Η είδηση του θανάτου του εμβληματικού ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρέντφορντ έγινε γνωστή από τους New York Times, σύμφωνα με τους οποίους πέθανε στον ύπνο του, σε ηλικία 89 ετών, στο σπίτι του στη Γιούτα. Την απώλεια του θρύλου του αμερικανικού κινηματογράφου ανακοίνωσε η Σίντι Μπέργκερ, διευθύνουσα σύμβουλος του γραφείου δημοσίων σχέσεων Rogers & Cowan PMK, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένη αιτία θανάτου.
Η σπουδαία καριέρα ενός εμβληματικού ηθοποιού
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ υπήρξε ένας από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, που με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκε ως σκηνοθέτης και ακτιβιστής. Ο καλλιτέχνης τιμήθηκε με δύο βραβεία Όσκαρ: το πρώτο το 1980 για τη σκηνοθεσία της ταινίας του, Συνηθισμένοι άνθρωποι (Ordinary People), και το δεύτερο το 2002, για τη συνολική του προσφορά στον χώρο του κινηματογράφου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το όνομά του ήταν συνώνυμο των λέξεων «ξανθός» και «ωραίος» για περίπου 25 χρόνια.
Τα πρώτα βήματα στον κινηματογράφο
Η πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία ήταν το 1962, στην ανεξάρτητη παραγωγή War Hunt, που γυρίστηκε μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Το 1965, πρωταγωνίστησε στο Situation Hopeless… But Not Serious, την πρώτη του επίσημη ταινία, ενώ την ίδια χρονιά συμπρωταγωνίστησε με τη Νάταλι Γουντ στο Inside Daisy Clover. Η τελευταία ταινία απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ ο ίδιος κέρδισε την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα ως ο πιο πολλά υποσχόμενος ηθοποιός. Το 1966, αν και του προσφέρθηκε ο ρόλος του σερίφη στο The Chase, επέλεξε τον ρόλο του κατάδικου, τον οποίο ενσάρκωσε τελικά ο Μάρλον Μπράντο. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε ξανά με τη Νάταλι Γουντ στο This Property Is Condemned, ενώ το 1967 πρωταγωνίστησε με την Τζέιν Φόντα στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου Barefoot in the Park.
Η καθιέρωση ως πρωταγωνιστής
Το 1968, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ υπέγραψε συμφωνία με την Paramount για τα γυρίσματα μιας ταινίας γουέστερν. Ωστόσο, αθέτησε την υπόσχεσή του, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς δουλειά για ένα διάστημα, μετά από δικαστική διαμάχη. Το 1969, η καριέρα του απογειώθηκε όταν πρωταγωνίστησε στο γουέστερν Οι δύο ληστές μαζί με τον Πολ Νιούμαν. Η ταινία βραβεύθηκε με τέσσερα Όσκαρ και ο Ρέντφορντ κατάφερε να κερδίσει τον δεύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο, επικρατώντας έναντι μεγάλων ονομάτων όπως ο Στιβ Μακ Κουήν και ο Μάρλον Μπράντο. Παρ’ όλα αυτά, απέρριψε ρόλους σε ταινίες όπως Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; και Ο πρωτάρης, καθώς ανησυχούσε ότι θα εγκλωβιστεί στο στερεότυπο του «ξανθού αρσενικού». Παρά τη μέτρια απήχηση κάποιων επόμενων ταινιών, κέρδισε βραβεία BAFTA καλύτερου ηθοποιού για τις ταινίες Downhill Racer και Tell them Willie Boy is here.



























