Τo μεσημέρι της Δευτέρας 14 Ιουλίου, η Κατερίνη υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας «ΠΑΣΟΚ ΠΑΝΤΟΥ». Το κλιμάκιο αποτελούσαν η κα. Ράνια Θρασκιά, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ο κ. Δημήτρης Σαρηγιάννης, Γραμματέας Τομέα Υποδομών του κόμματος, και ο κ. Νίκος Ηλιού, Γραμματέας Τομέα Μεταφορών. Βασικά θέματα στην ατζέντα, η ταλαιπωρία των πολιτών στην ΠΑΘΕ, η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας και η ανάγκη για ουσιαστική αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών.
Η συνάντηση με τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Ιωάννη Ντούμο – Γιατί χάλασαν ήδη οι αρμοί της γέφυρας;
Η επίσκεψη ξεκίνησε με συνάντηση με τον Δήμαρχο Κατερίνης, κ. Ιωάννη Ντούμο, με κεντρικό θέμα τη σοβαρή ταλαιπωρία των πολιτών στην Εθνική Οδό, λόγω των πρόσφατων έργων στη γέφυρα του Αλιάκμονα. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η προσβασιμότητα αποτελεί κρίσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα της Πιερίας και κάθε πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα πλήττει την τουριστική κίνηση, που ήδη δεν έχει την ίδια μεγάλη διάρκεια με άλλες περιοχές της χώρας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ερωτήματα για την ευθύνη του εργολάβου, καθώς οι αρμοί της γέφυρας παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα μέσα σε μόλις δύο χρόνια από την ολοκλήρωση των εργασιών. Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλιού παρατήρησε την σημασία κοινοποίησης σαφούς χρονοδιαγράμματος χρηματοδότησης από το αρμόδιο Υπουργείο και αποκατάστασης των ζημιών από την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», όπως και η διερεύνηση των ευθυνών του Υπουργείου και των συμβαλλόμενων φορέων. «Μας διαβεβαίωσε ο υφυπουργός κ. Ταχιάος, δεν πρόκειται να ξεκινήσει νέο έργο στον αυτοκινητόδρομο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα η ολοκλήρωσή του εκτιμάται πως θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα» απάντησε ο κ. Ντούμος σε σχετική ερώτηση.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης επανήλθε στο προσκήνιο η πρόταση για εφαρμογή αναλογικών διοδίων, ώστε οι χρεώσεις να είναι δίκαιες και ανάλογες των χιλιομέτρων που διανύει κάθε όχημα.
Η Συζήτηση με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων: Η ζημιά στο τουριστικό προϊόν και τα «παραξενοδοχεία»
Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ συνάντησε την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πέλλας – Πιερίας – Ημαθίας. Ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, επεσήμανε την καθοριστική σημασία του οδικού τουρισμού για την Πιερία και ζήτησε την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών ώστε να συμβαδίζουν με τις ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε, ακόμα, τον κίνδυνο το «Brand Name» της Πιερίας να ταυτιστεί με την εικόνα μποτιλιαρίσματος στην ΠΑΘΕ, υποβαθμίζοντας έτσι το τουριστικό προϊόν. Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσιτλακίδης, ζητήθηκε από την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» να εξεταστεί το ενδεχόμενο δωρεάν διέλευσης από τα διόδια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ως αντιστάθμισμα για τη ζημιά που υπέστη η περιοχή.
Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων πληροφόρησε το κλιμάκιο για την προβληματική εξάπλωση των «παραξενοδοχείων», με την πώληση ακινήτων σε Βαλκάνιους επενδυτές, οι οποίοι τα υπενοικιάζουν χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό δεν συμβάλει στην ανάπτυξη, επιβαρύνει τις υποδομές και δεν ενισχύει την τοπική απασχόληση. «Το πρόβλημα είναι ότι πρώτα τρέχει ο τουρισμός και μετά τρέχουν από πίσω του οι υποδομές» σχολίασε ο κ. Ηλιού, καλώντας για ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των έργων στους αυτοκινητόδρομους του Νομού
Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας: Ποιος ο ιδιοκτήτης και ποιος ο διαχειριστής του έργου
Στη συνάντηση που ακολούθησε στο Επιμελητήριο Πιερίας, ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Πίτσιας αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό της κυκλοφοριακής συμφόρησης στον αυτοκινητόδρομο, τονίζοντας την ανάγκη να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Ο κ. Ηλιού πρότεινε τον ορισμό πραγματογνώμονα που θα πραγματοποιήσει έρευνα για τα αίτια και ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να έχουν βοηθήσει να αποφευχθεί αυτό το γεγονός, ενώ επεσήμανε τις φθορές που υπέστη ο περιφερειακός δρόμος Κατερίνης, που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή – μολονότι δεν έχει τις προδιαγραφές να υποστηρίξει τέτοιο όγκο κυκλοφορίας.
Έγινε επίσης αναφορά στο θέμα της υπογειοποίησης στην Κατερίνη, έργο που παραμένει σε εξέλιξη επί 4,5 χρόνια, καθώς και στην ανάγκη για περιοδική λογοδοσία, διαφάνεια, τεχνικές εκθέσεις και ουσιαστική επίβλεψη των έργων που εκτελούνται από ιδιώτες.
Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου η κα. Θρασκιά ανέφερε σχετικά με το πεδίο ενέργειας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: «Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη αξία στην Περιφέρεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις γιατί ακριβώς έχουμε βαθιά πεποίθηση και γνώση ότι αν δε στηριχθεί η Περιφέρεια, αν δεν αντιμετωπιστεί ο κάθε τόπος με τα ειδικά του χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες, τις δυνάμεις, τις δυναμικές και όσα χρίζουν βελτίωσης δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε παρακάτω»
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει όταν απαιτείται και να εξασφαλίζει ότι τα έργα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Σχετικά με την λανθασμένη σχέση που διατηρεί η Πολιτεία με τους αναδόχους των δημόσιων έργων, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια λανθασμένη νοοτροπία. Ο παραχωρησιούχος δεν είναι ιδιοκτήτης του δρόμου αυτού, είναι ένας διαχειριστής και έχει στα χέρια του μία δημόσια σύμβαση, την οποία θα έχει για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα κράτος που επιβλέπει αν τηρούνται οι όροι της σύμβασης. Εδώ γίνεται μια παρανόηση και τίθενται κάποια ερωτήματα. Ποιος είναι αυτός που επιβλέπει τη σύμβαση από την πλευρά του Υπουργείου; Έχει οριστεί; Έρχεται να κάνει επιβλέψεις;»
Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις τόσο για την τουριστική ανάπτυξη όσο και για τη βελτίωση των υποδομών, την οδική ασφάλεια και τη διαφάνεια στα έργα που υλοποιούνται στον Νομό.














































