Η κυβέρνηση επιχειρεί νέο άνοιγμα στους αγρότες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση για διάλογο, αυτή τη φορά όμως με συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους συνεργάτες του να καταστήσουν σαφές ότι η κυβέρνηση παραμένει διαθέσιμη για συζήτηση, αρκεί να υπάρξει οργανωμένη και καθορισμένη εκπροσώπηση. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο Action 24, οι αγρότες θα πρέπει να ορίσουν συγκεκριμένη επιτροπή ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.
Ποιες θα είναι οι συνθέσεις της συνάντησης
Το βασικό ερώτημα που τίθεται αφορά τη σύνθεση της επιτροπής των αγροτών και το ποιοι θα συμμετάσχουν από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, όσο πιο αντιπροσωπευτική είναι η εκπροσώπηση των αγροτών, τόσο υψηλότερο θα είναι και το κυβερνητικό επίπεδο συμμετοχής. Το ελάχιστο σχήμα περιλαμβάνει τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα. Εφόσον κριθεί ότι η επιτροπή των αγροτών ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τότε στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός.
Μαρινάκης: Διάλογος ναι, υπερβολές όχι
Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα και ρεαλιστικά αιτήματα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δίνει όσα αντέχει η οικονομία, χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναλάβει τα σφάλματα δεκαετιών όπου δινόταν περισσότερα από τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ ανέφερε πως «καμία άλλη κυβέρνηση δεν έλυσε το ζήτημα του ρεύματος όπως η δική μας».
Παράλληλα, επανέλαβε το «ναι στον διάλογο» και την εξέταση δίκαιων αιτημάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γίνεται αποδεκτή η παρεμπόδιση της κοινωνικής λειτουργίας και η ταλαιπωρία των πολιτών. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να παρεμβαίνει όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των πολλών.
Σκληρή κριτική για τα επεισόδια στις κινητοποιήσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε με έντονο τρόπο περιστατικά βίας που σημειώθηκαν σε ορισμένες κινητοποιήσεις, αναφέροντας ότι «όσοι χτυπούν ανθρώπους στο κεφάλι και καταστρέφουν περιπολικά δεν ανήκουν στο υγιές κομμάτι του πρωτογενούς τομέα». Τους χαρακτήρισε «τραμπούκους και εγκληματίες» που πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση «χαϊδεύει τα αυτιά» και αποφεύγει να πάρει σαφή θέση.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανεκδιήγητες» ορισμένες πολιτικές τοποθετήσεις που επιχειρούν να μετατρέψουν το θέμα σε αντιπαράθεση περί «εγκληματικών οργανώσεων», κάνοντας λόγο για «πύρινο λαϊκισμό».
Τι απαντά η κυβέρνηση για τις πληρωμές των αγροτών
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ για πληρωμές αγροτών που δεν ολοκληρώθηκαν, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι. Υπογράμμισε ότι το κράτος δεν πρόκειται να καταβάλει χρήματα σε όσους δεν τα δικαιούνται και ότι στο τέλος οι «υγιείς αγρότες» θα λάβουν περισσότερα, αφού θα περιοριστούν οι αδικαιολόγητες πληρωμές. Όπως είπε, τα αποτελέσματα των ελέγχων θα οριστικοποιηθούν μέσα στον μήνα ώστε να πληρωθούν οι υπόλοιποι δικαιούχοι.
Πηγή: protothema.gr





























