Στην πατρίδα του πράσινου χρυσού της Πιερίας στην Νέα Έφεσο έλαβε χώρα την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείο η 1η Γιορτή Ακτινίδιου με επιτυχία και με την παρουσία μικρών και μεγάλων που δοκίμασαν γεύσεις φτιαγμένες από ακτινίδιο ως βασικό υλικό και διασκέδασαν υπό τους ήχους της μουσικής και των δραστηριοτήτων.
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, με δράσεις για παιδιά και πικ νικ οι οποίες συνεχίστηκαν με ανιματέρ, μουσική από DJ και παρουσίαση χορευτικών από τις μπαλαρίνες της σχολής χορού «Χοροθέατρο Ολύμπου».
Στην σκιά του Ολύμπου έρχεται αυτή η νέα γιορτή να καθιερωθεί, μια διοργάνωση της αντιδημαρχίας τουρισμού του Δήμου Δίου Ολύμπου, που εντάσσεται στις τριήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον πρωτογενή τομέα με στόχο να καταστήσει το φρούτο αγαπητό στους καταναλωτές και ιδιαίτερα στα παιδιά, όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Γερολιόλιος, Δήμαρχος Δίον Ολύμπου.
Η καλλιέργεια με ακτινίδιο στην Ελλάδα ξεκίνησε από την κοινότητα της Νέας Εφέσου.
Στον δήμο καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρέμματα και παράγονται γύρω στους 60.000- 70.000 τόνους σε ένα σύνολο 300.000 τόνων που παράγονται στην χώρα. Το ακτινίδιο αντικατέστησε την παραδοσιακή καπνοκαλλιέργεια. Ωστόσο, εντατική καλλιέργεια παρατηρείται τα τελευταία 15-20 χρόνια.
Δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας, αλλά και ποιότητας όπως λέει ο κ. Γερολιόλιος, αναφερόμενος στον πράσινο χρυσό του τόπου.
Κατά την διάρκεια της «1ης Γιορτής Ακτινιδίου» τιμήθηκε Νικόλαος Τσιλακόπουλος, πρώτος παραγωγός ακτινιδίου στην Ελλάδα, που εισήγαγε το φρούτο στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τη Γαλλία, δημιουργώντας το πρώτο κτήμα ακτινιδίου, έκτασης 3,5 στρεμμάτων.
Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Γερολίολιος παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον Κωνσταντίνο Τσιλακόπουλο, γιο του αείμνηστου Νικόλαου Τσιλακόπουλου. Το βιογραφικό και έργο του Νικόλαου Τσιλακόπουλου παρουσίασε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Νέας Εφέσου, Νικόλαος Μπικιαρόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η αντιδήμαρχος Παιδείας & Τουρισμού, Σοφία Ζουρζούρα.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος και Σπύρος Κουλκουδίνας, καθώς και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νέας Εφέσου, Δημήτρης Κατιρτζής.
Στις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του ακτινιδίου αναφέρθηκε η κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος Μαίρη Κουτσουπιά. Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Νέας Εφέσου και των πολιτιστικών συλλόγων «Πίερες» Κονταριώτισσας, «Όλυμπος» Καρίτσας, Εντοπίων Νέας Εφέσου «Το Στουπί» και Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος» προσέφεραν χειροποίητες μαρμελάδες, λικέρ, και ντελικάτες γεύσεις με βάση το ακτινίδιο, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονταν στις αναμμένες εστίες χύτρες, όπου προετοιμάζονταν συνταγές που είχαν την ευκαιρία να γευτούν όσοι επισκέφτηκαν την εκδήλωση.
Στη γιορτή συμμετείχαν επίσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δίου-Ολύμπου «Dion Fruits», o Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρίτσας, οι εταιρείες Μανώσης «Ακτινίδια Ζευς», Tokas Olymp Fruits και το Εργαστήρι των Πιερίδων.
Το ακτινίδιο θεωρείται φρούτο, όπως η ντομάτα, αλλά είναι και λαχανικό, αφού μπορεί να μαγειρευτεί. Μαρμελάδα για άλειμμα, αλλά και μαρινάδα για κρέατα, ειδικά στο κοτόπουλο αλά κρέμ, κομμένο σε κυβάκια, ενώ ξεχωρίζουν οι συνδυασμοί με τυριά, που εμπλουτίζουν την καθημερινή διατροφή.

















































