Δευτέρα 6 Απρ 2020 22:28      

ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ;

Ένας σύγχρονος δημόσιος χώρος με βιοκλιματικό χαρακτήρα

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Η πρόταση «τοπιο_ραφές», του αρχιτεκτονικού γραφείου topio7 architects από Αθήνα και του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πούλιου (CommonSpace), απέσπασε το Β’ βραβείο (δε δόθηκε άλλο βραβείο) στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, με τίτλο «Ανάπλαση Δικτύου Πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης της Κατερίνης».

Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε από το Δήμος Κατερίνης 2019 με σκοπό την ανάπλαση του υφιστάμενου δικτύου πεζοδρόμων που αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Κατερίνης. Αντικείμενο του διαγωνισμού, συγκεκριμένα ήταν η έκφραση ιδεών για την ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης που κυρίως ορίζεται ανατολικά από την Πλατεία Ελευθερίας, νοτιοανατολικά από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δυτικά από την Πλατεία Νέας Ιωνίας και την οδό Ζαλόγγου, βόρεια από την οδό 16ης Οκτωβρίου και νότια από τις οδούς Ανδρούτσου και Παρθενίου Βαρδάκα, στην καρδιά του κοινωνικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό έπρεπε να αναζητήσουν ιδέες, οι οποίες θα δίνουν στον υπό επανασχεδιασμό δημόσιο χώρο σύγχρονες αισθητικές και λειτουργικές προτάσεις - λύσεις, τεκμηριωμένες με σαφήνεια και λεπτομέρεια. Ειδικότερα οι παρεμβάσεις έπρεπε να στοχεύουν: α) στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, β) στη βιώσιμη κινητικότητα, γ) στην ελκυστικότητα, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, δ) στην ανάδειξη του χαρακτήρα της πόλης ως οικονομικού, διοικητικού και πολιτιστικού κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η πρόταση «τοπιο_ραφές», που απέσπασε και το μοναδικό βραβείο στο διαγωνισμό από τη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής, αποσκοπεί στην δημιουργία ενός σύγχρονου δημοσίου χώρου που διέπεται από χωρική συνέχεια, έχει βιοκλιματικό-οικολογικό χαρακτήρα, κοινωνική διάσταση με ποικιλία χρήσεων και δράσεων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση τοπικής ταυτότητας για την πόλη της Κατερίνης. Η ιδέα προέρχεται από τη γραμμικότητα του πεζοδρόμου και τη χρήση του ως ενεργό αστικό πέρασμα της πόλης. Η πρόταση επανερμηνεύοντας τη δυναμική των αξόνων, προτείνει ένα ροΐκό πεδίο διελεύσεων, όπου συνυπάρχουν ισότιμα αστικά και τοπιακά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ως ένα νέο υβριδικού τύπου habitat αστικής τοπιακής συρραφής.

topio7 architects

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top