Μια νέα γιορτή, η Γιορτή Ακτινίδιου, έρχεται να καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Κατερίνης και συγκεκριμένα στη Γανόχωρα, και να γίνεται θεσμός.
Έτσι λοιπόν το διήμερο Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η νέα αυτή γιορτή, μια διοργάνωση του Δήμου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Θωμά Αναστασιάδη, με την υποστήριξη και συνεργασία του Μορφωτικού Συλλόγου Γανόχωρας «ΘΡΑΚΙΚΟΣ».
Η 1η Γιορτή Ακτινιδίου, είναι προσανατολισμένη στην πρωτογενή παραγωγή και για πρώτη φορά επικεντρωμένη στην καλλιέργεια του ακτινιδίου, και πραγματοποιήθηκε στη Γανόχωρα, τόπο – πρωταγωνιστή για το δημοφιλές προϊόν, τόσο σε ό, τι αφορά την ποσότητα όσο και την ποιότητα. Το ακτινίδιο, τοπικό προϊόν – συνυφασμένο με την αγροτική παραγωγή της Κατερίνης και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο ξεχωρίζει για τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του έφερε στο προσκήνιο αυτή η γιορτή.
Την πρώτη ημέρα η γιορτή ακτινίδιου, περιλάμβανε επίσκεψη μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα περιβόλια της Γανόχωρας για την ενημέρωση των μαθητών από τους παραγωγούς ακτινιδίων σχετικά με τη σύγχρονη γεωργία. Παράλληλα έγινε ενημέρωση και από εξειδικευμένο διατροφολόγο για τα οφέλη του ακτινιδίου.
Την δεύτερη ημέρα της γιορτής στον χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Γανόχωρας «ΘΡΑΚΙΚΟΣ» στην Γανόχωρα Κατερίνης το απόγευμα σε μια κατάμεστη αίθουσα από κόσμο και επισήμους έλαβε χώρα ομιλία από τον Dr. Γεωπονίας Λουκά Πιστόλη – ειδικό για την θρέψη φυτών, με θέμα Θρέψη- Λίπανση Ακτινιδιάς και ακολούθησε Λαϊκορεμπέτικη βραδιά με τον Θανάση Κουστιάνη και την κομπανία του. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την έξοδο από την αίθουσα οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν γλυκίσματα με πρώτη ύλη το ακτινίδιο, όπως χυμό ακτινίδιου, ζαχαρωτά ακτινίδια, χαλβά με ακτινίδιο.
Την 1η Γιορτή Ακτινιδίου του Δήμου Κατερίνης σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Γανόχωρας “Ο Θρακικός” που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία την επισκέφτηκαν πάνω από 700 άτομα. Η τοπική κοινότητα, οι τοπικοί παραγωγοί, η εκκλησία και οι επισκέπτες συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να πραγματοποιηθεί μια εποικοδομητική συνάντηση, μια εξαιρετική γιορτή και μια καταπληκτική μουσική βραδιά.
Ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Αναστασιάδης καλωσόρισε με μεγάλη χαρά τον κόσμο σε αυτόν τον ευλογημένο χώρο όπως τόνισε, που έχει την μεγάλη χαρά να είναι από εκεί να μένει και να ζει, με την οικογένεια του. Ένα χωριό όπως τόνισε που 65 ακτινιδιοπαραγωγοί, ζουν τις οικογένειες τους από αυτό το προϊόν με περίπου 800 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που βγάζουν 2,5 εκατομμύρια κιλά καρπού ακτινίδιου στην περιοχή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4ή θέση παγκοσμίως πίσω από την Κίνα την Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ντούμος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ανέφερε: Νιώθω σαν δικό μου χωριό την Γανόχωρα, το ακτινίδιο στην Ελλάδα δεν καταναλώνεται πολύ ανέφερε δεν το έχουμε μάθει σαν φρούτο. Καταναλώνουμε όλα τα άλλα που παράγονται στην ελληνική γεωργική γη και αυτή η δράση που φέραμε τα παιδιά να τους δείξουμε τι σημαίνει ακτινίδιο είναι μεγάλο βήμα. Μεγάλο βήμα επίσης η γιορτή ακτινίδιου που όταν μου την πρότεινε ο αντιδήμαρχος Θ. Αναστασιάδης είπα αμέσως ναι. Πιστεύω ότι θα γίνει θεσμός αυτή η γιορτή τα επόμενα χρόνια και θα την βελτιώνουμε κάθε χρόνο περισσότερο.
Τίμησαν με την παρουσία τους την 1η γιορτή ακτινίδιου ο εκπρόσωπος της Υφυπουργού Άννας Μανη, οι Βουλευτές Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος, Σπυρίδων Κουλκουδίνας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Σάββας Χιονίδης η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αθανάσιος Λιακόπουλο, Χρυσαυγή Δριστά και Άννα Τζήκα, οι Αντιδήμαρχοι Οφίδης Χαράλαμπος, Μιχάλης Γεωργιάδης, Ελίνα Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Μπρουσκέλη, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κατερίνης Ελευθερία Κορίτσα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων και ο Δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης Μόουσμπουργκ Αυστρίας,Herbert Gaggl.








































