Αυτά τα μεταλλεία έγιναν στόχος του ΕΛΑΣ που κατάφερε να τα πλήξει με επακόλουθο τα αντίποινα των Γερμανών και τις εκτελέσεις των 43 ελλήνων στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης, μεταξύ αυτών και του Δημάρχου Κατερίνης Αιμίλιος Ξανθόπουλος.

Ο Κατερινιώτης λόγιος Σ. Κανταρτζής (πηγή Δήμος Κατερίνης) καταγράφει το πώς ξετυλίχθηκε το δράμα στις 23 Φεβρουαρίου 1943: «Ξαφνικά το μεσημέρι Γερμανοί στρατιώτες με τα αυτόματα στα χέρια τους μπλόκαραν το καφενείο της Δημοτικής Αγοράς και άρπαξαν καμιά δεκαπενταριά γερούς και χεροδύναμους άντρες, θαμώνες του καφενείου, τους οποίους διέταξαν να τους ακολουθήσουν. Τρομοκρατημένοι οι συμπολίτες μας από το φόβο μήπως έχουν την τύχη των Αη-δημητριανών τους ακολούθησαν ως τη «Φελδ-Κομαντατούρ», όπου τους ανέμενε μια άλλη οδυνηρή έκπληξη. Τους έδωσαν από ένα κασμά και φτυάρι, έθεσαν επικεφαλής τους τον Έλληνα διερμηνέα που είχαν στην υπηρεσία τους και τους διέταξαν να τραβήξουν με τα πόδια στο σιδηροδρομικό σταθμό. Ήταν ολοφάνερο για πού τους προόριζαν».
Χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή καθώς οι όμηροι οδηγήθηκαν πίσω από ένα σταθμευμένο τρένο που έκοβε τη θέα, γράφτηκε ο επίλογος, αφού τη σιωπή που επικρατούσε τη διέκοψε ο ήχος των πολυβολισμών. Οι όμηροι που βρίσκονταν στο βαγόνι του θανάτου, αλλά και ο Δήμαρχος Κατερίνης Αιμίλιος Ξανθόπουλος, κείτονταν νεκροί μέσα σε λίμνη αίματος, όπως ανέφεραν στις μαρτυρίες τους οι 15 που είχαν επιστρατευτεί για να παίξουν το ρόλο του νεκροθάφτη.
Σήμερα Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 με την παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Σταύρου Καλαφάτη πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των θυμάτων κατοχής και συγκεκριμένα, της ομαδικής εκτέλεσης των 43 Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς με πρώτο τον αείμνηστο Δήμαρχο Κατερίνης Αιμίλιο Ξανθόπουλο, τον Φλεβάρη του 1943 στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης.

Στην εκδήλωση, που – παρουσία του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου – διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης (ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης), η Βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης Φάνης Τερζόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης, καθώς και εκπρόσωποι: του Βουλευτή Φ. Μπαραλιάκου, της Βουλευτ. Πιερίας Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, της Αντιπεριφερ. Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φάνης Τερζόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θωμάς Αναστασιάδης, ο ομιλητής πρ. Δήμαρχος Αναστάσιος Παπαζήσης, αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων, συγγενείς των θυμάτων από τον Άγιο Δημήτριο και την Κατερίνη.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση, την οποία τέλεσε ο Ιερέας του Σιδ. Σταθμού Κατερίνης Κυριάκος Κοκελίδης, ακολούθησε η ομιλία του Αναστασίου Παπαζήση, και έγινε εκφώνηση των ονομάτων των εκτελεσθέντων.




























