Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
Ολύμπιο Βήμα - Τα Νέα της Κατερίνης και της Πιερίας - Καθημερινή Ενημέρωση
ΒΗΜΑ...τίζοντας
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Τα Νέα της Κατερίνης και της Πιερίας - Καθημερινή Ενημέρωση
No Result
View All Result
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Φεστιβάλ Ολύμπου
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Καιρός Live
  • Κλιματική Αλλαγή
  • Επικοινωνία
  • Αναγγελία γάμου με ένα κλικ
  • Live οι τιμές καυσίμων
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κατερίνης
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα – Πρώτες βοήθειες
Θετικό Φροντιστήριο
Hondos Center
  Συμβαίνει Τώρα
Δημήτριος Τσαλικάκης – Διοικητής 3ης ΥΠΕ: Δεν υπάρχουν ελλείψεις και δυσλειτουργίες στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης 3 Δεκεμβρίου 2025
Κατερίνη: Σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας για χιονοπτώσεις και παγετό – Σχεδιασμός χειμερινής περιόδου 3 Δεκεμβρίου 2025
Σπύρος Κουλκουδίνας: Να στηρίξουμε γονείς μονογονεϊκών οικογενειών με κίνητρα και αυξημένη μοριοδότηση 3 Δεκεμβρίου 2025
10ο Τουρνουά Μπάσκετ Μέριμνας Παιδιού για Ειδικά και Γενικά Σχολεία – Στο επίκεντρο η συμπερίληψη και η ισότητα στα σχολεία 3 Δεκεμβρίου 2025
Πιερία: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την κακοκαιρία – Έκτακτη σύγκλιση Συντονιστικού – Κόκκινη προειδοποίηση ΕΜΥ 3 Δεκεμβρίου 2025
Next
Prev

Ολύμπιο Βήμα » Επικαιρότητα » Συμβαίνει » Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής

Ολύμπιο ΒήμαΑπόΟλύμπιο Βήμα
24 Σεπτεμβρίου, 2022
Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής

Γνωστός στο Instagram με το account @frommydadsbakery, ο Νίκος Χανδόλιας έχει κάνει το ψωμί «καμβά» πάνω στον οποίο παίζει με χρώματα που εντυπωσιάζουν. Τα ποπ καρβέλια του από προζύμι θυμίζουν μοντέρνους πίνακες ζωγραφικής που θα έκαναν τον Andy Warhol να χειροκροτά!

ADVERTISEMENT

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Επισκεφθείτε το Spiroulina Shop
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT

Το Instagram δεν είναι μόνο πόζα, επίδειξη και γκρίζα διαφήμιση. Είναι επικοινωνία και χώρος δημιουργικών ζυμώσεων. Ένα επιδραστικό μέσο που δίνει την ευκαιρία σε νεαρούς δημιουργούς να ξεδιπλώσουν ευρηματικά το ταλέντο τους και να αναγνωριστούν σε ένα μαζικό κοινό, χωρίς μεσάζοντες, κλίκες, μάνατζερ, γνωριμίες. Από μουσικούς και φωτογράφους, μέχρι story tellers και food lovers, τα Instastories έχουν γίνει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για καλλιτέχνες της διπλανής πόρτας, «ποιητές» του εφήμερου, που κλέβουν τις εντυπώσεις με τις πρωτότυπες ιδέες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νίκος Χανδόλιας, ο οποίος μέσα από τον φούρνο του πατέρα του στην Κατερίνη ξεχώρισε και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της καλλιτεχνικής αρτοποιίας. Οι δημιουργίες του, καρβέλια από προζύμι γεμάτα χρώμα, έκλεψαν τις εντυπώσεις και έγιναν viral. To iefimerida μίλησε με τον διαχειριστή του δημοφιλούς account @frommydadsbakery και μοιραζόμαστε μαζί σας όλα τα μυστικά για το ψωμί, αλλά και το πώς το προζύμι έγινε ξαφνικά τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Η ιδέα της τέχνης του εφήμερου με τα βρώσιμα γλυπτά από ψωμί ενθουσιάζει τον Νίκο Χανδόλια / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη της αρτοπλαστικής, δημιουργώντας έργα τέχνης με το ψωμί;

Η σχέση μου με το ψωμί ουσιαστικά ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια, ασυνείδητα, σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, καθώς ο φούρνος του πατέρα μου υπήρξε σημείο αναφοράς στη ζωή μου. Ωστόσο, πριν από τέσσερα χρόνια δημιούργησα το πρώτο μου πολύχρωμο καρβέλι και πήρα μια συνειδητή απόφαση να ασχοληθώ πιο συστηματικά με την καλλιτεχνική αρτοποιία. Το @frommydadsbakery ξεκίνησε ως ένας φόρος τιμής στον μπαμπά μου, καθώς και ως ένας τρόπος να φέρω μια οικογενειακή παράδοση πιο κοντά στις δικές μου διαστάσεις, συνδυάζοντας την παράδοση με την τέχνη και την επιστήμη, με επίκεντρο πάντα το προζύμι και άλλα φυσικά υλικά. Στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα προσωπικό ημερολόγιο καταγραφής των συνταγών, αλλά και των ιδεών μου, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να δώσω μια διαφορετική γεύση, μυρωδιά και όψη στο ψωμί. Πλέον, το αντιλαμβάνομαι και το χρησιμοποιώ σαν ένα portfolio παρουσίασης καινοτόμων ιδεών που επικεντρώνονται στην καλλιτεχνική αρτοποιία.

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Ζυμωτό ψωμί με κουρκουμά και μπλε σπιρουλίνα / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια στην Κατερίνη; Αφηγηθείτε μας την ιστορία σας.

Ο πατέρας μου ήταν αρτοποιός, ενώ η μαμά και οι γιαγιάδες μου ήταν εξαιρετικές μαγείρισσες, συνθήκες που συνέδεσαν αναπόφευκτα τις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων με το φαγητό, τις μυρωδιές, τη δημιουργία και πιο συγκεκριμένα με το ζυμάρι. Θυμάμαι ακόμα τα αμέτρητα ξενύχτια του πατέρα μου για να ζυμώσει και να φουρνίσει τα αρτοπαρασκευάσματα της επόμενης μέρας. Μία από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις είναι οι «υποχρεωτικές» μεταμεσονύκτιες επισκέψεις στον φούρνο, μετά από ξενύχτι μαζί με τους φίλους μου. Το καλωσόρισμα μάλιστα του πατέρα μου, με γεμιστά κρουασάν και φρεσκοψημένες τυρόπιτες, είναι μια ανάμνηση που θα την κρατάω μέσα μου για πάντα.

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Ζυμωτό ψωμί με λάχανο, κουρκουμά και παντζάρι / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Ποιες μνήμες, βιώματα, εμπειρίες, συναισθήματα έχουν χτίσει τη φιλοσοφία και την οπτική σας; Τι σας εμπνέει;

Βασική πηγή έμπνευσης ήταν και παραμένει ο πατέρας μου, του οποίου την αγάπη για την αρτοποιία αλλά και τη μεθοδικότητα κουβαλάω πάντα μαζί μου. Οι συνταγές μου προκύπτουν από αυτοσχεδιασμούς, από αναμνήσεις, από ταξίδια ή από τα μέρη όπου έζησα. Εμπνέομαι πολύ από τον κόσμο της Τέχνης και της μόδας, αλλά και από θέματα της επικαιρότητας που με αφορούν και με αγγίζουν, όπως η συμπερίληψη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλά άλλα.

Το ψωμί είναι ο καμβάς μου και προσφέρεται για πειραματισμό. Θέλει ωστόσο μεγάλη υπομονή και φροντίδα. Σε μια προσπάθεια να συνδυάσω παραδοσιακές και νέες τεχνικές, δοκιμάζω διαρκώς σύγχρονα υλικά και γεύσεις. Χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα μη συμβατικών συστατικών (όπως χυμούς ή πούδρες βιολογικών φρούτων και λαχανικών) και τεχνοτροπιών, θέλω να διευρύνω τα δημιουργικά όρια του ψησίματος με προζύμι μέσω πειραματισμών, αρωματικών προφίλ και ευρηματικών σχεδιασμών της ζύμης. Αυτό λοιπόν παρουσιάζει ένα τεράστιο δημιουργικό φάσμα πιθανοτήτων, πράγμα που κρατάει το πάθος μου για την αρτοποιία ζωντανό, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί την εμμονή και το ενδιαφέρον μου για την καλλιτεχνική αρτοποιία.

Hondos-InPost
Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Ζυμωτό ψωμί με κακάο, matcha και λευκή σοκολάτα / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Ποια υλικά χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε τα βρώσιμα έργα τέχνης; Επίσης, ποια είναι η διαδικασία παρασκευής; Πόσο χρόνο θέλει το κάθε ψωμί για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα; Περιγράψτε μας τη διαδικασία.

Προσπαθώ να χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά τοπικά φυσικά υλικά για πολλούς λόγους. Πέρα από το ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε εξαιρετικές πρώτες ύλες, η αρτοποιία, η δημιουργική μαγειρική αλλά και η ίδια η τέχνη πρέπει να είναι βιώσιμες, όχι ως μια παροδική μόδα, αλλά ως φιλοσοφία ζωής. Προσπαθώ λοιπόν με τον τρόπο μου οι δημιουργίες μου να έχουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο αποτύπωμα CO2.

Όσον αφορά στα ψωμιά και στη διαδικασία παρασκευής τους, όλα εξαρτώνται από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η υλοποίηση μιας ιδέας από το χαρτί στην πράξη απαιτεί αρκετή έρευνα, μελέτη αλλά και δοκιμές. Η ωρίμανση της ζύμης σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 12 έως 72 ώρες.

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Προζύμι φυλλο-τυρόπιτα εμπλουτισμένο με μελάνι καλαμαριού, μπλε σπιρουλίνα, κουρκουμά και μωβ καρότο / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Πώς νιώθετε βλέποντας κάποιον να τρώει ένα έργο σας; Πώς είναι να δημιουργείς ένα γλυπτό που έχει τόσο μικρή ημερομηνία λήξης;

Το εφήμερο στην τέχνη, οποιασδήποτε μορφής, με ενθουσιάζει. Ας μου επιτραπεί η αναλογία της καλλιτεχνικής αρτοποιίας με την τέχνη του χορού και του θεάτρου. Κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο αποτελεί το εφήμερο και η απελευθέρωση που προσφέρει, όπως η συμβολική, στιγμιαία εντύπωση που μπορεί να αφήσει το ανοιγοκλείσιμο του ματιού ή μια μπουκιά φαγητό. Η ιδέα του να κόβεις ένα καρβέλι ψωμί το οποίο φαινομενικά μοιάζει μ’ όλα τα άλλα, και εντός του ανακαλύπτεις έναν κόσμο με χρώματα, πάτερν, γεύσεις, μυρωδιές ή ακόμα και με «κρυφά» μηνύματα -όλα με φυσικά υλικά και απολύτως βρώσιμα-, είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίζω να πειραματίζομαι και να δημιουργώ.

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Ψωμί με προζύμι με στροβιλισμό ενεργού άνθρακα / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Ελπίζω λοιπόν, με τον τρόπο μου, να βάλω ένα μικρό λιθαράκι για να αναδειχθεί η τέχνη του ψωμιού, η οποία, σε συνδυασμό με τα υλικά από τα οποία φτιάχνεται, τη στιγμή εκείνη στην οποία καταναλώνεται, δημιουργεί ένα μοναδικό στιγμιότυπο στον χρόνο, που θα συνεχίσει να υπάρχει μονάχα στις κοινές αναμνήσεις των ανθρώπων που μοιράζονται εκείνη την ώρα το ψωμί.

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Ψωμί σάντουιτς με προζύμι με μπλε σπιρουλίνα, matcha, σπανάκι, παντζάρι και τσάι λουλουδιών / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Τι σημαίνει το ψωμί για τον άνθρωπο της Μεσογείου; Είναι η καρδιά της μεσογειακής κουλτούρας;

Το ψωμί έχει αρχαίες ρίζες και αποτελεί βασικό στοιχείο πολλών πολιτισμών και διαιτών ανά τον κόσμο, από τις ακμάζουσες μητροπόλεις έως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οπότε, ναι, το ψωμί είναι και στην καρδιά της μεσογειακής κουλτούρας και ο λόγος είναι απλός: το ψωμί είναι ένα πλήρες, υγιεινό και απαραίτητο αγαθό, τόσο μόνο του όσο και ως συμπλήρωμα άλλων τροφών. Το ψωμί με προζύμι προσφέρει διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Ζυμωτό ψωμί με μπλε σπιρουλίνα, ραβέντι και λάχανο / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Παράλληλα με τη θρεπτική αξία του ψωμιού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παράδοση, κυρίως στη Μεσόγειο, διατηρείται με τη συγκέντρωση γύρω από ένα τραπέζι, μέσω μιας οικείας ατμόσφαιρας και μιας πληθώρας αισθήσεων. Επίσης, το ψωμί προάγει και διατηρεί κοινωνικο-πολιτιστικές συνήθειες, δημιουργεί δεσμούς και αναμνήσεις, ενώ προασπίζει την υγεία και την απόλαυση ενός καλού γεύματος – στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται πάντοτε το ψωμί.

Από όλες τις προσλαμβάνουσες που έχετε από τα ταξίδια σας σχετικά με το ψωμί, ποια είναι τα μέρη του κόσμου, οι δημιουργοί, οι φούρνοι, που ξεχωρίζετε; Πού έχετε δοκιμάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα πιο νόστιμα ψωμιά;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο μέρος ή κατάστημα. Η εμπειρία του ψωμιού, αλλά και του φαγητού γενικά, είναι κάτι που συμπεριλαμβάνει όλες τις αισθήσεις, οπότε σίγουρα το μέρος και η διάθεση επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γευόμαστε το φαγητό. Από τους ευφάνταστους φούρνους της Καλιφόρνιας, στα τρομερά micro-bakeries του Λονδίνου, στους γραφικούς παραδοσιακούς φούρνους της Ιταλίας, και στους πιο σύγχρονους φούρνους της Αθήνας, ο κάθε αρτοποιός ενσταλάζει μέρος της δημιουργικότητάς του, χρησιμοποιώντας υλικά και συνταγές που κάνουν το κάθε ψωμί μοναδικό.

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Ζυμωτό ψωμί με ντομάτα, κουρκουμά και κόκκινο κρεμμύδι / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας και τι θα θέλατε ιδανικά να πετύχετε μέσα από αυτή την ενασχόλησή σας με το ψωμί;

Ο στόχος μου είναι να καταφέρω να δημιουργήσω έναν χώρο στον οποίο αφενός να εξυψώνεται το ψωμί από ένα φαινομενικά ταπεινό τρόφιμο ως το απόγειο των δυνατοτήτων του, και αφετέρου να μπορώ να δημιουργώ και να προμηθεύω αρτοπαρασκευάσματα ως μια μορφή τέχνης που αγγίζει και τις πέντε αισθήσεις. Μέχρι αυτό να υλοποιηθεί, θα συνεχίσω να δημιουργώ και να παρουσιάζω τις ιδέες μου στο @frommydadsbakery, καθώς επίσης και να μετουσιώνω κάποιες από αυτές σε απτή, βρώσιμη μορφή μέσω διάφορων pop ups και events.

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Ζυμωτό ψωμί με ενεργό κάρβουνο, μπλε σπιρουλίνα και ροζ πιτάγια / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Γιατί το ψωμί και ειδικά το προζύμι έχουν γίνει τόσο μεγάλη τάση τα τελευταία χρόνια στις μητροπόλεις της Ευρώπης; Πώς έγινε τόσο σημαντικό κεφάλαιο της γαστρονομίας το ψωμί και μετατράπηκαν οι φούρνοι σε gourmet meeting points;

Το ψωμί με προζύμι έχει πολλά θρεπτικά οφέλη για την υγεία σε σχέση με τα σύγχρονα εμπορικά αντίστοιχα του ψωμιού με βιομηχανική μαγιά. Κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας ωρίμανσης, τα βακτήρια που υπάρχουν στο προζύμι (συνήθως είδη γαλακτοβάκιλλων) τρέφονται με υδατάνθρακες της ζύμης, παράγοντας υποπροϊόντα όπως γαλακτικό και οξικό οξύ. Αυτή η οξύτητα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός εύπεπτου ψωμιού με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και με πλουσιότερο θρεπτικό φορτίο.

Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό με το slow food movement, τη γενικότερη στροφή του κόσμου προς πιο υγιεινά και θρεπτικά φαγητά και την επιτυχία των πρώτων σύγχρονων sourdough bakeries στο Σαν Φρανσίσκο, έχουν επιφέρει στην εδραίωση του προζυμιού ως τη νέα μεγάλη τάση στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Παράλληλα, οι βιομηχανίες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο μιας συνεχούς εξέλιξης προς έναν κόσμο όπου το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα εξερευνούν νέες μορφές, νέες τεχνολογίες και νέες τάσεις που τα καθιστούν περισσότερο «γκουρμέ».

Χάρη στον πλέον πιο καθιστικό τρόπο ζωής και στην επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένα «νέο κύμα» αρτοποιίας ξέσπασε στο Διαδίκτυο, ενισχύοντας τις διασταυρωμένες «μολύνσεις» μεταξύ συνταγών από διάφορες περιοχές που κάποτε ήταν αυστηρά οριοθετημένες. Βλέπουμε, έτσι, πολλούς σεφ (και στον ελληνικό χώρο) που έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για το ψωμί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ζαχαροπλάστες. Έτσι, η δεξιοτεχνία γύρω από ένα απλό καθημερινό φαγητό όπως το ψωμί -συνώνυμη με την αργή ωρίμανση και με συνταγές ικανές να καινοτομήσουν την παράδοση- ερμηνεύεται εκ νέου με μια πιο «γκουρμέ» προοπτική.

Τέχνη στο ψωμί – Ο Νίκος Χανδόλιας, γιος αρτοποιού από την Κατερίνη, έχει κάνει το ψωμί «καμβά» που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Τσουρέκι με προζύμι εμπλουτισμένο με matcha και raspberries / Φωτογραφία: Νίκος Χανδόλιας @frommydadsbakery

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να φτιάξει το δικό του ψωμί στο σπίτι; Ποια είναι τα μυστικά για homemade αρτοποιία;

Για ένα καλό αποτέλεσμα θέλει πολλές δοκιμές, πολλές προσαρμογές, πολλή παρατηρητικότητα και υπομονή. Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξεις ένα δυνατό προζύμι το οποίο το τρέφεις σωστά και με προγραμματισμό, και στη συνέχεια παρακολουθείς τη συμπεριφορά του σε καθημερινή βάση. Το ζύμωμα με προζύμι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάθε φορά που ζυμώνεις με το προζύμι βρίσκεσαι μπροστά σε μια σχεδόν καινούργια εμπειρία, καθώς το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζεται από τον καιρό, τη θερμοκρασία και την υγρασία. Οπότε, δεν αρκεί μια καλή συνταγή, απαιτείται επίσης πολύ διάβασμα, αρκετή εμπειρία (που αποκτάς μέσω των συνεχών δοκιμών) και ενσυναίσθηση.



Μεθοδικό-Μεταίχμιο
Πηγή: iefimerida.gr
Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Δημιουργός περιεχομένου στο olympiobima.gr.
Καθημερινή Ενημέρωση για τοπικές ειδήσεις, με άρθρα - απόψεις, για την πολιτική, την οικονομία, τα αθλητικά, τον πολιτισμό, τον καιρό.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Πληροφορίες για το Ολύμπιο Βήμα
Επικοινωνία

Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα

Μείνετε ενημερωμένοι με αξιόπιστες ειδήσεις από την Κατερίνη, την Πιερία, την Ελλάδα και τον κόσμο, καθημερινά στο olympiobima.gr.

Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε μας στο Google News
Προηγούμενο Άρθρο

Γεωργαντάς από Ελασσόνα: Η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους θα συνδεθεί με τον αριθμό ζώων και την πραγματική παραγωγή

Επόμενο Άρθρο

Ενίσχυση Βιβλιοθήκης του 1ου Δημοτικού Σχολείου

Σχετικά άρθρα

Κατερίνη: Σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας για χιονοπτώσεις και παγετό – Σχεδιασμός χειμερινής περιόδου
Κατερίνη

Κατερίνη: Σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας για χιονοπτώσεις και παγετό – Σχεδιασμός χειμερινής περιόδου

3 Δεκεμβρίου 2025
Εντείνονται οι ασφαλτοστρώσεις στην Κατερίνη – Αυτοψία Ντούμου στις παρεμβάσεις αναβάθμισης
Κατερίνη

Εντείνονται οι ασφαλτοστρώσεις στην Κατερίνη – Αυτοψία Ντούμου στις παρεμβάσεις αναβάθμισης

3 Δεκεμβρίου 2025
Αυτόματο προσχέδιο
Κατερίνη

Κατερίνη: Σε πραγματικό χρόνο οι θέσεις στάθμευσης μέσω της εφαρμογής Novoville

3 Δεκεμβρίου 2025
Σαν Σήμερα, Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025: Ιστορικά γεγονότα και εορτολόγιο της ημέρας
Θέματα

Σαν Σήμερα, Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025: Ιστορικά γεγονότα και εορτολόγιο της ημέρας

3 Δεκεμβρίου 2025
Η Κλαυδία ανοίγει το Πάρκο των Χρωμάτων στις 6 Δεκεμβρίου
Εκδηλώσεις

Το Πάρκο των Χρωμάτων: Λαμπερή έναρξη με την Κλαυδία το Σάββατο 06/12 – «Theo Fokas & Fay Milioti» την Κυριακή 07/12

2 Δεκεμβρίου 2025
O Πελέ της Ελλάδος – Πολυχρόνης – Πόλης Φουλίδης – Πρόταση Ονοματοδοσίας
Αθλητικά

O Πελέ της Ελλάδος – Πολυχρόνης – Πόλης Φουλίδης – Πρόταση Ονοματοδοσίας

2 Δεκεμβρίου 2025
ADVERTISEMENT

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
Επισκεφθείτε το Spiroulina Shop
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΙΤΩΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ


Σχάρα & Λεμόνι

Επιδοτούμενα Πρόγραμματα
Επιδοτούμενα Πρόγραμματα



Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange

Σχολή Διαιτησίας Πιερίας 2025

Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
ADVERTISEMENT

Επιλογές

Ερμής Εξοχής – Αστέρας Καρδίτσας: Νίκη και μόνο νίκη

Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας: Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βουλευτής Κ. Δελβερούδης: Ψηφιακή Επιτήρηση με το πρόσχημα της Οδικής Ασφάλειας

Θεατρική παράσταση «Ζουν ανάμεσά μας» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης

Φαρμακεία σε Κατερίνη και Πιερία: Εφημερεύοντα και Ανοιχτά Φαρμακεία για σήμερα 28/11/2025

Μη χάσετε

Δημήτριος Τσαλικάκης – Διοικητής 3ης ΥΠΕ: Δεν υπάρχουν ελλείψεις και δυσλειτουργίες στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

Κατερίνη: Σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας για χιονοπτώσεις και παγετό – Σχεδιασμός χειμερινής περιόδου

Σπύρος Κουλκουδίνας: Να στηρίξουμε γονείς μονογονεϊκών οικογενειών με κίνητρα και αυξημένη μοριοδότηση

10ο Τουρνουά Μπάσκετ Μέριμνας Παιδιού για Ειδικά και Γενικά Σχολεία – Στο επίκεντρο η συμπερίληψη και η ισότητα στα σχολεία

Πιερία: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την κακοκαιρία – Έκτακτη σύγκλιση Συντονιστικού – Κόκκινη προειδοποίηση ΕΜΥ

Αγγελίες

Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε., Βιομηχανία Ζωοτροφών Κατερίνης, αναζητά Υπάλληλο Τιμολόγησης 

Η εταιρεία «ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ», εργοστάσιο παραγωγής σαλατών, ζητάει βοηθό Παραγωγής

ΖΗΤΕΙΤΑΙ  άτομο που  να γνωρίζει  γραφιστική  για  σελιδοποίηση  εφημερίδων

Ενοικιάζεται, στην Κατερίνη, διαμέρισμα 64 τ.μ ισόγειο υπερυψωμένο

Από Γνωστή Εταιρεία Τροφίμων ζητείται οδηγός με εμπειρία στη διανομή και διεκπεραίωση παραγγελιών

Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα

Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα
Γιώργος Πιπερόπουλος
Μπλόκα Αγροτών και Κυβέρνηση: «Επικοινωνώ Άρα…Υπάρχω;»      
Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα
Θόδωρος Δημητριάδης
Προδιαβητικός 
Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα
Απόστολος Παπαδημητρίου (Μακρυγιάννης)
Σύναξη χριστιανών ηγετών στη Νίκαια
Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα
Αντώνης Κάλφας
Ο ιστορικός συνοικισμός των Ευαγγελικών της Κατερίνης μέσα από...

Διαβάστε ακόμη...

Προδιαβητικός 
Άρθρα - Απόψεις

Προδιαβητικός 

3 Δεκεμβρίου 2025
Επιμελητήριο Πιερίας: Ενημερωτική εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης
Υγεία

Επιμελητήριο Πιερίας: Ενημερωτική εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

3 Δεκεμβρίου 2025
Βουλευτής Κ. Δελβερούδης: Ψηφιακή Επιτήρηση με το πρόσχημα της Οδικής Ασφάλειας
Δελτία Τύπου

Βουλευτής Κ. Δελβερούδης: Ψηφιακή Επιτήρηση με το πρόσχημα της Οδικής Ασφάλειας

3 Δεκεμβρίου 2025
Ενίσχυση Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης: Επιστολή Μαυρίδου για προσωπικό και εξοπλισμό
Δελτία Τύπου

Σοφία Μαυρίδου: Υψηλό το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που προσφέρει στους πολίτες τo Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης  

3 Δεκεμβρίου 2025
«Χειμωνιάτικες Ψηφίδες Πολιτισμού» του ΟΡ.ΦΕ.Ο.
Εκδηλώσεις

«Χειμωνιάτικες Ψηφίδες Πολιτισμού» του ΟΡ.ΦΕ.Ο.

3 Δεκεμβρίου 2025
Η Ελληνική Γλώσσα ως συντελεστής ήπιας ισχύος και μέσο επιρροής για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας
Άρθρα - Απόψεις

Η Ελληνική Γλώσσα ως συντελεστής ήπιας ισχύος και μέσο επιρροής για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας

3 Δεκεμβρίου 2025

Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα: Καθημερινή Ενημέρωση


© 2025 Ολύμπιο Βήμα
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
E-mail: info@olympiobima.gr
Ιδιοκτήτης: Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Σύνταξης: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Διαχειριστής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Δικαιούχος του Ονόματος Τομέα - Domain Name:
Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.

Καθημερινή ενημέρωση με τοπικές ειδήσεις, νέα και άρθρα.

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πρωτοσέλιδα της Εφημερίδας
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης
  • SiteMap

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media


  • Κατερίνη
  • Δίον – Όλυμπος
  • Όλυμπος
  • Πύδνα – Κολινδρός
  • Φεστιβάλ Ολύμπου
  • Πιερία
  • Εκδηλώσεις
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
No Result
View All Result
ΒΗΜΑ...τίζοντας
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Φεστιβάλ Ολύμπου
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Καιρός Live
  • Κλιματική Αλλαγή
  • Επικοινωνία
  • Αναγγελία γάμου με ένα κλικ
  • Live οι τιμές καυσίμων
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κατερίνης
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα – Πρώτες βοήθειες

© 2024 Ολύμπιο Βήμα Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε. Βότση 18, 601 00, Κατερίνη Τηλ. 23510 33633 Α.Φ.Μ.: 094329106 Δ.Ο.Υ. Κατερίνης E-mail: info@olympiobima.gr
No Result
View All Result
ΒΗΜΑ...τίζοντας
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Φεστιβάλ Ολύμπου
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Καιρός Live
  • Κλιματική Αλλαγή
  • Επικοινωνία
  • Αναγγελία γάμου με ένα κλικ
  • Live οι τιμές καυσίμων
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κατερίνης
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα – Πρώτες βοήθειες

© 2024 Ολύμπιο Βήμα Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε. Βότση 18, 601 00, Κατερίνη Τηλ. 23510 33633 Α.Φ.Μ.: 094329106 Δ.Ο.Υ. Κατερίνης E-mail: info@olympiobima.gr