Με μια σημαντική πρωτοβουλία, ο Σύλλογος Πτηνοτρόφων Παραγωγών Πιερίας και ο πρόεδρος Πτηνοτρόφων Παραγωγών Βορείου Ελλάδος Ιωάννης Πρίφτης, οργάνωσαν στις 10 Αυγούστου εκδήλωση τιμής για τον άνθρωπο που, με τη γνώση και την αφοσίωσή του, στήριξε την πτηνοτροφία της περιοχής επί δεκαετίες: τον κτηνίατρο Θεόφιλο Γιαγκόπουλο. Η εκδήλωση συγκέντρωσε σχεδόν όλους τους πτηνοτρόφους του νομού — πολλοί από τους οποίους είχαν δουλέψει μαζί του για χρόνια — και αποτέλεσε μια γνήσια στιγμή αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του.
«Χωρίς τον Γιαγκόπουλο δεν θα είχαμε φτάσει εδώ», δήλωσαν χαρακτηριστικά παραγωγοί, υπενθυμίζοντας ότι για χρόνια ήταν “ο δικός τους άνθρωπος”. «Ήταν πάντα με το μέρος μας», πρόσθεσαν, σημειώνοντας ότι τον σέβονταν όλοι — όχι μόνο οι παραγωγοί, αλλά και τα εκκολαπτήρια και τα σφαγεία. Είχε βοηθήσει όλο τον κλάδο συνολικά να εξελιχθεί, βάζοντας πάνω από όλα το καλό του παραγωγού και την υγεία των ζώων.
Από την Καστοριά στην Πιερία
Ο Θεόφιλος Γιαγκόπουλος γεννήθηκε το 1940 στην Κερασώνα Καστοριάς. Σπούδασε Κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικεύτηκε στη Γερμανία, στο τμήμα παθολογίας πτηνών του δημόσιου κτηνιατρικού διαγνωστικού κέντρου της Φρανκφούρτης υπό τη διεύθυνση του Prof. Dr. Günter Wachendörfer.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός στην Κλινική Παθολογίας Πτηνών του ΑΠΘ. Κατά το χρονικό διάστημα που υπηρετούσε στο πανεπιστήμιο, λόγω της εξειδίκευσής του στα πτηνά — σπάνια για την εποχή — ήταν σημείο αναφοράς και τον καλούσαν όλες οι μονάδες με κοτόπουλα και γαλοπούλες σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και λάτρεις περιστεριών.
Η σχέση του με την Πιερία ξεκίνησε μέσα από την εργασία του στο πανεπιστήμιο, αλλά και την καταγωγή της συζύγου του, από την περιοχή. Δεν περιορίστηκε στο να εξυπηρετεί τους πτηνοπαραγωγούς που έφερναν δείγματα στην κλινική του Πανεπιστημίου· συχνά τους επισκεπτόταν προσωπικά στις φάρμες τους, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας.
Η πτηνοτροφία στα σπάργανα
Τη δεκαετία του ’70, η πτηνοτροφία στην Πιερία ήταν ακόμη στα πρώτα της βήματα: μικρές μονάδες λίγων χιλιάδων πουλιών, ελλιπής εξοπλισμός, περιορισμένη οργάνωση και πολλές ασθένειες που απειλούσαν την παραγωγή. Ο Γιαγκόπουλος έφερε τεχνογνωσία και καινοτομία:
- Εισήγαγε και οργάνωσε σύγχρονα προγράμματα εμβολιασμού, για παράδειγμα, μαζί με τον καθηγητή Ε. Παρίση στο ΑΠΘ, εφάρμοσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1971 το εμβόλιο κατά της νόσου του Μάρεκ, ασθένεια που έως τότε προκαλούσε απώλειες πτηνών ωοτοκίας πάνω από 50%.
- Συμβούλεψε για ποιοτικότερες ζωοτροφές και βελτιστοποίηση της διατροφής.
- Έδωσε έμφαση στις συνθήκες υγιεινής και στη σωστή στέγαση των πτηνών.
- Αντιμετώπισε με επιτυχία σοβαρές επιδημίες όπως η ψευδοπανώλη, που παλιότερα σήμαινε τεράστιες απώλειες πτηνών.
Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους παραγωγούς της περιοχής, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς για κάθε ζήτημα υγείας και ανάπτυξης των εκτροφών.
Η παρακαταθήκη του
Η συνεχής καθημερινή του στήριξη και η αφοσίωση στην ποιοτική ανάπτυξη του κλάδου συνέβαλαν στη ραγδαία εξέλιξη της πτηνοτροφίας στην Πιερία. Από μικρές, ευάλωτες μονάδες, ο νομός σταδιακά εξελίχθηκε και σήμερα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα, μετά την Ήπειρο, με σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η νέα γενιά πτηνοτρόφων.
Αν και έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, στα 85 του χρόνια ζει στη Ρητίνη Πιερίας. Το μεγάλο του χόμπι είναι η μανιταροσυλλογή και να παράγει μόνος του ό,τι χρειάζεται: λαχανικά, φρούτα, κρασί, τσίπουρο. Εκτός από την κτηνιατρική, διαθέτει και
πλούσιες γνώσεις στην καλλιέργεια φυτών, τις οποίες εφαρμόζει στο κτήμα του, το οποίο έχει διαμορφώσει, ως γνήσιος φυσιολάτρης, ώστε να φιλοξενεί πολλά διαφορετικά είδη φυτών: αρωματικά φυτά, φρούτα, λαχανικά, τσάγια, λουλούδια. Περιτριγυρισμένος από φίλους, παραμένει ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.
Μια στιγμή ουσιαστικής αναγνώρισης
Η εκδήλωση της 10ης Αυγούστου ήταν μια γνήσια, ανθρώπινη στιγμή αναγνώρισης. Με χειροκροτήματα, συγκίνηση και αναμνήσεις, οι πτηνοτρόφοι της Πιερίας εξέφρασαν στον δικό τους γιατρό ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για τη μακρόχρονη προσφορά και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχτισαν μαζί του.
Στην εκδήλωση απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα στον γιατρό για την μεγάλη προσφορά του στους πτηνοτρόφους του Νομού Πιερίας





























