Για την κατάσταση που επικρατεί φέτος, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Αναστάσιο Δραγάνη, Πρόεδρο του Σωματείου Μυδοκαλλιεργητών της Πιερίας. Όπως μας ενημέρωσε, η φετινή παραγωγή μετά βίας αγγίζει το 15% της συνηθισμένης ετήσιας απόδοσης –με παραγωγή κοντά στους 1.500 τόνους- ενώ οι καλλιεργητές καλούνται να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις χωρίς ουσιαστική στήριξη από τον ασφαλιστικό φορέα ΕΛΓΑ. Ο λόγος, όπως εξήγησε ο κ. Δραγάνης, είναι ότι η υπερθέρμανση των θαλάσσιων υδάτων που οδήγησε στην απώλεια της παραγωγής δεν περιλαμβάνεται στους προβλεπόμενους ασφαλιστικούς κινδύνους.
Παρά τη δυσκολία, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με αρμόδιους φορείς και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης «De minimis». Πρόκειται για επιχορήγηση ύψους περίπου 670 ευρώ ανά στρέμμα παραγωγικής καλλιέργειας, με ανώτατο ποσό τις 30.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Εφόσον εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται από τους μυδοκαλλιεργητές κρατική ενίσχυση από το 2022, λόγω των περιορισμών του κανονισμού που απαιτεί παρέλευση τριετίας.
Η επίσημη επιβεβαίωση της χορήγησης της ενίσχυσης αναμένεται εντός των επόμενων 20-30 ημερών. Αν και κάποια διοικητικά/γραφειοκρατικά ζητήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω των συνθηκών της επικαιρότητας, έχουν προκαλέσει μικρές καθυστερήσεις, ο κ. Δραγάνης μας μεταβιβάζει τη θετική στάση του Υπουργού στην επιτάχυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ανησυχεί τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές, το πρόγραμμα αρωγής θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις ή αλλαγές.
Οι παραγωγοί, αν και συγκρατημένα αισιόδοξοι, εκφράζουν την ελπίδα η ενίσχυση να έχει καταβληθεί εντός του Αυγούστου, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό βάρος μιας ακόμα χρονιάς με σχεδόν μηδενική απόδοση. Όπως όλα δείχνουν, ελληνικά μύδια σε ικανοποιητική ποσότητα θα έχουμε και πάλι το καλοκαίρι του 2026.































