Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Πιερίας, ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) και η Π.Ε. Πιερίας, με θέμα την ψηφιακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Αγροτουρισμού, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025 στο Επιμελητήριο Πιερίας.
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο «Dig Access Agrotourism – Ψηφιακή Μετάβαση και Προσβασιμότητα στον Αγροτουρισμό», ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο που επιχειρεί να διευρύνει τις ψηφιακές δυνατότητες των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και να δημιουργήσει ένα πιο προσβάσιμο και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Κώστας Πίτσιας, οι συνδιοργανωτές, ο εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου, ειδικός συνεργάτης κ. Δημήτρης Ρουκάς, ο Αντιπρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Οδυσσέας Μανωλόπουλος, καθώς και ο επιστημονικός συνεργάτης και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Παλησίδης.
Οι «λέξεις-κλειδιά» της εκδήλωσης ήταν βιωσιμότητα, προσβασιμότητα και συμπερίληψη, τρεις στόχοι που μπορούν να εξελίξουν τον αγροτουρισμό και να τον μετατρέψουν σε μέσο ανάπτυξης της Πιερίας. Ως ένας τόπος που ήδη προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε παραδοσιακούς ξενώνες, οικισμούς και αγροκτήματα, αξιοποιώντας το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου, με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων στις αγροτουριστικές επιχειρήσεις μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ώριμο και βιώσιμο τουριστικό προορισμό.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, η ψηφιακή μετάβαση στον χώρο του αγροτουρισμού κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της εξωστρέφειας της Πιερίας, και έχει διπλό στόχο: αφενός θα προωθήσει και θα αναδείξει την Πιερία ως μοναδικό προορισμό αγροτουρισμού, αφετέρου θα ενισχύσει και θα «ζωντανέψει» την ύπαιθρο και τα χωριά που συνεχώς εγκαταλείπονται από τους νέους ανθρώπους.
Στην παρουσίασή του ο Κώστας Ζαπουνίδης, ως Προϊστάμενος Τμήματος Διαχείρισης Έργων και Προγραμμάτων της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε.-Ο.Τ.Α., παρουσίασε τα σημαντικά έργα και τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις που έχει υλοποιήσει η Πιερική Αναπτυξιακή στην Πιερία, τονίζοντας ότι χρειάζονται και άλλες παράλληλες δράσεις για να ενισχυθούν οι τοπικές αγροτουριστικές επιχειρήσεις. Στο επίκεντρο παραμένει η καινοτομία, που μπορεί να εισαχθεί στην Πιερία μέσα από διάφορα πρότζεκτ του οργανισμού που θα στοχεύουν και στη βιωσιμότητα με σεβασμό στο περιβάλλον.
Οι κοινές αξίες για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού είναι η εφαρμογή μιας παγκόσμιας βιώσιμης προσέγγισης, η διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και η συνεργασία σε διακρατικά και διαπεριφερειακά έργα.
Ακολούθησε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Γενικού Γραμματέα Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Marco Della Puppa, ο οποίος τόνισε τη διάθεση συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο ανάπτυξης του αγροτουρισμού.
Στην παρουσίασή του, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των τοπικών προϊόντων της Ιταλίας, καθώς ο κύριος λόγος για τον οποίο την επιλέγουν ως προορισμό είναι η γαστρονομία της. Έτσι, στην Ιταλία τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιούνται ως μέσο δημιουργίας μιας τουριστικής ταυτότητας που συνεχώς προσελκύει τουρίστες και αυξάνει τα κέρδη της τοπικής οικονομίας που με τη σειρά της ενισχύει και την εθνική οικονομία.
Ο Marco Della Puppa τόνισε ότι το φαινόμενο του αγροτουρισμού συμβάλλει σημαντικά στην επιστροφή των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο, καθώς δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των τόπων αλλά και ευκαιρίες απασχόλησης. Συγκερκιμένα, παρουσίασε στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις στην Ιταλία ανέρχονται στις 24.000.
Ανέδειξε, επίσης, προτάσεις για τον αγροτουρισμό που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξή του και στον τόπο μας, όπως η προώθηση της γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων και η οργάνωση δραστηριοτήτων π.χ. πεζοπορίες, ιππασία, ποδήλατο στο βουνό, εργαστήρια τοπικών τεχνών και εκπαιδευτικές φάρμες.
Η εκδήλωση έκλεισε με μία αναλυτική παρουσίαση του έργου «Dig Access Agrotourism – Ψηφιακή Μετάβαση και Προσβασιμότητα στον Αγροτουρισμό», που στοχεύει στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης και της προσβασιμότητας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και της ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του έργου όπως η ανάλυση αναγκών των επιχειρήσεων μέσα από ερωτηματολόγια και η εκπαίδευση στελεχών μέσα από εργαστήρια και καθοδήγηση, αλλά και τα πλεονεκτήματα αυτής της ψηφιακής μετάβασης, όπως μεγαλύτερη ορατότητα στο διαδίκτυο, απλοποιημένη διαχείριση κρατήσεων, μεγαλύτερη έλξη για τουρίστες από όλον τον κόσμο, προώθηση εκδηλώσεων και προσφορών.
Το έργο «Dig Access Agrotourism» σκοπεύει να υποστηρίξει ενεργά τις δράσεις και πρωτοβουλίες αγροτουριστικών οργανισμών, να προσφέρει στοχευμένη συμβουλευτική και εκπαιδευτική υποστήριξη για έργα βιώσιμης ανάπτυξης, να διευκολύνει την πρόσβαση σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας και να ενισχύσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητα και την αξιοπιστία των οργανισμών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η εκδήλωση απέδειξε ότι ο αγροτουρισμός στην Πιερία διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο, βιώσιμο και διεθνώς ανταγωνιστικό μοχλό ανάπτυξης. Ο συνδυασμός ψηφιακής καινοτομίας, προσβασιμότητας και σεβασμού στο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Πιερίας, αλλά και η συνεργασία τοπικών και ευρωπαϊκών φορέων, δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο ευκαιριών για τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής. Το έργο «Dig Access Agrotourism» έρχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης αυτής της μετάβασης, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ύπαιθρο ζωντανή, εξωστρεφή και ελκυστική για τις επόμενες γενιές.

















































