Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της ελληνικής αλιείας, και συγκεκριμένα της μυδοκαλλιέργειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο επίσκεψης, των πέντε Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Πιερία, και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Κίτρους, σήμερα Τετάρτη 26-02-2025.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας αποτελούσαν, οι Σάκης Αρναούτογλου, ως επικεφαλής της αποστολής, ο Φρέντης Μπελέρης, η Isabelle Le Callennec ( Γαλλία), o Nicolás González Casares (Ισπανία), και o Ton Diepeveen (Ολλανδία).
α μέλη της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποδέχθηκαν στο λιμάνι του Κίτρους, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, Χρήστος Κομπατσιάρης, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Κωνσταντίνος Πίτσιας, ο Διοικητής του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης, Πλωτάρχης Θεμιστοκλής Αδαμίδης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας Αναστάσιος Δραγάνης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Πύδνας-Κολινδρου Γαβριήλ Αμανατίδης, η Αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, Μαρία Ναβροζίδου. Παραβρέθηκε επίσης εκπρόσωπος του Δημάρχου Δίου Ολύμπου κ. Γερολιόλιου, εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Μπαραλιάκου, ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. Βασίλης Μιχαηλίδης, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικοί φορείς.
Στόχος της επίσκεψης ήταν να συλλέξουν πληροφορίες προκείμενου να μπορέσει η Ε.Ε. να αναπτύξει πολιτικές ικανές, να ενδυναμώσουν τους παραγωγούς, να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων και να ενισχύσουν τη θέση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Ο Ευρωβουλευτής Φρέντη Μπελέρης ευχαρίστησε τον συνάδερφο του στο Ευρωκοινοβούλιο Σάκη Αρναούτογλου για αυτήν τη πρωτοβουλία επίσκεψης του κλιμακίου στην Πιερία για να ενημερωθεί για το μείζον θέμα και την πρωτόγνωρη εμπειρία για τον ίδιο.
Ο Ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε: Ηρθαμε εδώ για να δούμε από κοντά το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας. Τόνισε ότι είναι σοκαρισμένοι οι Ευρωβουλευτές και θα κάνουν ότι περνάει από τα χέρια τους για να ακουστεί στις Βρυξέλες με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να περάσει από γενιά σε γενιά αυτή η παράδοση και να κρατηθεί ζωντανή.
Ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τους ευχαρίστησαν όλους που τίμησαν με την παρουσία τους τη Βόρεια Πιερία και άκουσαν το σημαντικό πρόβλημα των μυδοκαλιεργητών της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Πίτσιας
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Κωνσταντίνος Πίτσιας, ενδεικτικό της δυναμικής της μυδοκαλλιέργειας είναι το γεγονός πως 12 χιλιάδες τόνοι, παράγονται στην Πιερία όταν σε όλη τη χώρα είναι περίπου 20 χιλιάδες. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σπουδαιότητα και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην παραγωγή της μυδοκαλλιέργειας και είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης. Το Επιμελητήριο Πιερίας είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια για τη στήριξη των επαγγελματιών. Με τη συνεργασία όλων, πρέπει να βρούμε τους τρόπους έγκαιρης αποζημίωσης από την Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ως αιτία αποζημίωσης και παράλληλα να εστιάζουμε στην προστασία της παραγωγής από τις αλλαγές των θαλασσών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Πιερίας Μακρυγιάλου Αναστάσιος Δραγάνης, ανέφερε στους Ευρωβουλευτές την ζημιά των παραγωγών που αγγίζει το 80-85% που προήλθε στα μεγάλα μύδια τις προηγούμενες χρονιές λόγω των κλιματικών αλλαγών.
«Όπως τόνισε η καταστροφή που υπέστησαν από τις αρχές Αυγούστου του 2024 και μετά οι μυδοκαλλιεργητές οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να πουλήσουν μέχρι τότε την παραγωγή τους κυμαίνεται από 80-100%. Η παραγωγή ξεκινά την περίοδο του Πάσχα και της νηστείας και κάποια μυδοτροφεία είχαν προλάβει να πουλήσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο στο γόνο, που αφορά την παραγωγή της επόμενης χρονιάς, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για όλους.
Οι καλλιέργειες ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, ενώ φέτος παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 32 βαθμούς στα νερά του Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα, όπως επισήμαναν οι καλλιεργητές, να χαθεί όχι μόνο η παραγωγή αλλά και ο γόνος για την επόμενη περίοδο.
Επισημαίνεται ότι η ελληνική παραγωγή μυδιών γίνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στο Θερμαϊκό Κόλπο, (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία), ενώ το παραγόμενο προϊόν είναι αναγνωρισμένης υψηλής ποιότητας και κατά 90% εξάγεται σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία».






















































