Παρασκευή 30 Οκτ 2020 0:38      

Ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μπορεί η κακοκαιρία την περασμένη εβδομάδα να ταλαιπώρησε για άλλη μια φορά αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα, όμως, με όλες τις μετεωρολογικές προβλέψεις τις επόμενες μέρες από το Σάββατο και ιδιαίτερα από την Κυριακή θα έχουμε πολύ ψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 30 βαθμούς, που θα θυμίζουν καλοκαίρι και συνθήκες καύσωνα!

Το Σάββατο και ειδικά το τριήμερο Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη ο υδράργυρος θα ξεπεράσει 35 βαθμούς Κελσίου.

Το φαινόμενο οφείλεται σε μια αριστερόστροφη περιδίνηση ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στη Γαλλία, που θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα φτάσει μέχρι τη νότια Ιταλία, και θα προκαλέσει στην περιοχή μας νότιους πολύ θερμούς ανέμους από τη βόρεια Αφρική πιθανό με μεταφορά και σκόνης.

Να μη ξεχνάμε ότι παρόμοια καιρικά φαινόμενα, δηλαδή ζέστης μέσα στον Οκτώβριο, δίνουν στο τέλος αυτού του μήνα, συνήθως στις 26 Οκτωβρίου του Αη-Δημήτρη, το λεγόμενο «Μικρό Καλοκαιράκι».

Είναι η εποχή που τα ρόδια παίρνουν εκείνο το εντυπωσιακό ροδοκόκκινο χρώμα και τα κυδώνια το χρυσοκίτρινο. Που ωριμάζουν τα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια και μανταρίνια, και παίρνουν τα «ζάχαρα» και τους χυμούς τους τα ακτινίδια πριν από την συγκομιδή στο τέλος Οκτωβρίου.

Επομένως, να ξαναφορέσουμε τα καλοκαιρινά και να ετοιμαζόμαστε για παραλίες και δροσερές βουτιές στη θάλασσα!

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top