία θεωρείται ναός του Θεού. Γι’ αυτό ο κάθε άνθρωπος οφείλει να προστατεύσει το δώρο της ζωής που χάρισε ο Δωρεοδότης Χριστός.

 Ο Θεός στάθηκε πολλές φορές τιμωρός της αμαρτίας του ανθρώπου.  Σήμερα μήπως περίσσεψε η αμαρτία Δέσποτα;

Στη σημερινή εποχή υπάρχουν κίνδυνοι, πειρασμοί και ποικίλες σειρήνες που προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια και να οδηγήσουν τον άνθρωπο στην αμαρτία.

Θα πρέπει να παραμένουμε αφοσιωμένοι στην Αγία μας Εκκλησία και προσηλωμένοι στην αγάπη του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Ιησού.

Όταν εμείς οι άνθρωποι κάνουμε κατάχρηση της αγάπης του Θεού, τότε λειτουργεί ο πνευματικός νόμος. Ο Θεός μας δεν είναι Θεός τιμωρός. Από αγάπη μας προειδοποιεί για τα αποτελέσματα των πράξεών μας, χωρίς να παρεμβαίνει στη ζωή και στις επιλογές μας. Εμείς οι ίδιοι γευόμαστε τα αποτελέσματα της αμαρτίας.

Εύχομαι η Χάρη του Παναγίου Πνεύματος να μας αξιώσει όλους, με ταπείνωση και συγχωρητικότητα, να βιώσουμε ιδιαίτερα την περίοδο αυτή τη χαρμολύπη, χαρά για την ευλογία, λύπη για τα λάθη, τα οποία συγχωρεί ο Σωτήρας Χριστός.

Οι πιστοί μπορούν να συγκροτήσουν έναν τύπο κατ’ οίκον εκκλησίας γι’ αυτή την περίοδο, μας λέει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.  Και  είναι αλήθεια ότι η πίστη των Ελλήνων δεν κλονίστηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, τότε που  σε ορισμένες περιοχές σχεδόν δεν εκκλησιάζονταν.  Γιατί να υπάρχει κίνδυνος σήμερα; 

Και σήμερα, όπως και στην περίοδο της τουρκοκρατίας, δεν κλονίζεται η πίστη μας αλλά ενδυναμώνεται περισσότερο με όλα αυτά που συμβαίνουν. Όπως δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: από τον κορωνοϊό δεν κινδυνεύει η πίστη. Κινδυνεύουν οι πιστοί.

Φέτος θα παρακολουθούμε τις άγιες αυτές ημέρες την πορεία και την κορύφωση του θείου δράματος, έχοντας τις πόρτες των Ιερών Ναών μας κλειστές αλλά τις θύρες της καρδιάς μας ολάνοικτες.

Στη δοκιμασία αυτή ας κρατήσουμε την πίστη μας ζωντανή και την προσευχή μας θερμή.

Το εύκολο είναι να πας στην Εκκλησία. Το δύσκολο είναι να κάνεις το σπίτι σου «κατ’ οίκον Εκκλησία».

Το  φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας μας δεν  σταμάτησε αυτό το διάστημα. Ένα ερώτημα είναι αν αυξήθηκαν οι άποροι το διάστημα αυτό που οι επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν σταματήσει.  Πως το αντιμετωπίζει αυτό η  Επισκοπή μας; 

Το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας όντως δεν σταμάτησε αυτό το διάστημα. Αντιθέτως, προχωρήσαμε οργανωμένα και συντεταγμένα στην ενίσχυση των φιλανθρωπικών δομών: των Καθημερινών Συσσιτίων ''Άρτος ο Επιούσιος'' και του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου ''Ο Τροφοδότης'' με τη δράση διανομής τροφίμων κατ' οίκον σε άπορους και εμπερίστατους συνανθρώπους μας σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς ολοένα και περισσότερες οικογένειες και ευπαθείς ομάδες δοκιμάζονται από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ο Δήμος Κατερίνης και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς καθώς και η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στήριξαν από την πρώτη στιγμή το πολυσχιδές φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων.

Ποια είναι η δική  σας προτροπή προς τους πιστούς της περιφέρειάς μας, τώρα που πλησιάζει το Άγιο Πάσχα. Πώς να προετοιμαστούν για να υποδεχτούν τον Αναστάντα Χριστό;

Τώρα που πλησιάζει το Άγιο Πάσχα μπορεί να μην εκκλησιαστούμε και να μην συμμετάσχουμε στις Ακολουθίες μπορούμε όμως να συναντήσουμε καρδιακά τον Νυμφίο Χριστό. Να πιστεύσουμε στον Αναστάντα Χριστό. Να μετανοήσουμε για τα λάθη μας. Να σταυρώσουμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπο και να καλλιεργήσουμε την κοινωνία με τον συνάνθρωπό.

Και πια η συμβουλή σας στις οικογένειες που κλεισμένες στα σπίτια τους  επανανοηματοδοτούν τη ζωή τους;

Οι σημερινές εξωτερικές συνθήκες για όλες τις οικογένειες είναι δυσμενείς και φαντάζουν απροσπέλαστες. Τίποτε όμως δεν είναι αδύνατο για τον Αναστάντα Ιησού Χριστό. Καμιά εξωτερική συνθήκη και κανένας εγκλεισμός δεν Τον εμποδίζει να αναστηθεί στις καρδιές μας και να μας μεταδώσει τη θειική Χάρη Του για ένα καλύτερο αύριο με υγεία, αισιοδοξία και αλληλεγγύη.

Και μια ευχή:

Μακάρι να βιώσουμε το φετινό Πάσχα ως πέρασμα, ως υπέρβαση από τη φθορά σε μια νέα ζωή.

Καλή Ανάσταση !

Συνεντεύξεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top