Πέμπτη 22 Αυγ 2019 12:18      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΟΙ

Οι … καλυτερότεροι

   Φίλος της στήλης παρατήρησε ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα ήθελε πολίτες σαν τους κυνικούς. Αν κάποιος δεν έχει ανάγκες πως θα τον εξουσιάσεις; Ακόμα αν η ελευθερία του είναι το μεγαλύτερό του αγαθό πώς θα την του στερήσεις; Θα τον φυλακίσεις; Μα εδώ εννοούμε εσωτερική ελευθερία που αψηφά τις κοινωνικές συμβάσεις και απειλές που υποθάλπει κάθε κυβέρνηση.

  Μετά πως θα δουλέψει η αγορά με κάποιους που δεν έχουν ανάγκες πραγματικές ή πλαστές; Εκείνη την εποχή ο Σωκράτης χάζευε στα καταστήματα αλλά δεν αγόραζε τίποτε και ήταν ικανοποιημένος για την εγκράτειά του. Θα πείτε ότι και τώρα κάτι τέτοιο γίνεται, αλλά εμείς δεν το κάνουμε από ιδεολογία.

  Το κενό ανάμεσα στους κυνικούς και την εξουσία κάλυψαν οι στωικοί. Αυτοί θεωρητικά ξεπερνούσαν τους κυνικούς. Θεωρούσαν τα πάντα ήταν δανεικά από τον Θεό (που έκφρασή του ήταν η Φύση), οπότε ήταν έτοιμοι να τα επιστρέψουν κάθε στιγμή. Μεταξύ αυτών τη γυναίκα τους, τα παιδιά τους και αυτούς ακόμα τους εαυτούς τους.

 Η λογική τους τετράγωνη: «Πόθεν έσχες φίλτατε το σώμα, τα χέρια τα μάτια, την οικογένεια τα αγαθά; Γυμνός ήρθες στη γη. Άρα από κάποιον τα πήρες και οφείλεις να τα επιστρέψεις μόλις σου ζητηθούν». Βέβαια ο Θεός άλλη δουλειά δεν είχε από το να παίρνει περιουσίες που έτσι κι αλλιώς ήταν δικές του. Έτσι αυτή την δουλειά την έκανε ο αντικαταστάτης του που ήταν ο Αυτοκράτορας ή ο Βασιλιάς ή ο ελέω Θεού (και όπλων) τύραννος. Σήμερα την κάνει η εκλεγμένη κυβέρνηση!

  Βέβαια οι στωικοί στα λόγια ήταν άφταστοι. Στην πράξη όμως κολλούσαν στην εξουσία όπως τα ορφανά του Πασόκ στον Σύριζα. Και δεν έγλειφαν απλά κάποιο κόκαλο αλλά ολόκληρο υπουργείο –συγγνώμη, φιλέτο θέλαμε να πούμε.

    Όμως ήταν τζέντλεμεν. Όταν τους έλεγε ο αυτοκράτορας «αυτοκτονήστε» έκοβαν τις φλέβες τους γιατί αυτός ήταν κατάλληλος θάνατος για ελεύθερους πολίτες ιδίως για ευγενείς. Φυσικά τίτλοι, αξιώματα και με κάποια τεχνάσματα η περιουσία πήγαινε στον αυτοκράτορα.

 Σήμερα ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχουμε τέτοιους τύπους αν εξαιρέσουμε μερικούς «σοσιαλιστές» που την περνούν μπέικα σε πεντάστερα. Ούτε έχουμε πολιτικούς αντικαταστάτες του Θεού, που τον πέθαναν για να κάνουν αυτοί κουμάντο στο σύμπαν. Προς το παρόν βολεύονται και σαν πρωθυπουργοί αλλά αυτό είναι λίγο για το παραφουσκωμένο εγώ τους. Πάντως οι διάδοχοι των στωικών δεν είναι απλά οι καλύτερο πολίτες αλλά οι …καλυτερότεροι αφού στέκονται σούζα στον αφέντη τους για να τους πετάξει ένα κόκαλο.

   Κώστας Δαλακιουρίδης

Scroll to Top