Μαγειρεμένο στις ταβέρνες εννοείται ότι θα είναι πιο «αλμυρό». Ακριβός πωλείται και ο παραδοσιακός χαλβάς, που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των νοικοκυριών. Οι κλασικές γεύσεις, όπως βανίλια, αμύγδαλο και κακάο, διατηρούν την τιμή τους περίπου στα 12 ευρώ το κιλό, ενώ οι πιο ιδιαίτερες εκδοχές, όπως με κουβερτούρα και κράνμπερι, φτάνουν τα 13 ευρώ.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Αφού δεν κάνει να τρώμε ψάρι στη νηστεία γιατί τρώμε χταπόδι, μύδια, σουπιές και καλαμάρια;
Ρωτούν επίμονα αυτές τις μέρες τα παιδιά καθώς αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποια απαγόρευση ενόψει Πάσχα.
Η απάντηση είναι απλή και έχει τις ρίζες της στο ιουδαιοχριστιανικό – και μετέπειτα το βυζαντινό μας – παρελθόν. Το χταπόδι, όπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά, δεν έχουν αίμα. Η κατανάλωση κρεάτων με το αίμα τους υπήρξε ανέκαθεν ταμπού για τους Εβραίους.
Για τους χριστιανούς, αυτές οι τροφές απαγορεύτηκαν πολύ αργότερα και συγκεκριμένα με την 58η Νεαρά του βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντος του ΣΤ’.
Έτσι μέχρι σήμερα, όταν νηστεύουμε, αποφεύγουμε τις τροφές που έχουν αίμα. Και φυσικά, αποφεύγουμε τα ψάρια, επειδή έχουν αίμα.




























