
Είναι ασφαλώς επιβεβλημένη και ιστορικά αναγκαία η συγκεκριμένη απόφαση με την οποία αναδεικνύεται και καταξιώνεται ακόμα περισσότερο η ηρωική μάχη της Μηλιάς η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 1822. Από την σκληρή μάχη θυσιάστηκαν μέλη της οικογενείας των Λαζαίων και 600 παλικάρια από την ευρύτερη Πιερία. Πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Λουμπούτ Πασά με 2.000 πολεμιστές, ο πύργος των Λαζαίων, αλλά και τα γειτονικά χωριά όπου οι Οθωμανοί πέραν της πυρκαγιάς σφάγιασαν και κατοίκους των γύρων χωριών.

Στην μάχη συμμετείχε με εντολή Υψηλάντη και εκστρατευτικό σώμα με επικεφαλής τον Νοτιοελλαδίτη Γρηγόριο Σάλλα, 18 φιλέλληνες πυροβολητές μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Μόρεν, ο Πολωνός Λεζίντσκι, ο Ρουμάνος Βοινέσκου καθώς και ο λόγιος ιερομόναχος Καϊρης.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Άνω Μηλιάς θα τελεσθεί δοξολογία ενώ στις 10:30 στα ερείπια του πύργου των Λαζαίων και της ιστορικής μάχης θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επιμνημόσυνη δέηση.
Κεντρικός ομιλητής, ο καθηγητής Αθανάσιος Μπίντας ο οποίος στην αναφορά των γεγονότων θα παρουσιάσει άγνωστες πτυχές των γεγονότων της εποχής, τις οποίες δυστυχώς η επίσημη Ελληνική ιστορία, δεν τις ανέδειξε ως όφειλε.





























